Дачић с председавајућим Војног комитета НАТО-а

Танјуг

уторак, 17. 09. 2019. у 18:58

Дачић с председавајућим Војног комитета НАТО-а

Фото Танјуг

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас с председавајућим Војног комитета НАТО-а ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас с председавајућим Војног комитета НАТО-а ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, саопштило је Министарство спољних послова.

На састанку, коме је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, истакнуто је да Србија и НАТО деле интерес очувања мира и стабилности у региону, као и опредељење за даље унапређење партнерске сарадње и изградње међусобног поверења у свим областима од заједничког интереса.

Изражено је обострано задовољство динамиком политичког дијалога на највишем и другим нивоима, као и практичном сарадњом у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир. Посебно је истакнута важност скорог окончања процедуре усвајања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić sa Pičom: Zadovoljan sam saradnjom sa NATO

Ивица Дачић је указао да Србија, спроводећи политику војне неутралности, настоји да буде поуздан и одговоран партнер у очувању мира и безбедности у региону, као основног услова за напредак региона у целини.

Током разговора, позитивно је оцењено активно учешће Србије и допринос у областима борбе против тероризма, реаговања у ванредним ситуацијама у случају природних и других катастрофа, као и суочавања са актуелним регионалним и глобалним безбедносним изазовима и претњама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vulin: KFOR jedini garant bezbednosti na KiM

Поводом најважнијег политичко-безбедносног изазова за Србију, Косова и Метохије, он је пренео да је од изузетне важности да се мандат Мисије Кфора оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом.

Дачић је посебно указао на важност да Кфор оствари своју улогу главног гаранта очувања мира и безбедности у Покрајини, као и заштите српског становништва и његовог културног и религијског наслеђа на Косову и Метохији.

Истакао је да Србија остаје посвећена постизању компромисног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, које би обезбедило трајни мир и стабилност читавог региона.

Маршал Пич изразио је задовољство достигнутим нивоом партнерске сарадње Србије и НАТО-а, и истакао решеност и спремност за њено даље унапређење.

Посебно је нагласио посвећеност НАТО-а даљем ангажовању на Косову и Метохији кроз Мисију Кфора, у складу с мандатом додељеним Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а у циљу обезбеђивања сигурног и безбедног окружења за све становнике на Косову и Метохији.

Маршал Пич истакао је спремност за даље унапређење дијалога и сарадње Кфора и војних структура НАТО-а с Војском Србије, каже се у саопштењу МСП-а.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације