ПРЕДСЕДНИК Чешке Милош Земан, који сматра погрешном одлуку владе своје земље, из 2008. да се призна независност Косова, најавио је у среду да ће за месец дана, приликом саветовања са представницима свих грана власти у домовини поставити питање да ли је могуће да се нешто уради по питању повлачења признавања.

Земан је ово најавио на заједничкој конференцији за медије са првим човеком Србије Александром Вучићем, после разговора који су водили у четири ока и састанка делегација двеју држава.

- Драго ми је да је министар одбране Лубомир Метнар изјавио да је била грешка признавање Косова. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој видећемо - рекао је Земан.

Говорећи о тзв. Косову, он је поновио свој став да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да буде део заједнице демократских земаља.

Председник Вучић се захвалио на Земановим ставовима о КиМ, рекавши да није очекивао да ће покретати неке иницијативе, али да се "глас Земана далеко чује", као и да ће његове речи све више допирати до ушију у Европи, јер људи разумеју да ствари нису црно-беле, како су приказиване.

Прочитајте још - Вучић: Србија ће остати војно неутрална; Земан: Тзв. Косово предводе ратни злочинци, разговараћемо о могућнсти повлачења признања

Наглашавајући да ће рећи нешто "провокативно", Земан је изјавио да сваки политичар првенствено треба да брани интересе своје државе, а не да буде марионета било које стране власти. Потом је нагласио да искрено цени пријатељство између српског и чешког народа:

- Из Чешке је допутовало 50 врхунских привредника, а из Србије ће их на бизнис форуму бити 180, а привреднике нико не може да натера да дођу ако то сами не желе.

НАЉУТИЛИ СЕ У ПРИШТИНИ ПРЕДСТАВНИЦИ Приштине отказали су учешће на самиту Вишеградске групе и Западног Балкана у Прагу због најаве Земана да ће у својој земљи покренути питање повлачења признавања Косова. Вучић је рекао да га је Земан позвао на састанак Вишеградске групе, 3. октобра у Праг, где ће бити једини председник из региона, што показује колико поштовање има према Србији.

Одговарајући на питање чешког новинара око односа са НАТО, Вучић је навео да ће Београд наставити са политиком војне неутралности, рекавши да сматра да је то најбоља одлука, јер се "тиме бринемо о себи, чувању свог неба и заштити земље", као и да Србија има добру сарадњу са НАТО, али да ране српског народа из 1999. године нису зацелиле.

- Уколико Србија настави овом правцем, она ће једном ући у ЕУ и неће бити прва која се тако учлањује. Јер ту је већ Аустрија која има исти модел - рекао је Земан, мислећи на то што Аустрија није чланица НАТО.

Вучић је указао да му је Земан сугерисао да Србија мора да примени политику "свих азимута", као што је некада говорио Шарл де Гол, односно да гледа на различите стране - да има европску агенду, а да се не стиди добрих односа са Кином и Русијом. Како је навео шеф државе, Земан не крије да искрено воли Србију и српски народ и да су такви пријатељи ретки. Најавио је и да ће Београд да урадити све што се може у погледу чешке националне мањине у Србији.

Земан се у среду састао и са премијерком Аном Брнабић, а министри двеју земаља потписали су споразуме о сарадњи у области одбране и иновација.


УТРОСТРУЧЕНА ТРГОВИНСКА РАЗМЕНА

ЧЕШКА је постала четврта земља по нивоу улагања у Србију, нарочито после инвестиције ППФ групе у "Теленор" и пошто су "Карловарске минералне воде" купиле "Књаз Милош", а трговинска размена двеју земаља утростручена је у последњих десет година. Верујем да можемо много више да урадимо и отворени смо за чешке инвеститоре - поручио је Вучић на отварању Пословног форума Србија - Чешка.


Председник је као значајну издвојио сарадњу у области иновација, науке, вештачке интелигенције и роботике, и рекао да верује да ћемо и у одбрамбеној индустрији, са "Чешком збројовком" и "Татром" наћи заједнички интерес за пословање.

У Србији ради 250 компанија чији су власници из Чешке и, према речима председника њихове Привредне коморе Владимира Длоухог, Србија може да понуди Чешкој пнеуматике, алуминујум, бакар... Председник Земан је навео да се не примењују сувишне царинске мере и најавио да постоји могућност за развој "Авала студиоса" (некадашњи "Авала филм").

ОДЛИКОВАЊЕ КУСТУРИЦИ

ПРОСЛАВЉЕНОМ режисеру Емиру Кустурици, који је студирао у Прагу, Земан ће доделити одликовање за заслуге 28. октобра, што ће, како је рекао, бити симбол за све људе који су студирали у том граду, а делују у Србији.


ХРВАТИ МОГУ ГДЕ ГОД ХОЋЕ

ВРЛО се ретко шетам било где, не идем на море у Хрватску од распада Југославије, нити планирам да идем, а увек сам желео бољу сарадњу са Хрватском. Код нас они могу да се шетају где год хоће, надам се да више воле шетњу од мене.

Овако је председник Вучић прокоментарисао изјаву Зорана Милановића да ће, ако победи на председничким изборима, свести на минимум односе са Србијом и да Вучић неће моћи да се шета Хрватском.

ПОДРШКА ТРОЧАЊИЈА

ПОВОДОМ кандидатуре Ласла Трочањија за европског комесара за проширење, Вучић је прокоментарисао да се ради о пријатељу и региона и Србије и марљивом човеку. Његово очекивање је да ћемо имати велику подршку Трочањија, "много већу, него да су неки други били изабрани".