Гојковић: Ангажман представника ЕП је добродошао, упутила сам писмо Мекалистеру

Бета

18. 09. 2019. у 12:48

Гојковић: Ангажман представника ЕП је добродошао, упутила сам писмо Мекалистеру

Маја Гојковић / Фото Танјуг

Председница српског парламента изјавила је да је „добродошао ангажман“ представника ЕП у циљу повратка међустраначког дијалога. Оквирни датуми када би могла да се одржи прва фаза разговора су 9. и 10. октобар

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је "добродошао ангажман" представника Европског парламента у циљу повратка међустраначког дијалога у Скупштину Србије и јачања парламентарне културе дијалога и додала да је тај одговор проследила у писму председавајућем Спољнополитичком одбору Европског парламента Дејвиду Мекалистеру.

На конференцији за новинаре, Маја Гојковић је изразила наду да ће ускоро доћи и до разговора о модалитетима организације састанка у парламенту и о томе шта би могле да буду прве теме разговора.

Према њеним речима, оквирни датуми када би могла да се одржи прва фаза разговора су 9. и 10. октобар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЕКАЛИСТЕР ПОРУЧУЈЕ: Спремни да посредујемо

Она је навела да би дијалог требало да се одржи под њеним покровитељством, уз учешће неких представника Европског парламента, а да ће бити позвани да учествују и сви представници парламентарних странака а евентуално и експерти, у каснијој фази.

"Сви смо свесни рокова пред нама и фокусираћемо се, у првој фази, на разговоре о темама које су већ опште познате свим политичким чиниоцима и јавности, а то су изборни услови за изборе који предстоје у марту 2020. године. То се односи на медије, на списак гласача, финансирање кампање и сличне теме", рекла је она.

Мекалистер је раније пренео да је Европски парламент спреман да посредује у дијалогу власти и опозиције у Србији око изборних услова, уколико добије позитиван одговор од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

"У случају позитивног одговора председнице Скупштине, ми смо спремни да подржимо предложени дијалог", изјавио је Мекалистер.

Председница парламента је додала да у тим разговорима неће представљати Српску напредну странку већ да је њена улога да буде покровитељ и модератор тих састанака.

"Разговараћемо о томе унутар Српске напредне странке, видећемо који ниво представника ће одредити друге странке", навела је Маја Гојковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕНАД БОРОВИЋ О РАЗЛОЗИМА ПРЕЛАСКА У СНС: Отишао сам због пренемагања ДС

Одговарајући на питање какву реакцију очекује од странака које су већ најавиле да ће бојкотовати изборе, Маја Гојковић је рекла да је на њима да донесу коначну одлуку али онда када избори буду расписани и када виде под којим условима ће се излазити на изборе.

"Све што је предложио Мекалистер отвара велике могућности да унапредимо оно што неко сматра да до данас није довољно унапређено. Мислим да је њихова одлука преурањена и да се тиме можда тражи изговор да се не учествује на изборима да се не покаже права политичка снага", рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације