У СУБОТУ, у 12 часова, сви председници парламентарних странака из Српске одржаће састанак са председником Србије Александром Вучићем како бисмо га упознали са ситуацијом. Јер, усвајање декларације СДА је нарушавање Дејтонског споразума и антиуставно деловање које нарушава мир.

То је у среду у Бањалуци, после седнице ГО странке, најавио Милорад Додик, лидер СНСД и српски члан у Председништву БиХ. Повод за састанак у Београду је удар странке Бакира Изетбеговића на РС, јер су усвојили документ који предвиђа формирање тзв. републике БиХ.

- Верујемо да Србија као потписница Дејтонског споразума треба да затражи извештај високог представника и да оцени да ли је по Дејтонском споразуму и Уставу требало да реагује. А ми ћемо од потписница Анекса 10 споразума тражити да се ограде од високог представника и затраже његово укидање - рекао је Додик.

Према његовим речима, ако се ситуација у БиХ не буде одвијала по изворном Дејтонском споразуму, треба примењивати право народа на самоопредељење, што предвиђа и Устав БиХ.

Прочтиајте још - Опасан удар на "Дејтон"

СНСД је предложио да се закаже посебна седница Народне скупштине РС да би се утврдила делегација из Српске и предлог за разговор са ФБиХ и о законима о одбрани, Високом судском и тужилачком савету и индиректним порезима. Он је поручио и да су други закони "урађени мимо Устава и сагласности из РС".

- Верујемо да је међународна заједница подржавала све трансформације које су се досад десиле на захтев СДА. Као и ово сад.

Иначе, Народна скупштина заказала је посебну седницу да би сменила потпредседника НСРС Сенада Братића, кадра СДА. Међутим, он је претходно поднео оставку.

РАЗГОВОР СА ОПОЗИЦИЈОМ

ДОДИК је уверен у консензус странака у РС, а навео је да је разговарао са председницима ПДП Браниславом Бореновићем и СДС Мирком Шаровићем. Из СНСД им је, каже, понуђено више предлога:

- Наш предлог је био да они напусте Савет министара БиХ, а ми да не уђемо, или да сви заједно уђемо у институције БиХ. Друга варијанта је да они остану, а да му инсистирамо на томе да постоје изборни победници и да чекамо разрешење ситуације, али да бар обезбедимо заједнички наступ и документ.