ПОСЛЕ ПОСЕТЕ ВУЧИЋА СВЕТОЈ СТОЛИЦИ: Папа мења хрватске бискупе и чека позив СПЦ

Јурица КЕРБЛЕР

недеља, 15. 09. 2019. у 12:03

ПОСЛЕ ПОСЕТЕ ВУЧИЋА СВЕТОЈ СТОЛИЦИ: Папа мења хрватске бискупе и чека позив СПЦ

Александар Вучић са папом Франциском у Ватикану / Фото Танјуг

Високи члан ватиканске хијерархије: Са председником Србије разговор какав Свети отац воли - искрен. Ватикан има велики утицај на Брисел, то може да буде значајно

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ЗАГРЕБ

РАЗГОВОР папе Франциска и председника Александра Вучића по мишљењу многих у Ватикану био је изузетно користан и конструктиван. Говори овако, за "Новости", високопозиционирани свештеник из ватиканске хијерархије, понављајући да је и том приликом изражена жеља Светог оца да посети Србију.

- Није тајна да је велика жеља овог папе да оде у Србију, али и Русију. Ватикан је свестан да то не зависи, када је реч о Србији, само и искључиво од председника Вучића, али су веома добро прихваћене његове речи из којих се види да подржава долазак папе - каже наш саговорник.

Папа је са Вучићем, указују у Ватикану, имао веома отворен разговор, није се бежало ни од најосетљивијих тема, а председник Србије детаљно је упознао Светог оца са догађајима на Косову: - Био је то веома квалитетан разговор, а садашњи папа воли управо тако, отворено, да разговара. У председнику Вучићу имао је исто тако отвореног саговорника.

Саговорник нашег листа каже "да је папина жеља и да Србија што пре уђе у Европску унију, јер ће пројекат уједињене Европе бити готов тек када се интегришу и земље Западног Балкана". Ватикан је, подсећа он, и досад имао утицај на политику Брисела, где су и иницијативе ранијих папа биле добродошле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Утисак је нашег саговорника, наглашавајући да је реч о личној процени, да се неће ништа мењати ни у односу Ватикана према признавању Косова.

- У дипломатији никад ништа није готова прича, али процењујем да је главна порука Ватикана да се седне за сто и разговара. О признавању Косова нема у овом часу ни говора.

Ватикански кругови су са посебном пажњом пропратили иницијативу папе да се ради на успостављању бољих односа Хрватске и Србије. Није тајна да папа није био задовољан иступима неких хрватских бискупа и да је покренуо талас промена, па су на чело дошли нови, млађи људи који нису оптерећени прошлошћу.

Истовремено, Ватикан пажљиво прати и положај католика у Србији, а наш саговорник каже да га не би изненадило да ватиканска дипломатија ускоро покрене иницијативе које би водиле побољшању односа Србије и Хрватске.

Фото АП


Извор нашег листа у Ватикану указује "да, ако ова посета буди наду за почетак нечег новог, то би пре свега значило да и дијалог Хрватске и Србије буде конструктивнији".

На питање хоће ли ускоро папа посетити Србију нико у Ватикану не даје директан одговор. Ипак, када се зна колико папа цени патријарха Иринеја, којег је недавно назвао и "великим патријархом", у Ватикану се одговор Српске православне цркве са могућим позивом за посету на највишем нивоу жељно ишчекује:

- Нико никога не пожурује, али утисак је многих у Ватикану да је дошло време да папа Франциска отпутује у Београд!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ватикан не мења став о Косову

ПРОТИВНИЦИ И ЦИЉЕВИ ПОСЕТЕ СРБИЈИ

ЕВЕНТУАЛНИ долазак папе у Србију, сматрају у Ватикану, био би и прилика да се још једном поручи да разлике не морају да буду препрека хришћанској љубави и сарадњи.

- Свети отац је веома реалан човек и жели да покрене многе ствари. Свестан је и да има противнике, пре свега у конзервативнијим круговима цркве, али жели да да свој максимум да се крене напред. У том смислу види и посету Србији, као и могућу посету Русији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (46)

Може, увек је добродошао

15.09.2019. 14:34

Папа је увек добродошао у Србију, ми га чекамо већ више од 70 година. Он, као и сваки његов претходник зна како да дође до нас - прва станица му је споменик система логора (множина) "Јасеновац" у Републици Хрватској. Ту зна шта му је чинити - да клекне, замоли за опроштај и пољуби земљу у којој леже српски мученици. Даље, када то обави, да понесе доказе који разоткривају ко је све у РКЦ за време и после НДХ помагао усташе и сам био усташа. Ми горимо од жеље за помирењем и чињеницама.

Miki Milanovic

15.09.2019. 15:17

Vatikan je prvi priznao Hrvatsku, početkom raspada Jugoslavije, kao i Sloveniju. Sačuvaj nas Bože od njegove podrške!

Tresimesi1

15.09.2019. 16:21

Da je pravde i morala svet bi drugačije izgledao, ali nema ni jednog ni drugog.

Петар

15.09.2019. 17:36

Папу Франциска што пре позвати да дође у Србију.

Jelena

15.09.2019. 18:53

Pametna i odgovorna politika koju vodi predsednik Vučić donosi samo dobro Srbiji na svakom polju.

Serbinator

15.09.2019. 19:28

U pravu je Vučić, Vatikan ima veliki uticaj na Brisel i mogli bi da budu od pomoći.

hj

15.09.2019. 20:07

Ova poseta Papi ce ocigledno mnogo doprineti poboljsanju odnosa sa katolickom crkvom. I pravoslavci i katolici su Hriscani i zato se moramo drzati zajedno ako zelimo da sacuvamo Hriscanstvo!

Nikola

15.09.2019. 20:10

Papa je i na primeru Stepinca pokazao da poštuje srpski narod i našeg patrijarha.

МАЈА

15.09.2019. 21:34

политика коју води наш председник увек даје добре резултате

Hedona

15.09.2019. 21:38

Ovo je jako važno da ove dve crkve imaju zaista dobar odnos. Pravoslavni i Katalička crkva je Hrišćanska i trebalo da se poštuju jer su nastali iz Hršaćnske vere koja im je zajednička.

fretg

15.09.2019. 23:04

Svi oni pokušavaju sa Srbijom da rade kako njima odgovara, ali Vučić to neće da dozvoli.

Jasmina

16.09.2019. 00:56

Papina želja i da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer vidi da predsednik Vučić vodi brzim koracima Srbiju napred.

Fica

16.09.2019. 08:00

Rezultati posete predsednika Vucica Vatikanu ce biti jos vise vidljiviji kako vreme prolazi.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

18.09.2019. 07:10

Kada sve znate navedite koje je to biskupe smijenio jer u Hrvatskoj nema slobode medija pa mi o tom nista ne znamo.