Председник: О пљачки говоре они који су опљачкали државу

Танјуг

четвртак, 12. 09. 2019. у 13:50

Председник: О пљачки говоре они који су опљачкали државу

Александар Вучић Фото Танјуг

Председник Србије одбацио је критике опозиције да је држава опљачкана продајом ПКБ за 106 милиона евра и истакао да је продаја те компаније ишла у потпуно отвореној тендерској процедури

Председник Србије Александар Вучић одбацио је у четвртак критике опозиције да је држава опљачкана продајом ПКБ за 106 милиона евра и истакао да је продаја те компаније ишла у потпуно отвореној тендерској процедури.

"Ако је опљачкана за 106 милиона евра, што он није понудио милион евра више од оних који су купили, и зарадио 105 милиона?", запитао је Вучић.

"Они који су док су били на власти земљу опљачакали за 619 милиона евра и показали то, директно у папирима, сада кажу да отворена тендерска процедура није добра или није довољно добра", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану за тврдње заменика председника С СП Драгана Ђиласа, Борка Стефановића да је Србија продајом ПКБ опљачкана за најмање 106 милиона евра.

"Да ли мислите да би Ђилас или Борко Стефановић пропустили прилику да опљачкају за још 105 милиона евра да је то чињеница?", упитао је Вучић.

Прочитајте још - Годинама ратују за акције ПКБ

Поновио је да је то био отворен тендер, на који је свако могао да се јави.

"А, они бар имају стотине милиона... То је продато за 110-130 милиона. Шта је за њих да су дали 131 милион. То им таман нето добит од свега што су имали и да зараде још 100 милиона...", рекао је Вучић.

"Какву су то лажови, какви су то људи...Они никад нису знали шта је отворена тендерска процедура, јер су све на муфте радили, крали пљачкали...", рекао је Вучић.

На констатацију да има оних не верују да ће просечна плата достићи 500 евра, попут Милана Ћулибрка, уредника НИН-а, који каже да не може још увек да честита не томе, Вучић је прокоментарисао да ће честитати за два и по месеца.

"Сада је плата 464 евра, а за два и по месеца ће да цестита. Али, ни тада неће, и тад ће да нађе нешто друго", рекао је Вучић.

Додао је да очекује честитке и од бившег председника ДС Драгана Шутановца, који је, каже, у Скупштини рекао да ће да честита када просечна нето плата буде већа од 500 евра.

На опаску новинара да НИН не верује у анализе Фајненшл тајмса, Вучић је иронично рекао:

"Глупи су у Фајненшл тајмсу, Светској банци, ММФ-у... Ништа то не важи. Ћулибрка за шефа ММФ-а, Ђиласа за шефа света, посебно за шефа свих секунди свих телевизија...".

Коментаришући оцене бившег председника Бориса Тадића да је "Србија ту где су је поставили напредњаци, бели листићи, криминалци, простор где влада и апсолутизам и пљачке...", Вучић је рекао да је Тадићево време познато по пљачкама његових најближих сарадника, са којима се још нисмо изборили.

"Што се тиче непросвећеног апсолутизма о којем говори, он није могао да буде аполутиста, јер кад се пробудите у 11, а одете с посла у 12.30 не стигнете то све...", рекао је Вучић.

Додао је да је увек спреман да своје образовање упореди са Тадићевим, а да људи треба оцену да донесу на основу резултата - када су им биле веће плате, како је изгледала земља...

Додао је и да се Тадић понекад понаша инфантилно, али то је, каже, његов и проблем оних који за ту опцију гласају.

На питање да ли очекује од опозиције критике и након разтговора са папом, Вучић је рекао да не зна шта би им пало сад напамет, али да им увек нешто падне напамет.

Каже да је видео да је некима јуче сметало то што председник Чешке Милош Земан не хода лако и напоменуо да ни он не хода лако, али и да то није посао председника да "трче на атлетским митинзима", већ да на најбољи начин воде земље.

Прочитајте још - Признавање Косова иде на проверу

Истакао је да Чешка данас има просечну плату од 1.240 евра, а незапосленост од свега 2,2 одсто, што показује да је то земља "фантастичног успеха".

"Неки говоре да је успешнија и од најјачих земаља", додао је председник Србије.

Вучић казе да се и Србија полако опоравља и да ће имати плате веће од 500 евра, затим веће пензије, да се обнављају путеви, пруге, болнице, школе и друго.

"Зато наши градови постају пуни кранова и градилишта и верујем да ћемо моћи још пуно да да постигнемо. А то што вас неко напада, не значи много", рекао је он и додао да преко друштвених мрежа све своје фрустрације могу поједини да покажу и скупљају негатину енергију.

Казао је да се томе тешко супротставити, али да верује да резултати и рад никад не могу да се победе.

УСПОРАВАЊЕ НЕМАЧКЕ ПРИВРЕДЕ ПОГОДИЋЕ СВЕ,И СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, одговарајући на питања новинара рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије неким европским економијама.

"Размишљамо и бићемо погођени", рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009..., тврдила да ће нашу земљу финансијаска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

Прочитајте још - Немци у Госпођинцима конзервирају паприку и парадајз (ВИДЕО)

"Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију...Како очекујете да нас не погоди?", упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст.

Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори на, како је рекао, најбољи могући начин.

"Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Marko Cakic

12.09.2019. 16:55

Uvek su najglasniji oni koji su krivi i koju su nasu zemlju uveli u dugove koje predsednik jedva vraca kolikog su obima.

Kalina23

12.09.2019. 17:14

Moze opozicija da prica sta god hoce,svi smo dobro upoznati sa njihovom tadasnjom vladavinom i da su drzavu pljackali koliko su god mogli.

Rodja

12.09.2019. 17:34

Naravno da gospoda iz opozicije pricaju o kradji i lazima samo da bi skrenuli temu sa njih i njihove kradje.

Vlada

12.09.2019. 17:49

Tako je! Ti koji su pljackali najvise i trube o istom jer im je krivo sto ne mogu jos da kradu!

Ceda

12.09.2019. 19:27

Opozicija je opljackala sve sto je mogla dok je bila na vlasti. Najbolje bi im bilo da cute.

МАЈА

12.09.2019. 20:27

они који су радили противзаконото покушавају да окриве и друге да исто то раде