Скот у опроштајној посети код Вучића: Има више разумевања, треба оживети дијалог

Танјуг

19. 09. 2019. у 15:35

Скот у опроштајној посети код Вучића: Има више разумевања, треба оживети дијалог

Амбасадор Скот и председник Вучић / Фото Танјуг

Председник Вучић и амбасадор Скот су закључили да се може рећи да има слуха за интересе Србије и да они морају бити укључени у могуће решење питања КиМ, које, да би било одрживо, захтева обострани компромис

Председник Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора САД Кајла Скота, који је пренео да ће САД наставити да охрабрују повратак дијалогу, уз јасан став, како је рекао, да будућа влада у Приштини мора да буде спремна да укине тарифе на српску робу, "док се од Београда очекује да предузме кораке ка нормализацији односа".

Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалног изасланика представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мантер: Са Вучићем о односима Западног Балкана и Европе

Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић и амбасадор Скот су закључили да се може рећи да има слуха за интересе Србије и да они морају бити укључени у могуће решење, које, да би било одрживо, захтева обострани компромис, али и добитак и за Београд и за Приштину, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Скот је оценио да ни Београд ни Приштина немају ништа од тренутног застоја и да би решење значило и већу стабилност на Западном Балкану.

Председник Вучић је захвалио Скоту што је својим дипломатским умећем допринео јачању српско-америчких односа.

"Између Србије и САД сада има више разумевања", рекао је Вучић и констатовао да је интензивиран политички дијалог, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Председник је нагласио да се нада да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

У складу са тим, председник Вучић је захвалио амбасадору Скоту на медијској кампањи "Ви сте свет", коју води Амбасада САД, а која подсећа на важне тренутке из заједничке историје двеју земаља, не само на савезништво у ратовима, него и на допринос српских научника развоју америчког свемирског програма и друге успешне примере сарадње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПАЛМЕРОВ ПЛАН ЗА НАСТАВАК ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: "Нова влада да укине таксе"

Амбасадор Скот је рекао да је, током три и по године мандата, био сведок значајног повећања америчких инвестиција у Србији, о чему сведочи податак да америчке компаније сада запошљавају више од 20.000 српских радника. Он је најавио да очекује и неколико нових улагања.

Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ реформама у области владавине права и јавне администрације, као и успешну војну сарадњу.

Скот је захвалио на подршци коју му је, у раду у Београду, пружао председник Вучић. Он је председнику захвалио и на доприносу унапређењу билатералних односа Србије и САД, као и на напорима за решавање различитих питања, кључних за мир и стабилности у региону, наводи се у саопштењу.

ДАЧИЋ: УНАПРЕЂЕНИ ОДНОСИ

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кајла Скота и захвалио му на личном доприносу у развоју билатералних односа.

Дачић и Скот изразили су задовољство због унапређеног политичког дијалога на високом нивоу, као и на адекватном начину обележавања 100. годишњице подизања српске заставе на Белој кући, у част савезништва током Другог светског рата.

Обележавање је, како су навели, протекло освртом на нашу богату заједничку историју, као и уз наглашену спремност за даље јачање билатералне сарадње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (58)

Serbinator

19.09.2019. 16:28

Mnogo je bolja saradnja Srbije i SAD zahvaljujući Skotu i Vučiću, i Priština treba da se zapita zašto Beograd ima više sastanaka sa čelnicima iz SAD od njih.

Zorf

19.09.2019. 16:59

vlada Srbije je trebala recipročno uvesti druge "bezvezne" mere na takse Prištine jer je očigledno da sada za račun suspenzije taksi traže suspenziju kampanje anulacije priznanja nezavisnosti što im je mnogo bitnije nego bilo šta drugo ...

Dejan

19.09.2019. 18:14

Kada se osvrnemo kroz istoriju, Amerika je stalno bila Srbiji podrška, a danas to i nije slučaj. Ona je pravi primer šta moć, novac i sila učine od jedne ljupke zemlje.

Nikola

19.09.2019. 18:24

Skot je često u svojim izjavama bio nekorektan prema Srbiji ali Vučić mu ni jednom nije ostao dužan sa odgovorom.

Miki

19.09.2019. 18:49

Amerika danas vise uvazava stavove Srbije, nego sto je to bilo u ne tako davnoj proslosti.

Rajko

19.09.2019. 19:06

Srbija ne menja svoj stav,ali zato Amerika polako menja svoj stav,po pitanju Kosova.

Marko

19.09.2019. 19:24

Izgleda da samo mi imamo razumevanja, sto je nedovoljno da bi se doslo do nekog resenja.

Petar M.

19.09.2019. 19:26

Podrska SAD za resavanje problema na KiM je od velikog znacaja.Ali nemoguce je nastaviti dijalog sa Pristinom sve dok se takse ne ukinu.

Fodor

19.09.2019. 19:28

Treba razgovarati i tražiti način da se svaki problem reši. Ambasador se trudio koliko je mogao.

ceca

19.09.2019. 19:40

Dijalog mora da ozivi, to je jedini nacin da Srbija i Pristina nadju kompromisno resenje.

Dado 7911

19.09.2019. 21:21

Mislim da se odnosi između Srbije i SAD popravljaju što je dobro za našu zemlju ali i čitav region!

Mile

19.09.2019. 21:27

Nadamo se da ce u buducnosti nasi odnosi biti bolji,, politiku koju vodi nas Predsednik je politika mira i pomirenja!

Marija M

19.09.2019. 22:22

Svaka pomoc u resavanju problema na KiM nam je dobrodosla! Nema resenja kosovskog pitanja bez dijaloga i kompromisa!

Dragana

20.09.2019. 05:35

Aleksandar Vučić se zalaže da uspostavi dobre odnose sa svim velikim silama.Nadam se da će se sa novim ambasadorom odnosi sa SAD poboljšati. Ambasador Amerike Skat je koliko je to bilo u njegovoj moći doprineo poboljšanju srpsko- američkih odnosa. Nadam se da nosi lepe uspomene iz Srbije.

Hocemo dela

20.09.2019. 06:55

Samo narečima podržvaju I žele I itd. Šaka Jada Albanaca rade Sta hoće I prave budalom I Amerikance I Srbiju . Srbija je Uvek bila Za Sporazum .

neda

20.09.2019. 07:08

Znaju oni dobro da je Srbija za dijaog kako bi zadrzali mir i stabilnost jer to je najvažnijre

jana

20.09.2019. 08:04

Nadamo se jos boljim odnosima sa SAD-om, i dobrim odnosima sa buducim ambasadorom koji ce biti imenovan posle Skota

tale

20.09.2019. 09:01

Srbija od početka za poštovanje svega dogovorenog, Priština od početka laže i izbegava sprovođenje potpisanog.