РЕПУБЛИКА Српска, поводом Декларације СДА која предвиђа увођење "републике БиХ" и укидање ентитета, а након састанка са председником Србије Александром Вучићем, спрема свој одговор. Како "Новости" сазнају, пре одржавања Народне скупштине РС, биће обављен низ састанака политичких лидера, да се утврде јасни и јединствени ставови који ће бити изнети пред посланике, као и да се пронађе најбољи одговор на платформу странке Бакира Изетбеговића.

Како тврде наши извори, уколико би дошло до заокрета, а СДА одбацила поменути документ на штету РС и српског народа, вероватно не би ни била заказивана седница парламента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бакирова платформа тера РС на отцепљење

Др Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске и Српског клуба у Парламенту БиХ, каже да је састанак лидера политичких странака са председником Вучићем показао да постоји сагласност око одбране Дејтонског споразума.

- Очекујем да ће став Републике Српске бити потврђен у Народној скупштини РС. То ће бити изнад политичких партија и биће званични став Српске - истиче Стевандић и додаје да РС своја права мора да афирмише, задржи и оснажи, а она су утемељена на Повељи Уједињених нација где се јасно наводи да сваки народ има право на самоопредељење.

Синиша Каран, професор уставног права, каже за "Новости" да је Декларација СДА антиуставна, доноси многе негативне последице и руши садашње државно уређење БиХ:

- Устав Босне и Херцеговине је саставни део Дејтонског споразума, а документ СДА пример антидејтонског деловања. Према овој платформи, предвиђа се потпуно другачија БиХ, унитарна, а не сложена, и перцепција СДА и те њихове нове БиХ била би негација конститутивних народа.

Каран додаје да на ову декларацију долази и одговор у смислу права да се народ определи, у овом случају српски народ, у каквој држави жели да живи:

- Срби имају право да се определе у каквој држави ће да живе. То сигурно није држава какву заговара Декларација СДА. Српски народ је подржао Дејтонски споразум и оно како је он уредио БиХ.

Срђан Перишић, професор међународних правних односа, каже за наш лист да је потез СДА дошао после изјава Метјуа Палмера, специјалног представника америчког државног секретара за Западни Балкан, а који је изјавио "да дејтонски Устав БиХ није свето слово и да се треба мењати у смеру јачања институција БиХ".

- Након ветра у леђа из САД, одмах је СДА изашла са декларацијом којом се тражи унитарна БиХ. Документ није био спреман док није стигао сигнал из САД. Ово није само документ СДА, како се представља, већ је то документ бошњачке политике - истиче Перишић.

Он додаје да СДА и Бошњаци ништа не раде ако немају подршку Вашингтона.

- То је константа у бошњачкој политици од које се никада не одступа - поручује Перишић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Јединствено за интересе српског народа

ДОДИК: ОДЛУКА У ПАРЛАМЕНТУ

МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, истакао је да су представници политичких партија РС јединствени у томе да се декларација осуђује, а да је место за креирање ставова Народна скупштина.

- Ићи ћемо на Народну скупштину, донећемо одлуку и предложићемо да било какав покушај реализације ових докумената тражи активацију наших права на самоопредељење до отцепљења. Мислим да је то нешто што морамо да урадимо - истакао је Додик.