Вучић: Радимо на новим повлачењима признања Косова

Танјуг

25. 09. 2019. у 20:47

Вучић: Радимо на новим повлачењима признања Косова

Александар Вучић
Фото: Танјуг

Вучић је рекао да на томе да издејствују у Њујорку нова признања тзв. Косова не раде само представници Приштине, већ Албанија и њихов министар спољних послова, који је иначе пореклом с Косова
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у току интензивни разговори "са другим земљама" о повлачењу признања независности Косова.

"Они (представници Приштине) су нас јуче ослободили сваке одговорности, рекли су да су дошли по нова признања независности Косова. Сада јавно кажем - ми радимо на новим повлачењима признања, они раде свој посао, а ми свој, па "ајде да видимо ко ће бити успешнији", рекао је Вучић за РТС.

Вучић је рекао да на томе да издејствују у Њујорку нова признања тзв. Косова не раде само представници Приштине, већ Албанија и њихов министар спољних послова, који је иначе пореклом с Косова.

"Они отворено кажу да то ради друга држава. Нема проблема, ми смо сами, мало ко хоће да нам помогне, многи нас потцењујују и потцењивали су нас али наш одговор је ефикасан и одговоран",рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да је дошао преко "плафона" у УН, Вучић је рекао да Приштина ради свој посао по притању борбе за, како они сматрају, њихову земљу, док Србија треба да покаже да је то наша земља.

"То је сада ко ће коме више да доскочи, да ли сам преко плафона као спајдермен дошао или нисам... али ја ћу моћи овде да говорим као председник Србије, а Тачи неће моћи да говори као председник земље", рекао је Вучић.

Истиче да је Њујорк најснажније упориште Косова у сваком смислу, пошто ту имају бројне лобисте и финансијске магове који помажу њихову кампању још од 1946. године.

Додаје да Србија заостаје 72 или 73 године и да и када будемо кренули у озбиљније лобирање, са много више новца, да ће то бити кап у мору у односу на оно колико су они лобирали од 1946. гоидне.

Вучић каже да је разговарао са председником Конга, који ће доћи у за месец дана у посету Београду и додао да је то земља од 90 милиона становника која је била надомак признања независности Косова, али да је то Србија спречила.

Прочитајте још - ВУЧИЋ УПОЗОРАВА ИЗ ЊУЈОРКА: Њихова снага је огромна

Додао је да му вечерас следи и сусрет са председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодером, како каже, много важним човеком, од огромног утицаја, а затим и сусрет са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом са којим ће разговарати о припремама за долазак премијера Русије Дмитрија Медведева у Београд 20. октобра.

Према његовим речима, две земље тада очекује потписивање бројних споразума али и достојно обележавање годишњице ослобођења Београда и Србије од фашизма у Другом светском рату.

"Нећемо дозволити да нам неко укида право на херојску прошлост због дневнополитичких разлога", рекао је он.

Додао је и да ће касније вечерас имати вечеру под окриљем Светског економског форума, где ће бити Џаред Коен али и нови саветник за националну безбедност Роберт О`Брајен, који је на том месту наследио Џона Болтона.

То ће бити од велике важности, рекао је Вучић и додао да га у току вечери очекује и друга вечера, са одлажећом шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

"Имамо много посла да обавимо али свакако мислим да достојно представљамо Србију", рекао је он.

Упитан које ће бити кључне поруке у његовом сутрашњем обраћању пред Генералном скупштином УН, он је рекао да ће изнети анализу шта се збива у нашем региону, али и онога што је региону потребно - а то су мир стабилност и убрзани економски развој.

"Ја ћу се трудити да говорим о реигону из којег одлазим. Сувише смо мали да бисмо држали придике свету", каже Вучић.

Додаје да ће уместо тога говорити о "нашим односима и неопходности очувања мира и стабилности, шта је то што је Србија учинила и шта је то што очекујемо од света у будућности".

ВУЧИЋ О БЛОКАДИ РЕКТОРАТА, РЕКТОРКИ, УЦЕНАМА И УСТУПЦИМА


Председник Србије Александар Вучић изјаво је да је Србија слободна земља у којој нико никада није нападао ректора београдског универзитета, затварао га или му забрањивао улазак у Ректорат, као што је то био случај током недавне блокаде Ректората, што види као ужасан потички потез Савеза за Србију.

"Србија је слободна земља, у Србији ректора нико никада није нападао, затварао и забрањивао улазак, осим њих 15 из Савеза за Србију. Таквој хистерији и бандитизму СзС ћу се супротстављати и борити док сам жив", рекао је Вучић на питање новинара како види дешавања на БУ и на констатацију да се ректорка Иванка Поповић ставила на страну партијских људи, а не на страну већине студента.

Председник је рекао да и владајућа коалиција може да уведе у Ректорат стварне студенте од 20, али да то није решење.

"И шта да радимо, да дође неки нови Ђура и малтретира ректорку да потпише нешто друго, као што је потписала договор са онима који су блокирали Ректорат", рекао је председник и додао да верује да пристојна и нормална Србија добро разуме ста се дешава, те да је захвалан људима који су разумни, рационални и воле своју земљу.

Вучић је указао да је ректорка сада потписала "све што су они написали још на почетку" и приметио:

"То си могла да урадис и први дан. То је зона сумрака. Ђура је дошао, мало те је тукао, ти си се онда захвалио Ђури што те мало тукао и онда си рекао "ја подржавам све оно што Ђура ради и наставићу са тим", рекао је председник парафразирајући сцене из филма Балкански шпијун.

"Онда су они рекли - "Ђура је тукао, ми сад не дамо тог што га је Ђура тукао...", додао је председндик и рекао да држава није хтела да се меша, нити да полиција интервенише.

Вучић демантује да је вређао ректорку:

"Јуче су ми рекли у УН "вређао си ректорку". . . Чиме, којом речју? Тиме што сам рекао да ми је драго што се Ђиласови, Јеремићеви, Орбадовићеви слажу или су у политчкој љубави са ректорком? Каква је то увреда, шта је проблем, који је контекст непристојан", запитао је Вучић,

Председник је иронично додао да му је драго што је постигнут договор:

"Драго нам је што сте се доворили, што ћете после 15 дана несто да радите, драго нам је што не дате ректорку, не дамо ректорку ни ми", констатовао је председник

"Ти (ректорка) си положила испит, а дипломски ће бити 4 новембра. Ако се неко дрзне да казе да Сниша Мали није плагирао, онда ти (ректорка) ниси положила дипломски. Па опет ћемо упасти у ректорат, да ти Ђура објасни да мораш да привхатиш оно што Ђура тражи", фигуративно је председник објаснио како види тај случај.

Додао је да је реч о "једном ужасном полтичком потезу СзС" и слању људи у Ректорат у циљу рушења аутономије универизтета:

"Свима треба да буде јасно да је реч о партијским функционерима јер су све време са њима Лутовац, Обрадовић, Миљуш, Трифуновић...Њима је дозовљно, а обичном народу, а ни самој ректорки, није било дозвољено да уђе у Ректорат".

Осврнуо се и на људе који оптужују Малог да је плагирао докторат.

"То је стручњак (Раша) Карапанџа, који оптужује Србе за злочине над Албанцима, да смо их убијали и сахрањивали у Батајници и да нико не сме то да заборави. Људи треба да знају ко су људи који воде кампању против Синише Малог", рекао је он и додао да је проблем то што он мора грађанима да објашњава, јер се други плаше.

На констатацију новинара да "Ђилас каже да није на снимку", на којем се чује да прети полицајцу, Вучић је одговорио да Ђилас није рекао да није на снимку, већ да неће да одговори на то питање, те да је "де факто" потвдио да јесте.

"Сви знамо да је снимак аутентичан, али вам то говори колика је то доза бахатости - чујете мој глас, знате да се то догодило, јер постоје званични записници, и ви даље не желите да коментаршете... јер је за вас нормално да неко изгуби посао зато што ваше величанство није задовољно његовом професионалном реакцијом", рекао је Вучић.

То је, примећује, исти случај попут оног са ректорком.

"То су остаци политички поражених снага, које су опљачкале и разориле Србију и поново би у томе да учествују, али верујем да људи у Србији то неће дозволити", рекао је Вучић.

На констатацију да СзС и даље тражи одлагање избора, Вучић је рекао да то показује да њима није ни до Устава, ни до демократије, већ само до доласка на власт на силу, јер, каже, знају да их народ неће.

"Од тог посла нема ништа. Избори ће бити на време, када Устав и закони Србије кажу и нико неће моћи да их омета. Ко буде ометао демократску вољу грађана, биће санкционисан у складу са законом", поручио је председник.

А, они имају право да не излазе на изборе, да их бојкотују, и раде шта год хоће, приметио је Вучић.

Поновио је да ће Србија имати изборе кад им је време, јер не живимо ни у ратном ни у ванредном стању.

Прочитајте још - Ректорка ''пала'' пред уцењивачима


"Нормална опозиција тражи изборе раније, а ови наши би тражили да никада не буде избора, али ако могу у међувремену да владају без воље народа", рекао је Вучић.

Они би, каже, да уђу у владу "тако што ће да их постави неки Гонзалес, Мекалистер...", а не на основу резултата избора.

"Али, неће да их постави нико, јер мандатара морам да предложим ја, по Уставу. А техничког мандатара нећу док сам жив. Морају да ме убију да би се то догодило. Мој посао је да штитим Србију, а штитећи Србију нећу да дозволим насиље над институцијама и грађанима", рекао је Вучић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (67)

Bojan

25.09.2019. 21:08

Sam se duvajte. Prosli put reakcika bila uvodjenje takse od 100%, sta li ce sad? Interpol? Umeso ono govori tiho i nosi psa sa sobom, odnosno radi i cuti.

Poskok

25.09.2019. 21:22

Bravo. Kad vec zezaju Srbiju mnogo snazniji, mislim na SAD i EU, mi imamo dovoljno snage i kapaciteta da unistavamo Kosovo do besvesti. Kosovo je globalno nebitna teritorija.

Uzalud

25.09.2019. 22:43

Kosovski lobisti koji su otkupili okupirano Kosovo, nemaju više toliko novaca da otkupe pola sveta.Zato je povlačenje priznanja od izuzetne važnosti.

Dragan

25.09.2019. 22:59

Svakako da svako radi svoje., suštinski ni Pristina a ni Albanski lobi ne moze protiv zdravorazumskog posmatranja sve ukupne situacije na KiM koju ceo Svet ima prilike da prati i gleda.Svaka odgovorna Drzava ce nerazuman potez priznanja otetog i ne postojećeg povući

jeci

25.09.2019. 23:21

Moramo se izboriti za Kosovo jer to je oduvek bila teritorija koja je pripadala nasem narodu i zemlji, i tako treba i dalje da ostane, kako bi se ocuvali mir i stabilnost.

Dare

26.09.2019. 00:05

Sigurno je da vodimo odličnu diplomatsku politiku, naš predsednik Vučić zaista mnogo radi na diplomatiji i verujem da će biti još mnogo povlačenja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dobrila Vasic

26.09.2019. 07:47

Srbija je nenormalno napredovala od kada je Vučić predsednik. To mogu svi da potvrde. A i da se ne lažemo više, jedini je on koji se zalaže za Srbiju, Kosovo i srpski narod!!!

Maja

26.09.2019. 08:22

Vidimo politiku kojim ćemo se truditi da obezbedimo još povlačenja priznanja Kosova.

Gavro

26.09.2019. 08:29

Dobro je što se koristi ovaj skup da se izborimo za naše boje i da se povuku priznanja Kosova.

Ana

26.09.2019. 10:48

Istina i pravda su na nasoj strani, ostale zemlje uvidjaju realnu sliku i situaciju cime ce dokazati povlacenjem priznanja.

Ana

26.09.2019. 19:05

Nasa diplomatija se pokazala kao veoma uspesnom u ovom pogledu, tako da verujem da ce do novih povlacenja priznanja Kosova doci vrlo brzo.

Kica

26.09.2019. 20:27

Neka se albanci ne nadaju, svet je cuo nas stav i verujem da ce povlacenja priznanaj nezavisnosti KiM, mnogih zemlja, stici u rekordnom roku.