СВАКИ четврти посланички мандат, који је освојио тим око напредњака на изборима 2016. године, припао је њиховим коалиционим партнерима. Ако је судити према речима функционера СНС у последње време, партнерске странке овакву поделу колача нису оправдала. Зато, како предлажу министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и њен страначки колега Владимир Ђукановић, на наредним изборима карте морају другачије да се поделе.

Миленко Јованов, потпредседник СНС, сматра да треба добро анализирати допринос коалиционих партнера, како у погледу гласова које доносе, тако и њиховог понашања након избора, као и колико се боре за заједничку политику и колико су спремни да је спроводе.

- Не треба се унапред одрицати било кога, али мислим да смо у прошлости били превише дарежљиви и попустљиви. Када погледате парламент, лако можете да видите да се у њему боре посланици странке Александра Вулина, Марјан Ристичевић и један једини посланик партије Расима Љајића Владимир Маринковић.

Прочитајте још - ВУЧИЋЕВА ЧИСТКА У СНС: Остаће само 1 министар од садашњих

Ако је то допринос који наши партнери са листе могу да дају, онда им позиције треба довести у раван с тим - рекао је за "Новости" Јованов.

Посланик ПУПС, Момо Чолаковић тврди да његова странка даје значајан допринос раду коалиције у пензионо-социјалној области, привредном развоју, али и подршци председнику Србије Александру Вучићу.

- Наши посланици редовно иступају у парламенту, износе ставове и спроводе договорену политику. Мишљења сам да председника Републике бране дела, а ми смо увек говорили да подржавамо његову политику везану за Косово и Метохију и развој земље. То што појединци сада износе своје ставове није коректно. Треба сести и видети колики је чији допринос, има ли пропуста и слабости и може ли се то исправити. Очекујем преговоре са СНС и да ћемо бити на истој листи за следеће изборе - јасан је Чолаковић.

РАСПОДЕЛА ПО СТРАНКАМА

ПОСЛЕ победе, коалицији око СНС припао је 131 мандат, од тога је 34 места "отишло" партијама партнерима. Напредњака у парламенту тренутно има 97, СДПС Расима Љајића добила је десет "столица", а ПУПС Милана Кркобабића једно мање. Пет мандата заједно имају ПС Александра Вулина, НСС Марјана Ристичевића и УСС Милије Милетића, СНП Ненада Поповића три места, СПО Вука Драшковића два, колико и партија Богољуба Карића. Ту је и један представник ПОКС Жика Гојковић, док су два "трибуна" изашла из коалиције.