ЦЕНТРАЛНА изборна комисија противправном и незаконитом одлуком онемогућила је Србима да искористе право гласа и бирају легитимне представнике на изборима 6. октобра, поручили су у среду представници Српске листе поводом става ЦИК да на биралишта не могу они који имају српска документа.

Председник СЛ Горан Ракић рекао је да је законом дефинисано да се "за потребе идентификације могу користити сва важећа документа, без обзира на то ко их је издао".

- Једино је СЛ поднела жалбу на овакву одлуку, док се приватне Ђиласове листе на КиМ, попут СЛС, странке Александра Јаблановића и Раде Трајковић нису противиле, што наводи на закључак да је ова одлука ЦИК донета на њихов захтев - оценио је Ракић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у среду да је одлука ЦИК покушај да се у политичком смислу Срби збришу из Покрајине и да се мора дозволити гласање са српским документима.

Прочитајте још - ИЗБОРИ НА КиМ: Расељенима одузимају гласове

- То је показатељ да некоме не одговара да Срби на овим изборима учествују и да некоме не одговара српско јединство. Реч је о врсти политичког прогона који не сме да буде дозвољен. Међународна заједница мора да реагује, иначе ово неће бити легитимни избори - рекао је Ђурић и додао и да "неки који су Срби по имену и презимену и унајмљени од стране Албанаца поздрављају одлуку ЦИК."

Полемика око тога са којим документима се може на биралишта водила се и уочи претходних избора. Тада је пред само гласање Уставни суд тзв. Косова донео одлуку да сви са правом гласа могу да "заокружују", без обзира на порекло личних исправа.

Иначе, ЦИК је прогласила листу за изборе: учествоваће 21 странка, четири коалиције и укупно 1.070 кандидата.