Ватикан не мења став о Косову

Д. Р. Ђ. - Д. М.

12. 09. 2019. у 21:06

Ватикан не мења став о Косову

Вучић и папа Франциско ,фото Председништво Србије

После разговора у четири ока, у Риму са поглаваром Католичке цркве, Вучић потврдио да Света столица држи исту позицију

ВАТИКАН води озбиљну политику и чуваће своје позиције по питању Косова и Метохије. Такође, жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца. Видео сам папину бригу за све грађане који живе на Балкану, и у нашој земљи. Говорио сам о КиМ и светињама, тешком положају нашег народа, покушају да се дође до компромиса, али да је за тако нешто потребно двоје.

Ово је непосредно после разговора са папом Франциском у четвртак у Ватикану изјавио председник Александар Вучић, наводећи да ће се држати правила да се не говори о томе шта је током сусрета говорио папа.

Он је поглавару Римокатоличке цркве пренео да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима, пре свега о заштити хришћана и унапређењу њихових људских права. Указао је, такође, на изузетан значај заштите права српског и осталог неалбанског становништва на КиМ, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

- Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевање за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права - нагласио је председник и захвалио на конструктивном приступу Свете столице том питању. Пренео је и да приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор.

Што се тиче могуће посете Србији врховног поглавара Католичке цркве, Вучић је навео да би он волео да папа дође, али да је за то потребна сагласност СПЦ и да је то "увек питање за нашу цркву". Истакао је да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, као и да папа "изузетно цени нашег патријарха", што је током разговора у два или три наврата поновио.

Прочитајте још - Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Вучић је нагласио да је битна улога Свете столице у разговорима које ће у будућности морати да имају Срби и Хрвати:

- Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало. Ако не будемо одговорни и ако будемо говорили само о прошлости, плашим се да ћемо све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, и једни и други мораћемо више да поштујемо оне друге и да водимо рачуна о будућности неупоредиво више него о ономе што је било 10, 20 и 70 година иза нас.

Једна од тема током разговора био је и положај католичке заједнице у Србији, а Вучић је посебно истакао колико поштовања ужива београдски надбискуп Станислав Хочевар:

- Много тога се ради по питању реституције, а остало је пуно посла кад је реч о порезима на имовину. Србија поштује права католика и гледа како да их унапређује, као већински православна земља.

Разговор папе и Вучића је трајао дуже него што је било предвиђено, а како је рекао српски председник, током тог састанка је "много тога паметног научио и доброг чуо".

Шеф наше државе пренео је папи да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа. Теме су биле и евроинтеграције Србије, регионална и међународна сарадња, као и јачање сарадње у области културе, историјских наука, заједнички пројекти научних института Србије и Свете столице...

Вучић је разговарао и са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Ватикана, о јачању билатералних односа, заштити и унапређењу људских права хришћана и хришћанског културног наслеђа, као и о промовисању интеркултурног дијалога.

ПЕРО СА ГРАВУРОМ ЗА ВАЖАН ПОТПИС

ПРЕДСЕДНИК Вучић, према нашим информацијама, поклонио је папи жезло урађено у филиграну, са папиним личним грбом, икону Стефана Првовенчаног и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

Како је рекао Вучић, он је "донео поклон који на одређени начин указује на нашу историју и данашње проблеме", а што папа није имао у својој колекцији:

- Поклони које сам ја добио стајаће у Председништву. Од господина Паролина добио сам посебно перо са гравуром која је и на стубовима базилике Светог Петра. Некакав мир се тиме потписује, а хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види.

Како је пренела италијанска агенција АНСА, папа је Вучићу уручио медаљу Анђела мира и основна документа понтификата, међу којима "Документ о људском братству".

ЧЕТВОРИЦА КАО ПРЕТХОДНИЦА

ПОСЛЕДЊЕ две деценије јачају дипломатски односи Србије и Ватикана, а у званичне посете Светој столици ишла су три српска председника - Вучић, Томислав Николић и Борис Тадић - као и први човек Србије и Црне Горе Светозар Маровић.

Николић је имао аудијенцију код папе Франциска из "другог покушаја", јер до првобитно заказаног сусрета за април 2015. није дошло, пошто се државни авион са нашом делегацијом са пола пута вратио за Београд због квара на мотору.

ЗАБУНА ОКО НИКОЛИЋЕВОГ ПОЗИВА

ТОКОМ посете Ватикану Николић је, како је касније тврдио шеф дипломатије Ивица Дачић, направио гаф, јер је папи Франциску упутио позив да посети Србију, који је касније морао да повуче јер се око тога није консултовао са СПЦ.

Дачић је тврдио да су из Свете столице, водећи се Николићевим позивом, предложили и конкретне датуме доласка папе Франциска за 21. и 22. мај 2016. Међутим, Николић је морао да повуче позив јер није било сагласности СПЦ.

Николић је макнадно за "Новости" разјаснио да је позвао папу да дође у Србију, али и да му је нагласио да до тога може доћи само ако се са тим сагласи и СПЦ:

- Ватиканска администрација је у једном моменту пренебрегла овај мој изричит и јасно изнет став. Обавестили су ме да њихови представници долазе у Србију како би припремили посету. Реаговао сам одмах и подсетио их да до посете, па самим тим и њене припреме, не може доћи без сагласности СПЦ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)