Премијерка Ана Брнабић изјавила је да неће сменити министра финансија Синишу Малог, што је захтев студената који блокирају Ректорат БУ, и истакла да не пристаје на ултиматуме и да не може 15-20 људи да блокира било шта и да поставља ултиматуме.

"Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме", рекла је Брнабић на прес конференцији упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, "ставља кесе на камере да се не би видело шта раде", узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и недозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

Прочитајте још - Председник: Протест у Ректорату израз немоћи


"То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба", рекла је Брнабић.

Она је истакла да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

"Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари... ", констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

"Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди... То није владавина права, већ анархија", рекла је Брнабић.

БРНАБИЋ: ОПАСНА ДЕКЛАРАЦИЈА СДА, ПОЗИВА НА КРШЕЊЕ ДЕЈТОНА


Предложена програмска декларација Странке демократске акције (СДА) којом се предвиђа успостављање Републике БиХ, која би имала три нивоа власти изузетно је опасна и представља јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума, оценила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

"То је изузетно опасно, јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума и још једно отварање Пандорине кутије на Балкану и нешто што свакако не треба схватити олако", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара на конференцији у Влади Србије.

У програмској декларацији, коју је усвојила СДА пре два дана стоји да је примарни и дугорчни циљ усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти, државним, регионалним и локалним и с градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар земље.

БРНАБИЋ: САВЕТНИЧКИ УГОВОРИ АДМИНИСТРАТИВНО ПИТАЊЕ


Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на питање о томе како је могуће да влада нема никакав уговор са Тонијем Блером за пружање саветничких услуга - да је то административно питање за које је надлежан Генерални секретаријат Владе Србије.

Новинар је рекао премијерки да су раније тражили од ње одговор да ли постоји тај уговор и да им је рекла да потраже тај одговор од Генералног секретаријата владе а да су им тамо рекли "да влада није потписала никакав уговор са Блеровим институтом или било којом његовом компанијом" и упитао како је могуће да Блеров институт пружа саветничке услуге највишим фунцконерима а да не постоји никакав уговор са њим и како је то регулисано.

Брнабић је рекла да то питање треба поставити Генералном секретаријату владе.

"Увек се враћамо на исте теме, већ сам рекла то је административно питање, Генерални скретаријат је надлежан за то, свако им свој посао", рекла је Брнабић и истакла да неће да користи данашњу конференцију да "спинује" на неку другу страну, с обзиром да влада има лепе вести, а то је повећање плата и пензија.

Премијерка је додала да се увек исте теме покрећу на конференцијама и да је за њу, на пример, важна тема што је у петак отворено у Београду седиште Транспортне заједнице у Београду, што је први пут да се отвара седиште међународне заједнице у нашој земљи, што такође показује колико Србија иде напред.