ПРОГРАМСКА декларација Странке демократске акције, којом се предвиђа успостављање Републике БиХ са три нивоа власти, изузетно је опасна и представља јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума, рекла је у понедељак премијерка Ана Брнабић.

- То је још једно отварање Пандорине кутије на Балкану и нешто што свакако не треба схватити олако - истакла је председница Владе.

У документу, који је за викенд усвојила СДА, пише да је примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава с главним градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар земље.

Прочитајте још - СДА узалуд удара на име Српске!

Председавајући ОЕБС Мирослав Лајчак рекао је да "БиХ мора да задржи принцип да један народ не може бити прегласан и избачен из игре, јер би то било опасно за земљу":

- Прошло је време када је одлуке, уместо политичара у БиХ, доносила међународна заједница. Циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи БиХ да постане потпуно самостална. На овим подручјима успех је постигнут када су САД и ЕУ нашли заједнички језик и наступали координисано.

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта сматра да је декларација СДА ратнохушкачка и да представља "незваничну објаву рата Србима у РС".

Фото: Танјуг

ДОДИК: ИНЦКО НА ДРУГОЈ СТРАНИ

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да из Канцеларије високог представника нису нашли за сходно да се сами огласе поводом програмских докумената СДА, већ су то учинили на инсистирање медија, иако је потпуно јасно да су документи и антиуставни и антидејтонски. Он је указао да се у одговору Валентина Инцка види да они БиХ виде као државу састављену од два ентитета, али нигде не помињу другу одредницу истог члана Устава, а она гласи "и три конститутивна народа":

- Тиме и сам високи представник крши одредбу Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА.