ПОСЛЕ сусрета председника Србије Александра Вучића и папе Франциска практично је "зацементирана" подршка Ватикана у разрешавању косовског чвора, посебно у очувању наше културне баштине и светиња на Косову и Метохији.

Према нашим информацијама, интерес Свете столице је да се сачувају сви хришћански верски и културни споменици на Косову и Католичка црква је спремна да о овом питању, заједно са Србијом, разговара и са другим државама.

На подршку Ватикана, који не признаје независност Косова и има велики углед и морални ауторитет у католичком свету, Београд нарочито може да рачуна уколико Приштина поново покуша да "присвоји" наше наслеђе аплицирањем за чланство у Унеску.

Вучић је у четвртак у Ватикану поглавару Римокатоличке цркве пренео да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима и указао на значај заштите права српског и осталог неалбанског становништва на КиМ, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа, посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

Бивши амбасадор Србије у Ватикану и при Унеску Дарко Танасковић каже да је Света столица добро обавештена, да зна шта ради и шта су њени интереси:

Прочитајте још - Ватикан не мења став о Косову

- Ватикан се залаже за мир, стабилност и дијалог. За разлику од већине других западних држава, он питање Косова сагледава и у оквиру сучељавања исламског и хришћанског света. И током разговора председника Вучића у Ватикану било је јасно да се тај аспект узима у обзир, али постоје и многи други разлози због којих Света столица не мења свој став у вези са КиМ.

Када је реч о кандидатури Косова за улазак у Унеско, Танасковић наводи да је то данас много теже и да се може очекивати да захтева уопште не буде, али додаје да се са Приштином никада не зна.

ПРИТИСЦИ ПРИШТИНА већ дуже време врши приличан притисак, и сама и преко својих покровитеља, како би остварила већи утицај у Ватикану, међутим, кажу наши саговорници, то није извесно. Доласком папе Франциска на чело Римокатоличке цркве успостављен је интензивнији дијалог са Србијом, а веома је значајна и његова одлука да стопира процес канонизације раније већ беатификованог Алојзија Степинца.

И спољнополитички аналитичар Немања Старовић, за "Новости", указује да Света столица, иако најмања по површини и броју становника, представља велику силу у свету дипломатије, будући да њене ставове по бројним међународним питањима високо уважавају, а неретко и следе многе доминантно католичке државе:

- Зато је важан принципијелан став Ватикана о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ, јер учвршћује велики број држава Латинске Америке на позицијама које су сагласне с међународним јавним правом и интересима Србије. Кроз дијалог са Ватиканом можемо постићи далеко боље резултате на плану заштите нашег културног и религијског наслеђа на КиМ него ослањањем на добру вољу албанских бискупа са тог подручја, која често изостаје.

Иначе, како су "Новости" већ писале, Београд ће у наставку дијалога о нормализацији односа инсистирати на томе да се на неограничени период задржи правни режим заштите за 44 објекта која представљају специјалне зоне српске културне и верске баштине на КиМ. Осим тога, наша страна тражиће да у заштићени режим уђу још нека културна добра и храмови СПЦ, као и да се нашој Цркви омогући да има пуно право располагања свом својом покретном и непокретном имовином.

Манастир Грачаница, Фото И. Радуловић


У Специјалне заштитне зоне српске баштине потпадају манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, који су под заштитом Унеска, али и други храмови и цркве у Гњилану, Штрпцу, Србици, Клини, Ораховцу..., као и средњовековни мост Војновића у Вучитрну, споменик Газиместан, тврђава Звечан, средњовековни град Ново Брдо, село Велика Хоча...


ВУЧИЋ: ЗАХВАЛНОСТ УНЕСКУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је у петак са са генералном директорком Унеска Одри Азуле, којој је пренео да Београд цени активности те организације у заштити угроженог српског историјског, културног и верског наслеђа на Косову, јер је то наслеђе целог света. Вучић је подржао напоре Азуле да сачува темељне вредности на којима је заснован рад Унеска, као и да спречи политизацију те организације.