Дрецун: Косовски Албанци нису спремни да преговарају

Танјуг

19. 09. 2019. у 10:32

Дрецун: Косовски Албанци нису спремни да преговарају

Фото: Н.Фифић

Додаје да се код постојећих албанских лидера не види спремност да седну за преговарачки сто и озбиљно се посвете разговорима са Србијом
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је сврха избора на КиМ стабилизација политичке сцене међу Албанцима, изградња извршне власти која ће бити јединственија по кључним политицким питањима и која ће имати једну чвршћу позицију за разговоре с Београдом.

Додаје да се код постојећих албанских лидера не види спремност да седну за преговарачки сто и озбиљно се посвете разговорима са Србијом.

"Проблем је у томе што се и по њиховом досадашњем деловању и по најавама како ће се понашати после избора ствара утисак да они једноставно нису посвецени проналажењу конацног компромисног решења за КиМ. Ту су једина нада САД и друге земље", објашњава Дрецун.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а Дрецун је рекао да на предстојећим изборима у јужној српској покрајини нема нових политицких актера.

"Не верујем да ће бити неких нових политичких странака с готово непознатим лидерима који би добили иоле већу подршку Албанаца на КиМ да онда имају неку већу политицку тежину. Мислим да це прерасподела ићи између кључних странака и да ће оне добити поверење грађана. Могуће су неке нове коалиције али вец постојећих актера", објашњава Дрецун.ПРОЧИТАЈТЕ И: ПАЛМЕРОВ ПЛАН ЗА НАСТАВАК ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: "Нова влада да укине таксе"

Коментаришући посету премијерке Немачкој и поруке после сусрета са канцеларком Меркел, он каже да је Немацка ублажила став када је реч о условима које Србија мора да испуни за пријем у чланство у ЕУ када је реч о дијалогу са Приштином.

"Чули смо још једну ствар од канцеларке Ангеле Меркел где је она мало ублажила став јер је рекла да неке ствари треба да се ураде око Косова ако желимо чланство у ЕУ, то није онај чврст став да Србија једноставно мора да преко правнообавезујућег споразума призна самопроглашено Косово. И ако је то нови правац онда се он приближава и америцком и француском ставу, да решење мора да буде компромисно", оцењује Дрецун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације