Чешки држављани, који су прошле недеље ухапшени у Приштини, тврде да нису хулигани и да су лажно оптужени.


Приштински медији пренели су да је осам чешких навијача ухапшено јер су на утакмици између Чешке и тзв. Косова намеравали да пусте дрон са натписом "Косово је Србија", што полиција није потврдила.


То је негирала и чешка хуманитарна организација "Европски фронт солидарности", чији су ухапшени Чеси чланови, наводећи да су лажно оптужени да су хулигани и да их нико од приштинских медија није контактирао, како би сазнао шта се догодило, преноси Коссев.


"Нисмо навијачи, и нико од нас није планирао да посети фудбалску утакмицу између Чешке и Косова у Приштини. Дрон, који је био код нас је био сувише мали и застарео да би могао да носи заставу или транспарент. Носили смо га да бисмо снимали из птичје перспективе манастире и природу, снимке смо хтели да искористимо у нашој репортажи. Нисмо имали никакве бакље, пиротехнику, нити сличне ствари", навела је та организација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УХАПСИЛИ ХУМАНИТАРЦЕ: Полиција КиМ привела осморо чешких држављана пред меч у Приштини


Додаје се да су тог дана када се играла утакмица, планирали да доставе помоћ сиромашним породицама у Метохији и да оду на једно венчање, као и да се годинама баве хуманитарним радом на КиМ.


Они даље наводе да их је патрола полиције зауставила када су се враћали из посете школи у Штрпцу, као и да су их "претресли и испратили до полицијске станице у Урошевцу", али да су након што су разјаснили ситуацију кажњени са по 100 евра јер нису пријавили боравак на КиМ.


У саопштењу се закључује да су лажне информације у медијима угрозиле даљи хуманитарни рад чланова те организације.