ВУЧИЋ У ПРАЊАНИМА: Време да се чујемо и поштујемо, упркос идеолошким разликама (ФОТО)

Новости Онлине/ Агенције

недеља, 15. 09. 2019. у 10:00

ВУЧИЋ У ПРАЊАНИМА: Време да се чујемо и поштујемо, упркос идеолошким разликама (ФОТО)

Фото Танјуг

Мисија спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада одржана је код Горњег Милановца. Манифестацији су присуствовали српски, амерички и други бројни званичници

Годишњица, 75. по реду, највеће операције спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада, познатије као операција „Халијард“, обележена је у недељу у селу Прањани, код Горњег Милановца.

Манифестацији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, амерички амбасадор Кајл Скот, министри и представници других америчких земаља.

Потомци неколико спашених америчких ваздухопловаца су допутовали у своју прву посету Србији како би се упознали са потомцима породица које су спасиле њихове очеве и учествовали на обележавању годишњице.

Прво су положени венци, а потом су се присутнима обратили председник Фондације Халијард Џон Капело, пуковник у пензији Златомир Грујић, командант Команде специјалних операција за Европу Кирк Смит, амбадсадор Кајл Скат и председник Вучић.

Обележавање је настављено службом у локалној цркви, а после тога је у Основној школи "Иво Андрић" у Прањанима одржан пријем и концерт оркестра Ратног ваздухопловства САД у Европи.

Такође,  више високо рангираних војних званичника САД учествовало је у овим догађајима да би одали пошту наслеђу ових храбрих породица.

Операција Халијард је била највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљеним у руралним деловима Немцима окупиране Србије.

Више од 500 ваздухопловаца је евакуисано из Прањана, захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима, и изградио писту како би омогућио њихово спасавање.

Прочитајте још - 75 ГОДИНА ОД СПАСАВАЊА ПИЛОТА: Из Прањана одједрили у спас

Прочитајте још - Вучић и Скот обележили годишњицу операције Халијард

Прочитајте још - Скот: Понизан пред српским хероизмом

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "75. ГОДИШЊИЦА СПАСИЛАЧКЕ МИСИЈЕ ХАЛИЈАРД"


У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у петак је отворена и изложба "75. годишњица спасилачке Мисије Халијард", а амбасадор САД Кајл Скот рекао је да ће САД заувек бити захвалне српским савезницима који су у Прањанима спасли 500 америчких пилота у Другом светском рату.

Скот, који је отворио изложбу, рекао је да је Мисија "Халијард" била највећа мисија те врсте у историји ратовања. "Били смо савезници, раме уз раме, против заједничког непријатеља", рекао је Скот, који је отворио изложбу и који је говорио о мисији у којој су савезничке ваздушне снаге кренуле у напад на нацистичке положаје у Румунији.


Амбасадор САД је рекао да је 500 америчких пилота спасено захваљујући храбрости и пријатељству српског народа.

"И ова изложба прича нам ту причу и даје нам делић увида у историју", каже Скот и наводи да се нада да ће многи присутни на изложби у недељу бити и на обележавању 75 година Мисије "Халијард" у Прањанима.

Он је навео да ће у Прањанима, где је локално становништво пре 75 година штитило и бринуло се о америчким пилотима, бити обележена годишњица Мисије "Халијард" за коју је навео да је допринела изградњи мостова пријатељства између Србије и САД.

ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА


На почетку обележавања председник Вучић, делегације САД, Италије, Велике Британије, Француске, Канаде, Пољске, општине Горњи Милановац, породице Карађорђевић и Фондације Халијард положиле су венце на споменик "Аеродром слободе и ратног савезништва САД и трупа генерала Драже Михаиловића", а потом су интониране химне Србије и САД.


ВУЧИЋ: МНОГИМА ЈЕ НАРОД У ПРАЊАНИМА БИО СПАС ЗА ВАЖНУ ОПЕРАЦИЈУ 1944.Председник Србије Александар Вучић
се обратио окупљенима пожелевши им добродошлицу Операције Халијард, или "Ваздушни мост" и додао да су му написали говор, али да ће се обратити својим речима.

Срби су пружили огромну помоћ свезничким пилотима у операцији "Халијард", подизали устанке током Другог светског рата, а Србија платила цену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је данас председник Александар Вучић.Вучић је у обраћању на обележавању 75. годишњице операције "Халијард" истакао да је пре 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је, каже, било забрањено градити аутопутеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај.

Нисмо, каже, могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на немачке снаге у Румунији, где су биле највеће рафинерије, одакле су снадбевали немачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, зештоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишли да сруше нацистичке снаге.

Немци су се страховито снажо борили и нанели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овде на Галово поље.


"Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, исказано не само кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примере, попут операције "Халијард", када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ, Србији, и то је доказ колику је Србија платила цену у борби приотв фашизма.
Само четири народа су у Другом светском рату пропорционално броју становника платила цену више од Срба, нагласио је председник.

"Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промену прошлости у којем би тако тешко страдални и напацћени српски народ био проглашаван за фашистичке шлуге и за некога ко је био агресор на овим просторима", поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је.

Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Председник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава "Халијард", операцију која треба да буде запамћена као место херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа.СКОТ: САД НИКАД НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ ХРАБРОСТ СРПСКОГ НАРОДА

САД никад неће заборавити храброст српског народа, поручио је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот из Прањана и рекао да је операција Халијард пример како обични људи могу да се уздгину до херојских висина и шта је све могуће кад се посветимо циљевима већим од нас самих.


"Американци и Срби су стајали раме уз раме пишући страницу историје пре 75 година, са нама су данас и потомци неких од спасених пилота. Данас се поносимо њиховим подвигом. Дошао сам данас овде као што сам и сваке године долазио, откако живим у Србији, да изразим захвалност и да кажем да САД никада неће заборавити храброст српског народа, нити храброст Срба из Прањана", рекао је Скот обративши се на српском језику окупљенима на обележавању 75. годишњице операције Халијард, у којој је током Другог светског рата спасено више од 500 савезничких пилота.


Скот се обратио и потомцима савезничких пилота на енглеском поручивши:

"Добро дошли на поље хероја, ово је место где су ваши преци у највећој операцији спасени. Људи око вас су потомци храбрих Срба који су делили све са њима и показали пријатељство као и умногим другим приликама. Стајали смо заједно као, и у Првом, тако и у Другом светском рату раме уз раме, као што и данас се заједно слуочавамо са изазовима 21. века", рекао је он.


Данас се сећамо прошлости, рекао је Скот, славимо њихово јунаштво.

"Нека нам то сећање на њих буде блистави пример за будућност, молимо се да ратне страхоте више никад не додирну тло Србије. Нека прича о њима буде модел за будућност", закључио је амерички амбасадор.


Како је рекао, верује да се, уз ветар који дува кроз крошње дрвећа на пољу на којем су се окупили данас, чује ехо наших предака, којима није дато рођењем да буду ни војници, ни јунаци. "Рођени су као сељаци, механичари, учитељи и сви су увучени у рат, не својом кривицом али су постали јуанци. Српски јуанци, амерички јунаци, наши јуанци", поручио је Скот.


ВУЧИЋ СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА: ЗАШТО СТЕ ЖРТВОВАЛИ НАЈЛОЈАЛНИЈЕГ САВЕЗНИКА?

Председник Србије Александар Вучић запитао је Сједињене Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо, каже, морати да размислимо како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Вучић је у Прањанима, на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота, највише америчких, истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.


"На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није ни лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите после оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату шта смо све урадили и како смо успели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволимо себи да увек будемо безгрешни", запитао је председник Србије.


А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, "да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога".


"Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство", уверен је Вучић.


СРПСКИ НАРОД ВОЛИ И ЧЕКА БОЉЕ ОДНОСЕ СА САД

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне две недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа две земље, што је био отворен за разговоре, који нису, неретко, били лаки, јер им се нису увек интереси поклапали, пре свега око Косова и Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, само једног човека који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погрешле око Косова.„То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве речи не аплаудира. Молим вас, а знам да нећете због мале Србије да мењате спољну политику, да пренесете вашој влади, која по први пут после много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањимкоја су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем председник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и аутопутеве, да живи боље и зато вас молим да тај наш вапај разумете", рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је казао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезебдили да Американци кроче својом ногом на месец.

"То је легенда Америке, али и српска легенда која се никада није одрекла својих корена, која долазти у срце Србије да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопрмство показао и Американцима. Оно што је радио је радио са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет да би се попели на месец. Молимо да део тог малог дуга који смо пружиили САД само кроз мало више разумевања вратите", нагласио је он.


Вучић је нагласио да ће Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао да верује у пријатество Србије и Америке.

КАПЕЛО: НА ОВОМ ПОЉУ ИЗВЕДЕНА НАЈВЕЋА МИСИЈА ЕВАКУАЦИЈЕ

Председник Фондације Халијард Џон Капело казао је да је пре 75 година на овом пољу изведена највећа мисија евакуације савезничких ваздухопловаца током Другог светског рата.

Наводећи да је пре само три месеца обележена годишњица Операције Д на плажама Нормандије, Капело је казао да данас обележавамо Халијард - мисију мањег обима, али једнаког значаја.

“Не смеју да се забораве, ни храбри подухвати ваздухопловаца, као и храбра дела ваших предака који су много ризиковали како би заштитили животе тих ваздухопловаца”, рекао је Капело обраћајући се присутнима у Прањанима.

ГРУЈИЋ: СА ПОНОСОМ И ПИЈЕТЕТОМ СЕ ПРИСЕЋАМО СРПСКЕ СОЛИДАРНОСТИ

Пуковник - пилот у пензији Златомир Грујић навео је да се данас сећамо са поносом и пијететом времена пре 75 година када је у паклу Другог светског рата, који је пустошио све, српски народ показао солидарност при оружју.

Истакао је да је народ у Прањанима и околним местима Шумадије, спсао од логора и ропства савезничке пилоте, чије су летелице страдале, а они падобранима “падали изнад Србије”.

“Наши људи, не плашећи се одмазде и терора Немаца, примили авијатичаре, крили их, хранили и лечили до коначног спаса. Има ли већег јунаштва и херојства од тог храброг дела”, истакао је Грујић.

Златомир Грујић / Фото Танјуг


Навео је да је у свакој летелици било по 10 људи, сложних и изузетно храбрих, који су чинили “велику снагу”, али који су имали и велике губитке.

“Доле на земљи, у селима Шумадије, забринути мештани и њихова чељад са зебњом су гледали ту небеску хуку и питали су могу ли да припомогну њима и борби против фашизма. Дали су допринос, примили су авијатичаре, старали се о њима, то се не заборавља”, истакао је Грујић.

Захваљујући се пилотима САД који нису заборавили Србе из Прањана, Грујић је истакао: “Поносимо се делима наших предака и њиховим доприносом против фашистичке немани. ”

ДЕЛА ОБИЧНИХ ЉУДИ У ПРАЊАНИМА НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

Обични српски сељаци у Прањанима и околним местима, са својим породицама ризиковали су своје животе и постали јунаци спасавајући савезничке пилоте оборене од стране Немаца изнад окупиране Југославије, речено је на обележавању 75. година од операције Халијард и истакнуто да њихова дела никада неће бити заборављена.

Кирк Смит / Фото Танјуг


Командант Команде специјалних операција САД у Европи Кирк Смит, обраћајући се грађанима окупљеним на пољу где се пре 75 година налазио импровизовани аеродром са којег је евакуисано 512 пилота, истакао је да му је велика част што учествује на данашњој манифестацији.

Према његовим речима, савезнички ваздухопловци били су у мисији која је имала за циљ да уништи нацистичке изворе енергије у Румунији, коју су доживљавали као тешку мисију, на великој удаљености, али од великог значаја.

“Ови ваздухопловци знали су за екстремне ризике, али нису знали шта их чека када искоче падобрнима у селима Србије под окупацијом Немачке. Уместо да их убију Немци, спасиле су их српске породице, ви сте за њих ризиковали све, примили их, спасли, хранили, неки су и убијени тражећи пале авијатичаре”, испричао је Смит.

ПОМОЋИЋЕМО ОБНОВУ КАФАНЕ ГДЕ СУ РАЗГОВАРАЛИ ТИТО И ДРАЖА

Председник Србије Александар Вучић договорио се у Прањанима са Светозаром Брајићем, власником кафане “Бајић”, у којој су 1941. госине Јосип Броз Тито и Драгољуб Михаиловић разговарали у четири ока, да ће му помоћи око обнове тог објекта, а да кафана не мења власника.

Након манифестације којом је обележено 75. годишњица од операције Халијард у Прањанима, а током изјава за медије, на предлог новинара председник је саслушао Светозара Брајића о проблемима са којима се суочава и обећао му помоћ државе.

Александар Вучић и Светозар Брајић, власник кафане “Бајић”


Бајић је казао да је сам радио на санацији објекта, али да му се обрушио кров и да због лоше финансијске ситуације не може да настави сам са санацијом објекта.

“Помоћи ћемо Вам да реновирате кафану, а да се не мења власништво”, рекао је председник Вучић и у знак договора руковао се са Брајићем.

Крајем октобра 1941. године Јосип Броз Тито и Драгољуб Михаиловић, иза затворених врата тадашње кафане у селу Брајићи, чији је власник био Светозаров отац, недалеко од Равне горе, склопили су споразум о заједничкој борби против окупатора.

ВУЧИЋ С ПОТОМЦИМА СРБА КОЈИ СУ ЧУВАЛИ АМЕРИЧКЕ ПИЛОТЕ

Председник Србије Александар Вучић, који је у Прањанима учествовао на обележавању 75. годишњице операције спасавања савезничких полота, највеће такве операције у историји, накратко је разговарао и са потомцима српских сељака који су чували и бринули о пилотима, у највећем броју Американцима.

Он је разговарао са Мирославом Никитовићем из села Миоковци, у чијој кући су се тада крила четири америчка пилота.

Никитовић је тада имао 13 година. Из Прањана је крајем Другог светског рата спасено више од 500 савезничких пилота, претежно Американаца, али је међу њима било и Британаца, Канађана и других.

Фото: Инстаграм


Савезничка авијација је, преко територије тадашње Југославије, летела ка Румунији где је гађала Вермахове рафинерије нафте, али је у тој операцији велики број њих погинуо, а многи су били принуђени да искоче из својих авиона управо изнад југословенске територије.

Њих су спасили или партизани или војници краљеве војске и обични људи из Прањана и околине.

Како је на свечаности рекао амерички амбасадор Кајл Скот, када је прича о 512 "заборављених" авијатичара које су Срби штитили, лечили и хранили преузимајући на себе велики ризик, стигла до Запада организована је операција њиховог спасавања названа "Халијард".

Вучић је у Прањанима добио на поклон књигу "Заборављених 500", од њеног аутора, Грегорија Фримана, који је присуствовао обележавању операције Халијард.

ПОМОЋИЋЕМО ИНВЕСТИЦИЈАМА ПРАЊАНЕ И ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Председник Александар Вучић најавио је, током боравка у Прањанима, да ће у наредном периоду бити урађено неколико пројеката и истакао да би најважније било да у Горњи Милановац стигне један мањи инвеститор.


"Урадићемо приступницу. 'Убијају' ме представицни општине са тим. Колико год да кошта урадићемо и Милановчани ће бити задовољнији", рекао је Вучић новинарима након обележавања 75. годишњице операције "Халијард".На који начин су планирана улагања, прочитајте ОВДЕ.ВРЕМЕ ДА СЕ ЧУЈЕМО И ПОШТУЈЕМО, УПРКОС ИДЕОЛОШКИМ РАЗЛИКАМА

Време је да ми Срби, осим мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо међусобно поштовање, да желимо да чујемо и саслушамо једни друге, без обзира на идеолошке разлике, приметио је председник Александар Вучић.

Новинаре је у Прањанима, где је Вучић присуствовао обележавању 75. годишњице операције "Халијард", у којој су Срби извели спасавање више од 500 савезничких пилота, интересовало колико је то, осим за односе две земље, важно за сам српски народ и превазилажење иделошких подела, на шта је председник одговорио да је веома важно да сами будемо спремни да слушамо и да чујемо једни друге.


"У мојој породици су људи страдали, јер су Срби, а многи други су страдали на други начин.. Али, мислим да је време да ми Срби сем мржње коју смо волели да негујемо једни према другима, почнемо да негујемо поштовање и да жеилмо да чујемо и саслушамо једни друге", рекао је Вучић.

Истакао је да је "Халијард" пример операције којом је Србија створила своје савезништво са САД и другим англосаксонским савезницима, Канадом и Великом Британијом.

Поручио је да Срби немају чега да се стиде у тој операцији, већ напротив, имају много тога да се тиме поносе, као у бројним партизанским операцијама широм Србије, Хрватске, БиХ и другим местима, где су највећим делом Срби имали главну и водећу улгоу, па су највише и страдали.

"Свака врста разумевања између нас је допринос нашем бржем напретку", констатовао је Вучић.


Додао је, међутим, и да морамо да разумемо и све друге, који имају своје интересе, као што ми имамо наше, па морамо некад и њих да чујемо, да преиспитамо своју одговорност, а не само њихову.

"Лако је да сваки пут кажем нешто лоше о њима и на томе добијем политичке поене, али потребно је да се направи искорак у страну или уназад и да онда непристрасно и иобјективно сагледате ствари, да исрпавите своје грешке, и да и друге молите да салгедају своје ставове и исправе своје грешке", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

Crni Gruja

15.09.2019. 11:47

Nikad oni Srbe nisu smatrali saveznicima. Oni su tu samo da nas koriste kada im trebamo za njihove interese.

Biki

15.09.2019. 12:02

Onda su Amerika i Srbija saradjivale i pomagale jedna drugoj, a bilo bi još bolje kada bi to i danas bio slučaj...

čiča

15.09.2019. 15:17

@Biki - Onda su amerikanci i Srbi bili na istoj strani a sada Srbi nikako da dobrovoljno pristanu da budu američka kolonija kao sve naše komšije i zato im nevaljamo

Tresimesi1

15.09.2019. 12:04

Gledano sa ove istorijske distance, zapravo se postavlja pitanje da li je Amerika uopšte ikada bila naš saveznik.Samo je gledala svoje podle interese.

Boris

15.09.2019. 13:35

Zabranjena istorija za vreme Tita. Kako to Draza radio 500 vazduhoplovca a on ni jednog? Gde su ti partizani p.o. Srbiji? Brigade, divisive? Bice da nije bilo do mobilizacije us pomoc 413000 Crvenoarmejaca. To su fakti.

Dejan Š.

15.09.2019. 17:37

Da su pali na teritoriju današnje Hrvatske ili Kosova i Metohije ne bi im se ni grob znao. A Srbiju bombardovali i '44. i' 99. Ako ih još nekad budemo spasavali, baciće nam atomsku. Savezničku.

Serbinator

15.09.2019. 19:41

Red je bio da ponovo budemo saveznici koliko je to moguće, da polako obnovimo američko - srpsku saradnju.

Serbinator

15.09.2019. 19:42

Svi možemo biti ponosni na naše heroje iz Drugog svetskog rata, i mi i Amerikaci, i da nam to bude za nauk i podsetnik da možemo imati dobre odnose i saradnju.

Simon

15.09.2019. 20:21

Kad se mi Srbi budemo medjusobno uvazavali,,slozili oko najvaznijih nacionalnih pitanja i sa dostojanstvom cuvali nasu proslost ,a radom gradili buducnost,tada cemo biti uvazavani i postovani od drugih dobronamjernih.

Ljube

16.09.2019. 00:16

Srbin je takav ,pomogao bi i svom neprijatelju ,pa makar opet dobio po usima . Ono sto su nam " saveznici " odmah posle toga vratili u saveznickom sravnjavanju nasih par gradova ,i ovo devedesetih godina proslog veka ,nikada zaboraviti ,i nikada vise ruku u vatru staviti za njih .

Syam

16.09.2019. 01:51

Americki drzavni aparat "nikada NE zaboravlja" samo sopstven sebicni interes a ugovor prijateljstva Ima samo da Djavolom

Pedja

16.09.2019. 09:04

Srbi ne treba više da se dele na partizane i četrnike i treba da budemo ponosni na našu oslobodilačku i antifašističku borbu.

stevan

17.09.2019. 14:52

bravo vucicu.da su cetnici pobedili ne bi bilo autonomnih pokrajina . odcepljene crne gore i makedonije.to je bila srpska zemlja pre dolaska komunista.