Тим из Брисела уздрмао бојкот

С. С. Р.

21. 09. 2019. у 10:00

Тим из Брисела уздрмао бојкот

Са једне од седница врха ДС

Најављено посредовање ЕП унело нове поделе у опозицију. Поједини у ДС прихватају понуду ЕП

НАЈАВА да ће Европски парламент посредовати у дијалогу власти и опозиције у Скупштини Србије око изборних услова унела је додатне поделе у Савез за Србију, блок који је недавно донео одлуку о бојкоту. Део представника Демократске странке, међу којима су посланици, сматрају да се одлука о неизласку на биралишта може променити уколико разговори под капом ЕП буду успешни, а захтеви опозиционара прихваћени.

Посланица ДС Александра Јерков истакла је неколико пута да понуду ЕП не би смео унапред да одбаци ниједан озбиљан политички актер. Део представника ДС указао је и на то да су претходног викенда демократе изгласале "услован бојкот".

- Одлука ДС је била да у овом тренутку нема елемената за фер и поштене изборе, али смо отворени за наставак преговора које иницира, пре свих, ЕУ - рекао је Горан Јешић, некадашњи председник Општине Инђија.

Ипак, председник ДС Зоран Лутовац и даље тврдо гура став о бојкоту. Председништво Уједињене Демократске странке (ДС, СДС и ЗЗС) у петак је одлучило да "неће одустати од захтева да се поштује рок од најмање девет месеци од евентуалног прихватања захтева опозиције до одржавања избора, чак и у случају да прихвати учешће у дијалогу власти и опозиције уз посредовање ЕП".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Навикли смо на Ђиласову бахатост, али то да прети да ће се борити против оних који раде свој посао - то је скандалозно


- Дефинитивну одлуку о учешћу у дијалогу донећемо када се буде јасније знало шта тачно разговор подразумева и након договора са остатком опозиције, како бисмо наступили са јединственим ставом - наводи се у саопштењу, и додаје да је иницијатива ЕП, ипак, стигла прекасно за изборе на пролеће.

Дејвид Мекалистер

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да се неће одазвати позиву за учешће у разговорима. Лидер Двери Бошко Обрадовић је навео да ће представници покрета доћи ако их позове ЕП, али не ако позивницу пошаље председница парламента Маја Гојковић, која је медијатор разговора.

Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића одлуку о бојкоту донеће након исхода разговора представника политичких странака. Ограђивање од бојкота ПСГ, наводно, изазива и сукобе између СзС и Сергеја Трифуновића. Баш због тога, на јединство у опозицији позивао је лидер Нове странке Зоран Живковић, тражећи да се политичари између себе не нападају, какве год ставове о изласку на изборе имали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Ђилас и Шапић упропастили Београд 


МЕКАЛИСТЕР ШЕФ ТИМА?

КАКО ће изгледати разговори власти и опозиције под капом ЕП знаће се следеће недеље после састанка са представницима ЕП. Посредник ће највероватније бити Дејвид Мекалистер, председавајући Спољнополитичког одбора ЕП, а у тиму ће бити још неколико чланова одбора европске скупштине. Иначе, већ 30 година ЕП има мисије које посматрају изборе у земљама ван ЕУ. До сада их је било 170.


ВУЧИЋ: СТРАШНЕ ПОРУКЕ ЂИЛАСА

ПОВОДОМ снимка у којем се чује како лидер СзС Драган Ђилас, пре неколико година док је био на власти, прети отказом полицајцу који га је зауставио због прекршаја, Вучић је рекао да му је настрашније то што је бивши градоначелник Београда тада поручио свима који професионално раде свој посао да не смеју да дирају њега који је "бог и тајкун и када крши закон".

Вучић је приметио и реакцију шефа тог полицајца са снимка, који на неки начин покушава да заштити свог радника, али се и извињава Ђиласу:

- Надам се да смо данас макар мало боља земља. Али, таквих проблема имамо још безброј - навео је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Biljana M

21.09.2019. 13:16

Opozicija se nasla u neobranom grozdju, ne znaju kako da se izvuku. Zapetljali su se toliko da niko razmrsiti ne moze sta oni u stvari hoce, osim vlast bez izbora.

Bre

21.09.2019. 15:30

Koja crna opozicija?! Nula od nule. Zbog njih ovakvih, željnih slasti od vlasti, mi nemamo nikakav izbor. Ako ova tzv opozicija opstane kao opozicija a ne pojavi se neko nov, SNS će vladati mnogo godina, valjala, ne valjala.

МАЈА

21.09.2019. 15:52

опозиција ни сама више не зна шта ради ни шта хоће

dzo

21.09.2019. 18:08

Zapetljali su se toliko da niko razmrsiti ne moze sta oni u stvari hoce, osim vlast bez izbora.

Anastasija

21.09.2019. 18:29

Bojkotovali ili ne, na isto im dođe! Cenzus neće preći u svakom slučaju!

Uros

21.09.2019. 20:06

Opozicija se nasla u neobranom grozdju, ne znaju kako da se izvuku. Zapetljali su se toliko da niko razmrsiti ne moze sta oni u stvari hoce, osim vlast bez izbora.

r

21.09.2019. 23:50

"tim iz brisela" zeli da se nastavi rasprodaja srbistana, vucko im je poslusan, pa su dosli da umire raju

Pedja

22.09.2019. 07:00

@r - Bojkotasima gubitnicima ne moze pomoci nikakav tim ni strani faktor jer nemaju podrsku gradjana.

Simon

22.09.2019. 01:31

Opozicija zna da bi na provedenim izborima dozivela katastrofu,pa izmislja kojesta kako ne bi izasla na izbore,a da ju se ipak cuje.

Goran

22.09.2019. 06:49

Bojkot je u startu propao i tu nema dileme. Morate da se prilagodite i izadjete na izbore ako sebi mislite nešto dobro.

Fodor

22.09.2019. 06:51

Srbija je ozbiljna zemlja sa jakim institucijama i treba to svi da znaju. Na izbore svi pa da vidimo gde smo.