Захарова: САД најпре да се извини због бомбардовања 1999.

Танјуг

недеља, 15. 09. 2019. у 21:16

Захарова: САД најпре да се извини због бомбардовања 1999.

Фото ЕПА

САД морају да се извине због тога што су бомбардовале Југославију 1999. и да плате одштету породицама погинулих и повређених у ваздушним нападима, и тек тада би могле да траже од других да се окрену будућности
САД морају да се извине због тога што су бомбардовале Југославију 1999. и да плате одштету породицама погинулих и повређених у ваздушним нападима, и тек тада би могле да траже од других да се окрену будућности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на изјаву одлазећег америчког амбасадора у Србији Кајла Скота.

Скот је у интервјуу за Курир рекао да би 1999. годину требало "посматрати у широј перспективи", како би Србија и САД превазишле кризу у односима која је наступила због бомбардовања СРЈ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Zaharova: Kosovo se pretvara u uporište terorizma

Захарава је рекла да би за почетак САД, поред извињења требало да плате одштету породицама погинулих и рањених, као и онима који су "изгубили здравље због пројектила пуњених осиромашеним уранијумом", преноси Тасс.

"Так када то буде учињено и када буде обављен одговарајући посао на терену, (САД) могу да позивају друге да се крене напред", казала је Захарова.

Скот је у интервјуу за Курир, упитан како гледа на чињеницу да немали део грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осећања према САД, првенствено због НАТО бомбардовања и како је то могуће променити, рекао да то добро зна и да би се можда и он на њиховом месту исто осећао, али да ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате време уназад.

"Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Делимо заједничку визију да Србији припада место у Европској унији", рекао је Скот.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Banaćanin

15.09.2019. 21:42

Jaka stvar, "...delimo zajedničku viziju.... Srbija u EU". More, u pravu je potparolka MIP Rusije, prvo da se izvine kauboji za bombardovanje i plate odštetu porodicama i gradjanima za svu pričinjenu štetu od bombi. Da svi koji su oboleli od posledica bombi sa osiromašenim uranijumom da se leče o trošku amera, pa onda da razmatramo mogućnost obnavlajnja prijateljstva.

Dragi

15.09.2019. 23:50

Kakvo izvinjenje i kome ono treba. Potrebno je da odgovaraju krivci za zločine i da se debelo plati za žrtve i svu prouzrokovanu štetu, a izvinjenje neka ostave za sebe. A kako do svega toga neće doći, daleka im lepa kuća.

Sole

18.09.2019. 04:47

Skott nije bilo to vreme Milosevica nego vreme Clintona zlocinca! Nije Milosevic nokoga bombardovao!