Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Танјуг

четвртак, 12. 09. 2019. у 10:36

Вучић: Волео бих да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ; Не треба превише очекивати од Земанове иницијативе

Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Ватикану са Његовом светошћу папом Франциском са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи

Председник Србије Александар Вучић преенео је данас поглавару Римокатоличке цркве, папи Фрањи, да Србија "изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права.

Вучић је у разговору с папом, са којим се састао јутрос у Ватикану, истовремено захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

Како је наведено на инстраграм профилу председника "Будућностсрбијеав", уз фотографије са састанка, председник Србије и папа су разговарали о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић је нагласио да је сарадња измеду Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, наводи се на инстраграм профилу председника "Будућностсрбијеав", уз фотографије са састанка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са папом о јужној покрајини

Председник је истакао да је Србија дугороцно опредељена да негује и унапредује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, Вучић је истакао да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.


Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.


"Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање", указао је Вучић.


Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

"Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је Вучић.
Током разговора са папом Франциском, Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

ВУЧИЋ О ЗЕМАНОВОЈ ИНИЦИЈАТИВИ: НЕ ТРЕБА ПРЕВИШЕ ОЧЕКИВАТИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

"Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално", рекао је Вучић новинарима у Ватикану, на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш казао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

„Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради“, упозорио је Вучић.

Прочитајте још - Ево шта је Вучић поклонио поглавару Римокатоличке цркве

Он је истакао да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку.

Поновио је да не треба превише очекивати.


Упитан за "политичку офанзиву", коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је казао да новинари воле да говоре о „офанзивама“, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

„Борићемо се и и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности“, казао је он.

СПЦ СЕ ПИТА ЗА ПОСЕТУ ПАПЕ СРБИЈИ, ЈА БИХ ВОЛЕО


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би волео да папа посети Србју, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Вучић је на питање новинара да ли је разговрао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србју рекао:

ИСКАЗАНО ЗАДОВОЉСТВО ДОБРИМ ОДНОСИМА СРБИЈЕ И ВАТИКАНА У току срдачних и отворених разговора председника Србије Александра Вучића и папе Франциска исказано је задовољство због добрих билатералних односа Свете Столице и Србије, преноси Анса, наводећи да званичне објаве о разговорима о Косову није било.У званичном саопштењу Свете Столице после састанка наводи се да су се саговорници дотакли теме унутрашњих односа, као и корака на европском путу, у процесу европских интеграција, преноси италијанска агенција.Додаје се да су у разговору Вучића и папе поменуте и регионалне теме од заједничког интереса, а посебна пажња посвећена је важности плодоносне сарадње међу народима, у циљу промовисања мира и позитивне улоге религија у процесу помирења.

"Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али, за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву", рекао је Вучић.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

ВАТИКАН ЧУВА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ, ЖЕЛИ МИРНО РЕШЕЊЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Он је рекао да Ватикан такође жели разговоре и мирно ресење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

"Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало... Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

"Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

"Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину", рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбронији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њхова права и да тежи да их унапређује.

"Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је и да би волео да папа посети Србију, али да је за то потребна сагласност СПЦ, те истакао да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, којег, како каже, изузетно цени.

Вучић каже и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

"Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо... Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види", рекао је Вучић.

Он је истакао да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

ОДНОСЕ СРБИЈЕ И ВАТИКАНА ОДЛИКУЈЕ ПОДУДАРНОСТ СТАВОВА

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошцу папом Франциском, са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и медународној сарадњи, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

"Председник Вучић је нагласио да је сарадња измеду Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа", наводи се у саопштењу.

Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

"Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању.

ВАТИКАН ЧУВА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ, ЖЕЛИ МИРНО РЕШЕЊЕ ИЗМЕЂУ СРБА И АЛБАНАЦА Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије. "То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене незавиности Косова. Он је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеце стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога. Медутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је Вучић.

Како се наводи у саопштењу, током разговора са Његовом светошцу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

"Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе цланице охрабре да помогну и подрже тај процес", рекао је председник Вучић, указавши на то да цланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије.

Он је додао да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политицку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политицких питања за читав регион, пише уи саопштењу.

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједницким пројектима научних института Србије и Свете Столице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Nikola

12.09.2019. 12:19

Nadajmo se dobrim vestima posle ovog sastanka, jer Papa Franja je jedan realan i pravedan čovek ..

Higija

12.09.2019. 19:54

Velika dilomatska pobeda našeg predsednika Vučića.vatikan poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Nikola

12.09.2019. 20:22

Reč Pape se sa pažnjom sluša u katolickim državama i zbog toga je bitno da on ostane pri svom stavu da ne priznaje Kosovo.

Ana Marija

12.09.2019. 20:32

Vatikan postuje teritorijalni integritet i suverenitet nase zemlje, na cemu smo mu posebno zahvalni.

Jovanović

12.09.2019. 22:37

Zeman je izgovorio ono čega su svesni mnogi evropski lideri, ali se plaše to da izgovore zbog najvećih sila na zapadu.

jana

13.09.2019. 07:57

Podrska Vatikana u vezi naseg Kosova nam mnogo znaci....Kad jedna mala ali jako uticajna zemlja stane na nasu stranu, pravu stranu, to nesto govori

Vlade

13.09.2019. 08:09

Za održavanje duha srpskog naroda na Kosovu izuzetan je značaj zaštite, poštovanja i unapređenja njegovog prava, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.