Србија високо цени улогу Кине у поштовању и одбрани међународног права, поручила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић у разговору са делегацијом судија Врховног народног суда Кине, коју је предводио председник тог суда Џоу Ђијанг.

Саговорници су констатовали да су односи Србије и Кине изванредни и да их карактерише свеобухватно стратеско партнерство и "савремено челично пријатељство".

Током посете председника Врховног народног суда Кине потписан је Меморандум о разумевању са Врховним касационим судом Србије, који ће допринети унапређењу сарадње две земље у области правосуђа, као и информатизацији судова, судском управљању и судској обуци, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је истакла да, будући да је Кина најважнији трговински партнер Србије у Азији, наша земља придаје велики значај привредној сарадњи у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ.

Прочитајте још - Брнабић: Србији значи подршка Кине, посебно по питању Косова

Премијерка је изразила задовољство што ће Србија имати прилику да у оквиру те сарадње 8. и 9. октобра буде домаћин четрврте Кина-ЦИЕЗ министарске конференције у области иновација.

Брнабић је казала да ће Србија наставити да подржава Кину на билатералном и мултилатералном плану, као и путем механизма сарадње "17+1", којем Србија придаје посебан значај.

Премијерка је Џоу честитала 70. годишњицу оснивања Кине, која ће бити обележена 1. октобра и у име Владе Србије пожелела даље успехе Кини у свим областима развоја.