ПОСЛЕ ПОТРЕСА У БЕЛОЈ КУЋИ: Отказ Болтону не гаси причу о подели КиМ

В. М.

четвртак, 12. 09. 2019. у 11:02

ПОСЛЕ ПОТРЕСА У БЕЛОЈ КУЋИ: Отказ Болтону не гаси причу о подели КиМ

Доналд Трамп, Џон Болтон / Фото: АП

Може ли се одлазак Трамповог саветника одразити на опцију разграничења Срба и Албанаца. Анђелковић: Морамо убедити лидера САД да нас саслуша, он одлучује

ОДЛАЗАК из Беле куће Џона Болтона, који је важио за главног заговорника опције разграничења Срба и Албанаца на КиМ, односно поделе, не значи да ће се приступ САД овом жаришту променити. Из Вашингтона и даље стижу поруке о неопходности "тешког компромиса", а сукоб Болтона и председника Доналда Трампа везан је за односе са Ираном и Северном Корејом, а не за политику према Балкану.

И амерички амбасадор у Београду, Кајл Скот, у среду је поручио да ће Америка бити "веома активна" у процесу проналажења решења.

- Недавно је наш државни секретар именовао специјалног изасланика Метјуа Палмера да се укључи у тај процес. Надам се да ће после избора на Косову доћи влада која је спремна за напредак у преговорима и да ће суспендовати или укинути таксе, тако да можемо да напредујемо и нађемо тежак компромис између Косова и Србије.

Болтон је у круговима познавалаца америчке политике важио за представника тврде линије који се противио било каквим уступцима Ирану и Северној Кореји. На тим темама се све чешће сукобљавао са Трампом, који показује жељу за компромисима у трагању за великим међународним успехом који би га оснажио у настојањима да се и у другом мандату задржи у Овалној соби.

Прочитајте још - ПОСЛЕ ШОКА У БЕЛОЈ КУЋИ: Ко би могао да замени Џона Болтона?

Управо такви Трампови планови могли би да иду наруку Београду који савезника за постизање компромисног решења за КиМ све више тражи управо у Вашингтону, уместо у Бриселу и Берлину који имају све мање иницијативе, али и флексибилности.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић слаже се да отказ Болтону није пресудан за наставак преговора нити за став Америке према расплитању косовског чвора:

- Његов одлазак из Беле куће не треба да нас деморалише. Трамп је једини који може да донесе одлуку о Косову и према њему треба да буде усмерена наша дипломатска активност. Требало би радити на заказивању састанака са њим и убедити га да нас саслуша, како бисмо му предочили зашто је компромис по питању КиМ у интересу и Србије и Америке.

Вест о одласку Болтона одјекнула је и у албанским круговима на КиМ, али реакције су различите. Тако је заменик косовског министра спољних послова Антон Бериша то назвао добром вешћу за Косово. Рамуш Харадинај, међутим, тврди да нико у Америци, па ни Болтон, није за поделу Косова. Помињање могуће поделе територије КиМ, Харадинај је приписао "погрешним сугестијама са Балкана, разуме се, од председника Србије Александра Вучића" и оценио да је то "разумљиво" јер је то државни интерес Србије.

БИ-БИ-СИ: НАЈГЛАСНИЈИ ЈАСТРЕБ

БРИТАНСКИ Би-Би-Си пише да су се Болтон и Трамп сукобили око кључних политичких концепција.

- Мада Трамп има ратоборан речник, он је дубоко скептичан према војним авантурама у иностранству и обећава преговоре за решавање сукоба. Болтон је, с друге стане, један од најгласнијих јастребова у Вашингтону и отворено се залаже да се америчком силом бране национални интереси - пише Би-Би-Си.

Болтон је замерао Трампу и залагање за повратак Русије у Г 7.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације