Шта значи Жан Моне модел у преговорима између власти и опозиције

С. Ј. Матић

20. 09. 2019. у 17:24

Шта значи Жан Моне модел у преговорима између власти и опозиције

Како је кренуло изгледа да ће до расписивања редовних избора политичари, али и грађани, морати да "растумаче" још правила увезених са Запада / фото Танјуг

Разговори о изборним условима на политичку сцену донели и нове термине. ПРВО је на српску политичку, преговарачку сцену летос ступио "чатам хаус", а за њим и "Жан Моне" модел. Шта подразумевају ови термини

ПРВО је на српску политичку, преговарачку сцену летос ступио "чатам хаус". Није стигао људски да ни се укорени, а већ ових првих дана с јесени на врата преговарача из власти и опозиције закуцао је "Жан Моне" модел. Како је кренуло изгледа да ће до расписивања редовних избора политичари, али и грађани, морати да "растумаче" још правила увезених са Запада.

Некако се у протекла два месеца "сажвакало" да "чатам хаус" значи да се преговара иза затворених врата, без присуства јавности, али да после може да се исприча о чему се полемисало, али не и ко је шта рекао. Сваки учесник може да обавести јавност шта је он причао и за шта се залагао, али не сме грађанима да "цинкари" друге. Како би преговарачи били отворенији за расправу, ово правило је измислио британски Краљевски институт за међународне односе "Чатам хаус", па је по њему и добило име.

А шта значи "Жан Моне" модел, није знао нико од неколико учесника протеклих преговора између власти и опозиције које смо позвали. Иначе, према неким најавама нова сезона разговора у октобру у Народној Скупштини, уз посредовање изасланика Европског парламента, могла би управо да се води према тим правилима. А она предвиђају да ће се преговарати далеко од очију јавности и медија све док се не постигне договор или се констатује да договора нема. Све партије учествују под једнаким условима, а ниједан сегмент се неће сматрати договореним, док се све у целини не договори. Тек тад се са информацијама излази пред грађане.

Овај модел назван је по Жан Монеу, чувеном француском дипломати, економисти и првом заговорнику Европске заједнице, који је рођен у граду Коњак. Његова породица је била озбиљан произвођач овог чувеног пића, а Моне је после смрти оца преузео посао и вишеструко га развио. Управо он је касније из трговине у дипломатију пренео правило да се ништа не открива док се посао не заврши.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације