Таксе и избори бришу рокове

Д. Р. Ђ.

петак, 20. 09. 2019. у 13:02

Таксе и избори бришу рокове

Ангела Меркел и Доналд Трамп

Изнуђена промена тактике Брисела према дијалогу. И Меркелова потврдила да процес није орочен

ДА је потписивање свеобухватног споразума између Београда и Приштине неизводљиво постићи током ове јесени, што је била жеља одлазеће европске администрације, било је очигледно већ дуже време, а нови лист окренула је у среду немачка канцеларка Ангела Меркел поручивши да Брисел и Берлин не постављају рок за постизање договора двеју страна.

Таква позиција, заправо, и не треба да чуди јер је без обзира на поруке западних земаља да треба "искористити моменат", наставак дијалога тренутно тешко предвидив због инсистирања Приштине на таксама на српску робу, ванредних избора за косовски парламент, као и кампање која ће уследити када се распишу избори за Скупштину Србије.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за наш лист, да је порука Меркелове последица тога што постоји свест о свим овим околностима у којима не може да се диктира брз темпо дијалога.

- Постоји и друга страна медаље, а то је чињеница да се ЕУ није показала успешном у преговарачком процесу. Истовремено, САД настоје да се директније ангажују, док је и Русија спремна да се прикључи. У тој ситуацији ЕУ не би желела да други заврше процес који су они започели и да на тај начин буду понижени. Због свега тога донекле мењају тактику са поруком "да нема рокова" - наводи Анђелковић.

Прочитајте још - Брнабић: Имамо једну тачку неслагања са Немачком

Ипак, када би Америка хтела да се јаче ангажује и изврши притисак на Албанце да се заиста постигне компромис, а не да Србија "капитулира", Анђелковић каже да би све могло да се заврши у краћем року. Међутим, пошто и у САД следе избори, тешко је очекивати, указује он, да ће Вашингтон правити заокрете у својој спољној политици.

Иначе, када се у Бриселу усвајала нова стратегија ЕУ за Западни Балкан почетком 2018. године, амбициозно се замишљало да Србија и Косово правно обавезујући споразум потпишу до краја 2019, али се у последњи час одустало од тога да се тај рок упише у стратегију, па се у њему нашла формулација да би две стране требало "што пре" да закључе споразум о нормализацији односа.

Прочитајте још - СУСРЕТ МЕРКЕЛОВА-БРНАБИЋЕВА: Нема рока за Косово и улаз у Европску унију

МАНТЕР: ХАРЧЕНКО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ

БИВШИ амбасадор САД у Србији и председник Института "Исток-Запад" Камерон Мантер подржао је у четвртак идеју да се у дијалог о КиМ укључи више актера, али је навео да ће бити потребно можда месец, два пре него што буде јасно ко ће све учествовати. Он је истакао да у САД постоји "политички осећај да ствари могу да се покрену", а упитан о могућем учешћу Русије, навео је да је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао да за Косово не може бити решења без Русије.

- Стручњак као Харченко би могао да помогне, и то је разумно очекивати - рекао је Мантер за Н1.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације