ЉАЈИЋ О САРАДЊИ СА КИНОМ: Ко понуди најбоље услове, ми ћемо са њима радити; Земанове изјаве неће утицати на друге чланице ЕУ

Танјуг

12. 09. 2019. у 09:53

ЉАЈИЋ О САРАДЊИ СА КИНОМ: Ко понуди најбоље услове, ми ћемо са њима радити; Земанове изјаве неће утицати на друге чланице ЕУ

Фото: Танјуг

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће на једној од "Алибабиних" платформи "Флиги" од 20. септембра бити истакнуто све што Србија може да понуди у туристичком смислу
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће на једној од "Алибабиних" платформи "Флиги" од 20. септембра бити истакнуто све што Србија може да понуди у туристичком смислу, посебно водећи рачуна о посебним референцама и афинитетима кинеских туриста.


Љајић је за РТС рекао и поводом почетка приказивања две емисије намењене онима који размишљају да сниме филм у Србији на кинеској ЧТВ телевизији да је циљ да се привуче и део филмске индустрије због повољних цена и атракција.

"Надам се да и ту можемо да будемо конкурентни и да и тај вид туризма развијемо у смислу привлачења кинеских туриста", рекао је Љајић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЉАЈИЋ ЗА "НОВОСТИ" О ТАКСАМА: За осам месеци без 260 милиона евра


Љајић је најавио да ће ТОС ускоро посетити сајам у Азији у Сингапуру, а да Кина представља нашу улазницу за читаву Азију.

Како је рекао, иако Европска унија на односе Србије са Кином не гледа благонаклоно, свако настоји да дође до "јефтинијег новца", али да је ЕУ апсолутни приоритет Србије и са политичког и са економског становишта.

"С друге стране, ми желимо да развијамо односе са Кином, желимо да имамо један потпуно транспарентан однос и да реализујемо бројне инфраструктурне пројекте. Ко понуди најбоље услове, ми ћемо са њима радити и пословати", закључио је Љајић.


ЛЈАЈИЋ: ЗЕМАНОВЕ ИЗЈАВЕ НЕЋЕ УТИЦАТИ НА ДРУГЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да не треба да ширимо оптимизам да ће изјаве чешког председника Милоша Земана о Косову, драматично утицати на друге чланице ЕУ, али да је то показатељ да ни у самој Чешкој нема сагласности о том питању.

Председник Чешке Милош Земан рекао је у среду у Београду да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

"Не само у Чешкој, већ у Европској унији пет држава није признало Косово. Суштина ове и сличних изјава које си стизале из Брисела и САД јесте да није стављена тачка на ово питање и да се мора решити кроз дијалог и преговоре. Немамо илузију да ће већи број земаља ЕУ или САД повући свој став о признању, али јесте једна велика промена сама чињеница да су 'де факто' признали да статус није решен", рекао је Љајић за РТС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Љајић: Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину


Према његовим речима, треба тежити компромисном решењу, јер свако наметнуто решење оставља за собом један прикривен проблем који у будућности може да ескалира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

12.09.2019. 11:29

Kina nudi kredit sa kamatnom stopom od 2% i jeftinija je od Rusa sa 3% ili drugih sa 3.5-4%. Medjutim Kina traži da izgradnju čega god za sta se daje kredit vrši Kineska firma i radnici iz Kine a ostali to ne traze. Ekonomski efekat takvog kredita je da se isti ne ubacuje u privredu Srbije već Kine i dobit od posla nema Srbija već Kina usled čega se radi o najskuplji kreditima na svetu.