Вучић са Пичом: Задовољан сам сарадњом са НАТО

Танјуг

уторак, 17. 09. 2019. у 13:38

Вучић са Пичом: Задовољан сам сарадњом са НАТО

Александар Вучић и Стјуарт Пич
Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Војном комитету НАТО, ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Војном комитету НАТО, ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом и том приликом изразио задовољство изграђеним међусобним поверењем и добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника републике, он је истакао значај усаглашавања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства и нагласио да, кроз заједничке активности са НАТО, Војска Србије јача своју интероперабилност.

"Председник Вучић је рекао да је присуство снага КФОР на Косову и Метохији гарант безбедности, те је на тим снагама и одговорност за реаговање у кризним ситуацијама. Стога се још једном заложио за одржавање редовне комуникације између Војске Србије и КФОР и нагласио потребу брзог успостављања контакта у случају угрожавања безбедности на северу КиМ", наводи се у саопштењу.

Вучић је, пише у саопштењу, поновио да Србија наставља да се залаже за постизање трајног и одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, јер је политика за коју се заузима - политика мира, сарадње и стабилности у региону, као основа економског и сваког другог напретка.

Прочитајте још - Шта је Путин рекао Вучићу о путу у НАТО

Председавајући Политичком комитету НАТО, ваздухопловни маршал Пич, председнику Вучићу пренео је поздраве генералног секретара НАТО Столтенберга и изразио задовољство развојем сарадње и бројем заједничких активности, истакавши значај прошлогодишње заједничке вежбе о реаговању у случају природних катастрофа.

Он је, такође, подржао дијалог Београда и Приштине, као начина за налажење решења за питање КиМ, нагласивши да КФОР наставља да обавља своју мисију на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Маршал Пич похвалио је професионално понашање Војске Србије у кризним ситуацијама на Косову и Метохији, сагласивши се да је правовремена комуникација најбољи одговор.

"Двојица саговорника су сагледали ситуацију у целом региону Западног Балкана и изразили своју забринутост због подизања политичких тензија, као и наду да ће сви проблеми бити решавани мирним путем", закључено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

Beki

17.09.2019. 14:16

Zbog Srba sa Kosova Srbija mora održavati što češće kotakte sa NATO ali bez namere ulaska u taj savez.

Dragan

17.09.2019. 16:53

@Tamara - Kako ne posledice NATO agresije svakim danom su sve vece i vece. 9

Dare

17.09.2019. 14:52

Saradnja sa NATO-om je odlična i takva i treba da bude bez obzira na to što smo bili i što ćemo ostati i u budućnosti vojno neutralni.

fretg

17.09.2019. 15:10

Ovoliko zalaganje za mir i stabilnost moraju se ceniti. Čvrsta odluka i neodstupanje od stava koji je u interesu države svima ukazuje na ozbiljnost politike koja se vodi u Srbiji.

dzo

17.09.2019. 17:07

Čvrsta odluka i neodstupanje od stava koji je u interesu države svima ukazuje na ozbiljnost politike koja se vodi u Srbiji.

Jelena

17.09.2019. 18:03

Svi relevantni u Svetu vide da je Srbija postala ozbiljna država sa kojom treba sarađivati.

Momo

17.09.2019. 18:09

Saradnja sa KFOR bi trebala biti jos bolja a sve u cilju ocuvanja bezbednosti i sigurnosti naseg naroda na KIM.

Pedja

18.09.2019. 05:30

Srbiji je u interesu da saradjuje sa NATO, a devedesete naravno necemo nikad zaboraviti.

gile

18.09.2019. 08:01

ti si zadovoljan, jadno i bedno od tebe. Što ne tražiš ratnu odštetu za sve ono što su uradili????

Vatro Marx

18.09.2019. 11:56

Sa agresorom nema suradnje . Predsjednicenemozese zaboraviti ni oprostiti, savjest namne dozvoljava .