НАЖАЛОСТ, наша држава није истражила све што се догодило на Косову и Метохији ни 1999. па ни после 2000. године и још немамо званичан списак убијених и несталих. Верујемо да ћемо и тај тежак посао да завршимо - изјавио је председник Александар Вучић, приликом јучерашње посете просторијама Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије.

- Борићемо се да пронађемо све нестале. Нису нестали док год их помињемо. Слава свим српским јунацима и косметским жртвама - написао је Вучић у спомен-књигу Удружења.

Неки од чланова, који две деценије траже најмилије, испричали су председнику трагичне судбине убијених и несталих на КиМ од 1998. до 2004. године. Вучић им је рекао да не жели да им улива лажну наду, али да ће држава свакако наставити да чини шта може и да се распитује о судбини несталих и киднапованих на КиМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Немци шаљу специјалца за Косово?

- Спреман сам да разговарамо око тога какве законе у вези са овим проблемом да донесемо, али да не буде скривалица иза патриотизма, јер увек је кључна ствар колико више новца треба да издвоји држава - рекао је председник.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пастор: Избором Трочањија Србија ближа ЕУ

Председник је додао да је "добра вест" што су пронађени остаци седморо Срба у околини Ђаковице, Петровићи и Шутаковићи и да се то очекује и за још 570 несталих Срба и неалбанаца, као и за нестале Албанце. Поручио је члановима породица да им се диви због борбе да се очува сећање на косметске жртве, и на борце и на цивиле, и да сећање на косовске јунаке никада не сме да избледи.

- Живим у Бабином Мосту, а радим у Прилужју. Три члана моје породице су киднапована. Много је младих, а говорим о свом сину и другим младима, који не могу да нађу посао. Молим вас да за те младе нешто урадимо. Треба да учинимо нешто да они остану на Косову и Метохији - испричала је једна од чланица удружења.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САСТАНАК БАБИША И ЗЕМАНА: Повлачење признања Косова биће размотрено

Вучић је рекао да Србија финансијски обезбеђује много тога на Косову, од пензија, преко здравственог система до образовања, и да ће то да се настави и појача, како би српски народ остао и опстао на Космету.

Удружење су са председником посетили и министар за рад Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.


ОДЛАЗЕ У НОРВЕШКУ

ПРИМЕТНО је да су поједине стране земље, попут Луксембурга или Норвешке, имале тенденцију да нарочито младим Србима из енклава на КиМ омогућују прелазак у те земље, да им понуде добре финансијске услове - рекао је Вучић. - Они понуде пристојне плате, али Срби тако остају без своје будућности у тим срединама. Зато морамо да додатно економски ојачамо да бисмо могли са тим да се боримо.