Председник Србије Александар Вучић, који борави у званичној посети Ватикану, разговарао је са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином о јачању билатералних односа, заштити и унапређењу људских права хришћана и хришћанског културног наслеђа, као и о промовисању интеркултурног дијалога и сарадњи у мултилатералним оквирима.


Вучић је истакао да су односи Србије и Свете Столице посебно унапређени дводневном посетом Његове еминенције кардинала Пјетра Паролина Србији у јуну ове године приликом отварања новог седишта Медународне бискупске конференције Св. Цирила и Методија.

Вучић је истакао да Србија високо уважава лично ангажовање Његове светости папе Франциска по кључним међународним питањима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе


"Изузетно ценимо снажан допринос који Његова светост пружа на плану глобалне промоције мира, мирног решавања сукоба и заштите људских права, као и равномерног економског и друштвеног развоја, уз поштовања људског достојанства и заштиту најугроженијих", додао је Вуциц.
Он је нагласио да Влада Србије сваке године из буџета издваја средства у циљу унапредења сарадње са Римокатолицком и другим црквама и верским заједницама.
У договору са бискупијама, средства се усмеравају на пројекте обнове и изградње цркава и црквених објеката, пројекте оцувања верског, културног и националног идентитета, као и на унапредење средњег и високог теолошког образовања, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике.