Вишеградска група: Убрзати интеграције Балкана; Бабиш: Србија у ЕУ до краја 2027.

Танјуг

четвртак, 12. 09. 2019. у 18:00

Вишеградска група: Убрзати интеграције Балкана; Бабиш: Србија у ЕУ до краја 2027.

Фото: Танјуг

Премијери земаља Вишеградске групе заложили су се данас у Прагу за убрзање евроинтеграција земаља Западног Балкана
Премијери земаља Вишеградске групе заложили су се данас у Прагу за убрзање евроинтеграција земаља Западног Балкана, а чешки премијер Андреј Бабиш рекао је да би било идеално да се Србија и Црна Гора придруже европској породици пре завршетка 2027. године.


"Нема сумње да ће преговори са Србијом и Црном Гором бити убрзани и да ћемо моћи да укључимо ове две земље у европску породицу што пре, идеално би било пре завршетка 2027. године", рекао је Бабиш и поздравио могућност отварања приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у октобру ове године.


Бабиш је нагласио да се Чешка увек залагала за блиске везе ЕУ и Западног Балкана.


"Усвојили смо данас декларацију, у којој смо изразили заједничко убеђење да је политика проширења ЕУ најефикасније оруђе за промоцију стабилности, безбедости, просперитета и демократије на Западном Балкану, јер безбедност на Западном Балкану значи безбедност у Европи", нагласио је Бабиш.


Он је додао да поновно уједињење Европе неће бити потпуно уколико цео регион Западног Балкана не буде укључен у процес проширења.


Прочитајте још: Орбан: Србија је кључ за интеграцију Западног Балкана


"Западни Балкан је кључни партнер за питање безбедности и сигурности. Зато ценимо напоре земаља Западног Балкана да се баве миграцијама", рекао је Бабиш.


Премијер Пољске Матеуш Моравјецки рекао је да данашњи састанак у Прагу представља наставак састанка у Познању, где је наглашена потреба интеграције Западног Балкана у ЕУ.


Он је додао да је веома важно да у целој ЕУ постоје механизми, који ће помоћи при модернизацији решавања питања прилива миграната у ЕУ. Морвајецки је упозорио ЕУ да уколико не понуди нешто Западном Балакану, онда ће друге земље бити активне, попут Русије, Турске и Кине.


Он је додао да је придруживање земаља Западног Балкана ЕУ у интересу Вишеградске групе и Пољске.


Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да би Србија, Црна Гора, Македонија и Албанија требало да постану чланице ЕУ.


Он је додао да прикључивање земаља Западног Балкана није терет, већ прилика за Европу.


"Европа ће бити јача ако прихватимо ове земље", нагласио је Орбан.


Потом је оценио: "Да ЕУ није преспавала и да је прихватила Србију и Северну Македонију као своје чланице, не би било толико илегалних миграната који долазе у Европу".


"Могли смо да спречимо миграције, сада морамо да попунимо простор. Морамо да их прихватимо као чланице", рекао је Орбан.


Премијер Словачке Петар Пелегрини истакао је да је Вишеградска четворка слала јасне сигнале да жели нове чланице у ЕУ, што пре.


"Покушаћемо да убедимо и друге чланице да проширење није проблем за ЕУ и да је проширење на Западни Балкан стратешка инвестиција ЕУ, у погледу безбедности и економије. Оно има више позитивних него негативних страна", поручио је Пелегрини.


Он је нагласио да је Унији потребно да сарађује са Западним Балканом у погледу миграција и додао да се радује што је за комесара за проширење предложен Ласло Трочањи из Мађарске, као земље која се залаже за проширење Уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

TonySoprano

12.09.2019. 18:13

5 Oktobra 2000 je bilo stigla demokratija, Srbija u EU do 2005, pa 2008, pa 2012, 2018, 2020, 2025, 2027...Prođe mladost, zrele godine, ostarismo ispred vrata čuvene zajednice naroda, nedorasli i nezreli dovoljno...Daleko vam lepa kuća!

Миле Мали

12.09.2019. 21:38

Значи имам још времена до 2027! Фала богу до тада одох за Русију!!!

Pedja

12.09.2019. 22:09

Nista mi nismo losiji od vecine zemalja EU u svemu tome sto traze od nas. Verujte mi da smo cak od nekih i bolji i napredniji,bar u poslu kojim se ja bavim. Uplasili se uticaja Kine, pa odmah nas lazu i mazu.