Министарство одбране каже да је нетачна тврдња Вука Јеремића о томе да предузеће "Крушик" извози оружје у Јемен, а коју је изнео гостујући на Н1.


"Крушик не извози наоружање и војну опрему у Јемен, а овакви наводи неодговорних политичара нису само злонамерни већ и наносе директну штету свим запосленима у Одбрамбеној индустрији Србије, лажима јој нарушавајући извозне потенцијале", наведено је у саопштењу МО које је достављено медијима.


Министарство учествује у процесу контроле извоза наоружања и војне опреме (НВО) и робе двоструке намене (РДН) као једно од четири министарства и органа државне управе које даје своју сагласност на појединачни захтев за издавање дозволе за извоз НВО и РДН, у складу са својим надлежностима, наводи се у саопштењу, уз објашњење да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација надлежна институција за издавање дозвола за извоз НВО, надзор и контролу, као и праћење реализације по издатим дозволама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин уручио кључеве 20 станова активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и ВС


Из Министарства одбране напомињу да је Србија, према критеријумима транспарентности у извозу наоружања и војне опреме, већ неколико година међу првих пет држава у свету рангираних на листи Барометар транспарентности коју објављује организација "Смалл Армс Сурвеy" са седиштем у Женеви.


Из Министарства су још поручили да позива "неодговорне политичаре који супротно подацима референтних светских организација износе неистине ради стицања најјефтинијих политичких поена, да са тиме престану јер наносе штету грађанима Србије".