ПОД притиском Драгана Ђиласа, лидера Странке слободе и правде, на дневни ред седнице Главног одбора ДС, одржане у суботу, није увршћено заказивање изборне скупштине уједињених демократа, којима треба да се прикључе и странка Бориса Тадића СДС и Заједно за Србију Небојше Зеленовића, сазнају "Новости".

Иницијативу да се на ГО одлучује о овом питању покренуо је Богдан Татић, председник врачарских демократа, који је тражио да се гласа о томе да се изборна скупштина нове, уједињене Демократске странке, закаже до краја године. Међутим, тај захтев је одбијен, а њему није дозвољено чак ни да са говорнице образложи свој предлог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Демократе заједно у бојкот

Наши извори тврде да Ђилас по сваку цену покушава да одложи конституисање УДС, како би на челу ДС до избора остало актуелно руководство, предвођено Зораном Лутовцем. Они додају да се одлагањем уједињења "варају и чланство и бирачи", јер је то најављено још пре неколико месеци, а ништа се не дешава.

Демократе су на седници ГО донеле одлуку о бојкоту избора, против које су се већ изјаснили готово сви посланици у Скупштини и виђенији чланови Политичког савета. Зато многи од њих нису желели да гласају када је то питање дошло на ред. Одржана је и конститутивна седница Уједињене демократске странке, којој су присуствовали чланови ГО све три партије, али није било речи о конкретним даљим корацима спајања.


ГДЕ ЈЕ ПЛАН?

ДРАГОЉУБ Мићуновић, који је против бојкота избора, поручио је пре седнице ГО да на њу не жели да дође. Бивши лидер ДС Драган Шутановац, на конститутивној седници критиковао је саборце да је пет сати слушао о замеркама на рачун Вучића, а ни реч о плановима и курсу странке.