Владин пакет за изборне услове

С. С. Р. - С. Ј. М.

20. 09. 2019. у 09:02

Владин пакет за изборне услове
Забрана политичких активности у току радног времена. Формирање тела за контролу кампање у штампаним и онлајн медијима. Избор чланова РЕМ који досад нису именовани

ЈАВНИ ресурси не смеју да се користе у кампањи, нити за промоцију или нападе на ривале у изборној трци. Функционери ће у борбу за гласове смети да иду тек после радног времена, а и на тим догађајима мораће јасно да предоче да ли наступају као представници странака или државе.

Како "Новости" сазнају, ово је само део "пакета" мера који је припремила радна група, на чијем је челу потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а чији је циљ да се побољшају изборни услови. Неки од предлога, који ће се после усаглашавања са коалиционим партнерима, наћи пред Владом Србије су прописани важећим законима, али би закључцима требало да буду прецизирани.

Према нашим сазнањима, постоји могућност да се као део мера којима би се побољшала политичка клима уочи планираних избора, предложи и измена два кључна закона - о Агенцији за борбу против корупције и о финансирању политичких активности. У тим прописима требало би да се пооштре казне за злоупотребу функције, као и да се појача контрола трошкова изборне кампање.

Прочитајте још - Србија иде на изборе 22. марта?

У овом пакету мера, предвиђена је и обука за службенике који ажурирају јединствени бирачки списак. Део задатака, према нашим сазнањима, предвиђен је и за Републичку изборну комисију. Њихова обавеза биће да организују обуку чланова бирачких одбора и да обезбеде увид у записнике.

Што се тиче РЕМ-а, као институције на коју је опозиција имала велике замерке, предлаже се да се празна места у овој институцији што пре попуне. А, Народна скупштина би требало да оснује одбор који би пратио рад штампаних и онлајн медија.

Небојша Стефановић

У међувремену, док се ове теме не нађу пред Владом и Скупштином, у четвртак је одржана шеста рунда дијалога на ФПН.

Стефановић је предложио сет мера за унапређење изборног процеса, а након усаглашавања са коалиционим партнерима са коначним текстом изаћи ће у понедељак.

- То су предлози које смо спремни да имплементирамо у кратком року и углавном препоруке невладиног сектора. Оне ће суштински унапредити начин одвијања избора и помоћи да се озбиљно изборимо против слабости и неправилности које су постојале и 2008. и 2012, јер желимо најчистији изборни процес.

Прочитајте још - МЕКАЛИСТЕР ПОРУЧУЈЕ: Спремни да посредујемо

Навео је и да тај сет мера неће представљати само измене закона, већ и обуку за њихово спровођење:

- Рецимо, сваки грађанин ће моћи да провери да ли је у бирачкој књизи, у случају да није гласао, остало празно место или је његов глас злоупотребљен.

Ове теме вероватно ће бити и на "зеленом" столу дијалога власти и опозиције под покровитељством Европског парламента, који би требало да се ускоро одржи у Скупштини.

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да се неће одазвати на позив председнице парламента на дијалог под "капом" ЕП.

- Свако ко мисли да ће се опозиција одазвати на позив Гојковићеве озбиљно потцењује опозицију и њену одлучност да се за те изборне услове бори. Избори под присилом нису избори.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић истакао је да је "најгора одлука за ову земљу бојкот избора":

- Дошли смо на разговор на ФПН иако смо знали како ће се завршити: да СзС неће уопште да прича са Вучићем и да неће да чују никакве предлоге. Жао ми је што све остаје у сенци неодговорних политичара. Безобразлук је што кажу да је за посредовање страних представника касно. Избори 2020. су лудница, а тренутно стање на политичкој сцени "туц... у мозак".

Прочитајте још - Мекалистер мири власт и опозицију

Иначе, на састанку на ФПН није било представника СзС ни ДСС.

РОКОВИ ОД 30 И 60 ДАНА

ДИРЕКТОР Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић изјавио је да су добили документ СНС и СПС са предложеним изменама закона и обавезама које Влада преузима како би се побољшали изборни услови:

- Дата су два рока, шта може бити урађено за 30 и 60 дана, што говори да су озбиљно ово схватили. Тај документ ће бити достављен свима, без обзира на то да ли су учествовали на округлим столовима или су се у међувремену искључили.

ПРЕДЛОГ ПРАВИЛА И АКТИВНОСТИ

* Функционери без политичких активности у току радног времена

* Оштрија контрола трошења новца за промоцију странака

* Избор чланова РЕМ који досад нису именовани

* Формирање тела за контролу кампање у штампаним и онлајн медијима

* Обука службеника који раде на Јединственом бирачком списку

* Обука чланова бирачких одбора

РЕАКЦИЈЕ

АЛЕКСАНДРА ЈЕРКОВ, ДС: ПОНУДА ЕП СЕ НЕ ОДБИЈА

ЗА посланицу ДС Александру Јерков, укључивање ЕП је одлична вест за грађане и нешто што ниједан озбиљан и одговоран политички актер не сме унапред да одбаци:

- То је уједно и испуњење захтева опозиционих посланика који су приликом сваког сусрета говорили да на изборима у тренутним условима тешко да опозиција може да учествује. Одговорни људи који желе да се дође до слободних и фер избора и да допринесу решавању проблема, а не његовом продубљавању, такву понуду не смеју да одбију и у том дијалогу треба да учествују.

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ, СПС: ПРЕДЛОЗИ ЗА УРЕЂЕН ПРОЦЕС

ФУНКЦИОНЕР СПС Жарко Обрадовић изјавио је како је на састанку на ФПН било много добрих предлога:

- Мислим на допуну избора чланова РЕМ-а, забрану функционерске кампање, да чланови изборних одбора морају да се едукују. Владајућа коалиција ће се трудити да изборни процес буде у потпуности уређен.

ПЕТАР МИЛЕТИЋ, ПСГ: НЕКИ СУ РАНО "ПРЕСЕКЛИ"

ПЕТАР Милетић, из Покрета слободних грађана, најавио је да ће ПСГ прогласити бојкот уколико се нешто не промени и да ће одлуку донети након посредовања европских институција, а да су неке партије прерано "пресекле":

- ПСГ је имао два захтева - укључивање ЕП и да власт дође са документом о томе како би решила проблеме изборних услова и оба су, за сада, испуњена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

logika

20.09.2019. 10:12

Gluposti. Naprotiv, sve javne resurse treba dostaviti svim partijama na raspolaganje, pod istim uslovima korišćenja.Stranke koje imaju svoje predstavnike u vlasti obavezno da svako korišćenje javnih resursa plaćaju.Novoformiranim strankama jedino omogućiti korištenje javnih resursa besplatno.

Драган Р

20.09.2019. 11:00

О каквом Владином пакету за изборне услове говорите кад ево јутрос Александар Вучић у својству председника и у радно време, на телевизији са националном фрекфенцијом (Пинк) одради још једну, ко зна коју по реду рекламну капању и пре него што су избори расписани и лепо испљува опозицију? Да се разумемо, не пада ми на памет да подржавам ову и овакву опозицију, али су дефинитивно у праву по питању изборних услова.

drugosmrdijansko лудило мозга

20.09.2019. 11:14

Цео црикус води једна у низу евроталибанских НВО звана " Fondacije za otvoreno društvo...",а све се води иза добро закључаних и затворених врата.Права слика и прилика "слободе, транспарентности, демоНкратије..." којих су пуна уста, свих ових вазалских актера "политичке" сцене окупиране Србије....