Вучић са папом о јужној покрајини

Р. Др.

четвртак, 12. 09. 2019. у 07:33

Вучић са папом о јужној покрајини

Фото Танјуг

Председник Србије данас у првој званичној посети Ватикану, а главна тема разговора косовски чвор

МОГУЋНОСТИ разрешења косовског чвора и ситуација у региону биће главне теме данашњег сусрета председника Србије Александра Вучића и папе Фрање. Председник Србије боравиће у својој првој званичној посети Ватикану.

Шеф државе имаће одвојене сусрете са папом и кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете столице. Вучићева посета одговор је на више папиних позива за сусрет у Ватикану, од чега му је последњи пренео апостолски нунције у Београду надбискуп Лучано Суријани 2017. године.

На главни циљ свог боравка у Риму и разговора са поглаваром Римокатоличке цркве указао је сам председник Вучић:

- Идем у Ватикан да молим да не признају Косово - изјавио је недавно новинарима.

Прочитајте још - И Ватикан пере руке од Степинца

Света столица претходних година држала се принципијелног става о непризнавању једнострано проглашене независности Косова. На овом становишту Ватикан је и данас, с тим што Приштина улаже велике напоре у лобирање како би Света столица променила свој став. Србија и Ватикан последњих година развијају и сарадњу у другим областима, пре свега у култури и просвети и хуманитарном раду, па се од сусрета Вучића и папе Фрање очекује нови узлет унапређења узајамних односа.

Најинтригантнија тема српско-ватиканских односа свакако је могућност доласка папе у Србију. Познаваоци прилика у администрацији Свете столице сматрају да Вучићева посета ту неће много променити, будући да папа већ годинама има отворени позив за долазак у Београд - званичне позиве упућивали су му Светозар Маровић, Борис Тадић и Томислав Николић. Кључну реч у овом питању, међутим, има Српска патријаршија, као већинска верска заједница чија је недвосмислено добра воља међу најважнијим факторима за папин долазак.

СТРОГИ ПРОТОКОЛ

ПОСЕТЕ државника Светој столици подлежу строгом протоколу. Разговори шефова држава са папом трају око двадесет минута, ретко дуже, од чега се половина времена разговара тет-а-тет. Састанци са ватиканским државним секретаром двоструко су дужи и њима присуствују и чланови делегација. Посете Ватикану дуго се и пажљиво припремају, јер папа има изузетно густ распоред састанака и путовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

MilijanaLakić

12.09.2019. 09:10

Vučić je mudar političar koji ume da pridobije poverenje sagovornika da bi govorio u korist naše zemlje.Papa nije politička ličnost ali je voma značajna ličnost u zapadnom svetu

Milan

12.09.2019. 09:32

Vatikan, iako nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije, ima veliki uticaj na desavanja u juznoj srpskoj pokrajini .

Mara

12.09.2019. 10:02

Nadamo se da ce Vatikan ostati pri svojoj odluci i da nece priznati jednostranu nezavisnost nepostojece drzave Kosovo.

Goran

12.09.2019. 10:19

Priština je u ozbiljnom problemu. Sve manja podrška Prištini iznosi na videlo da bez Srbije oni su samo jedna nakaza kvazi tvorevina.

Danko

12.09.2019. 10:19

Vatikan ne bi trebalo da menja stav po pitanju Kosova, imajući u vidu da i oni koji su to priznanje ishitreno ili pod pritiskom izvršili, danas povlače te odluke.

Serbinator

12.09.2019. 15:17

Posle dužeg vremena neko od naših zvaničnika ide na sastanak u Vatikanu što govori koliko je predsednik Vučić cenjen i koliko svi žele da čuju šta Srbija misli.

Zvezdica

12.09.2019. 17:29

Predsednik vodi odgovornu politiku i miroljubivu politiku i zbog toga je cenjen u svetu.

МАЈА

12.09.2019. 17:58

председник је показао колико се труди да сачува КИМ

Jelena

12.09.2019. 18:08

Vezuje nas ista Hrišćanska vera sačuvana u mnogim turbulencijama dve hiljade godina. Svetinje na Kosovu i Metohiji nemaju cenu, a imaju neprocenjivu vrednost, iskonsku i duhovnu. Zna to papa i mi kao i on verujemo u Boga i pravdu.

Hedona

12.09.2019. 18:32

Ovaj sastanak je zaista važan za našu državu, i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koja radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

Galeb

12.09.2019. 21:57

Srbiji je potrebna sto veca pomoc u resavanju kosovskog problema i pronalaska kompromisnog resenja.

Pedja

13.09.2019. 05:34

Vatikan nije priznao tzv kosovo jer vrlo dibro znaju je ta tvorevina usmerena protiv hriscanstva i mira.

Mirjana

13.09.2019. 07:43

Vatikan je bio jasan po pitanju KiM, nekim promenama moze samo da se nadaju iz Pristone.