Вашингтон жртвовао Србију као савезника

Д. М. - В. М.

понедељак, 16. 09. 2019. у 07:24

Вашингтон жртвовао Србију као савезника

Кајл Скот и Александар Вучић, фото Танјуг

На скупу у Прањанима председник изјавио: Не желим да нам САД буде непријатељ, доста нам је крви и пропадања

СРБИЈА сада први пут има у америчкој влади партнера који жели да је саслуша по најтежим питањима, чак и ако се по њима никада не постигне договор. Нећу да будем председник земље која ће имати Америку за непријатеља. Србији је било доста крви и пропадања, хоћемо посао, путеве и да живимо боље. И зато вас молим да тај наш вапај разумете.

Ове снажне поруке послао је у недељу председник Србије Александар Вучић одлазећем америчком амбасадору Кајлу Скоту, али и САД у целини. О обнови пријатељства и савезништва са Америком, Вучић је говорио на симболичном месту, у Прањанима, где је обележена 75. годишњице почетка операције "Халијард", током које је у Другом светском рату спасено 500 савезичких пилота, у највећем броју Американаца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ У ПРАЊАНИМА: Време да се чујемо и поштујемо, упркос идеолошким разликама (ФОТО)


Српски председник имао је и речи опомене за Вашингтон:

- На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору, да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља? А САД нека се запитају, да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали на страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога.

Вучић је јасно поручио и да Србија, због жртава које је поднела у борби против фашизма, неће дозволити ревизију историје:

- Нећемо дозволити да напаћени српски народ накнадно буде проглашаван за фашистичке слуге и агресора на овим просторима. У свету постоје само четири народа која су, пропорционално броју становника, платила већу цену слободе у том сукобу, од Срба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић и Скот обележили годишњицу операције Халијард

Подсетио је да су Срби подигли устанак у Другом светском рату, не само у Србији него и у Хрватској и у БиХ, а да су своје антифашистичко опредељење показали и кроз борбу партизанских јединица широм Југославије, и активностима Југословенске војске у отаџбини, која је и кроз мисију спасавања савезничких пилота исказала свој отпор окупатору.

Кирк Смит пуковник, Златомир Грујић, Кајл Скот и Александар Вучић,фото Танјуг

Било је дирљиво у недељу гледати загрљаје потомака оних који су спасени и оних који су се жртвовали и спасавали. То је приметио и амбасадор Скот, који је пред више од 7.000 окупљених на Галовића брду, поручио:

- Херојство Срба у Прањанима један је од најсветлијих момената храбрости у Другом светском рату. САД то никада неће заборавити. Нека нам сећање на то јунаштво послужи као блистави пример за будућност. Молимо се да ратне страхоте никада више не додирну тло Србије - рекао је он.

Вучић се осврнуо и на одлазак саветника председника САД Доналда Трампа за националну безбедност Џона Болтона, поручивши да ће наставити разговоре са америчком администрацијом како би се нашао неки заједнички именитељ, и са њима и са Албанцима, и обезбедио трајни мир.

Председник Вучић на обележавању 75. годишњице "операције халијард" у Прањанима, фото Танјуг

ОБНОВА МЕСТА СУСРЕТА ТИТА И ДРАЖЕ

ВЛАДА Србије издвојиће 158.000 евра да се уреди простор где је у Другом светском рату био импровизован аеродром са којег су савезнички авиони превозили оборене пилоте. Такође, Вучић је обећао и да ће држава помоћи у обнови чувене кафане у селу Брајићи, где су се 1941. састали Јосип Броз Тито и Драгољуб Дража Михаиловић. Вучић је у Прањанима разговарао и са Мирославом Никитовићем из села Миоковци, у чијој кући су се крила четири америчка пилота. Председник Србије добио је на поклон књигу "Заборављених 500", о мисији "Халијард" и то лично од њеног аутора Грегорија Фримана.


Председник са Светозаром Бајићем,фото Танјуг

БЕЗ ПОЛИЦИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић поручио је онима који су протестовали испред Ректората БУ да неће бити интервенције полиције коју прижељкују, а са идејом да покажу да је, наводно, угрожена аутономија универзитета.

- Они који протестују не поштују свој Универзитет, јер, поред осталог, у њега улазе у кратким панталонама. Међу њима има људи који евидентно нису студенти. Какав је то представник студената који има 31 годину? Замислите да моја кћерка са 17 година иде у јаслице да штрајкује?

фото Танјуг

ОПАСНОСТИ ДЕКЛАРАЦИЈЕ СДА

ШЕФ српске државе рекао је да се плаши да Декларација Странке демократске акције БиХ, Бакира Изетбеговића, која жели да врати "Републику БиХ", са административним центром у Сарајеву, много важнија него што неко жели да је представи:

- Србија је гарант Дејтонског мировног споразума, залажемо се за договор сва три народа који живе у БиХ и свако решење без тога, плашим се, не би водило у најбољем смеру. Пажљиво ћу прочитати програмска документа СДА.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

EvGenije

16.09.2019. 12:46

@Baltazar - Varaš se Profesore, bila je Srbija, ali umanjena za Vojvodinu i Kosmet. Zar to, kao i planovi tzv. međunarodne zajednice i domaćih pomagača, ne pokazuje ko vlada svetom i ko je stvarno pobedio u Drugom svetskom ratu? Jer, što se tiče Srbije, Srbija iz '44. i Srbija iz planova narečenih je ista, Beograd porušen avionskim bo

Lepalepovic

16.09.2019. 10:06

Ali Srb8ja je uvek svima pomagala.Imamo jednu manu sto nesagnemo glavu kada treba da nas ostave na miru

EvGenije

16.09.2019. 11:03

Sasvim je sigurno da Srbiji ne treba SAD kao neprijatelj. No, isto je tako sigurno da SAD nisu prijatelj Srbiji. Ne treba to od njih ni tražiti jer se oni vode interesima a ne emocijama. Ako nam se interesi poklope - OK, ako ne - šta da se radi.