Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић састао се у среду са новоименованим амбасадором Француске у Србији Жан-Лујом Фалконијем и упознао га са политичком и безбедносном ситуацијом у јужној покрајини.

Ђурић и Фалкони разменили су мишљења о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, са циљем постизања компромисних решења која ће отворити перспективе за друштвени и економски развој на КиМ и допринети трајној стабилизацији прилика у региону, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Такође, Ђурић је поздравио решеност Француске, као једне од најутицајнијих држава ЕУ, да се активније укључи у процес решавања питања КиМ, изразивши очекивање да ће то ангажовање, без обзира на разлике у ставу по питању једнострано проглашене независности Косова, бити у духу традиционалног пријатељства српског и француског народа.

Директор Канцеларије за КиМ информисао је амбасадора Француске о тешким условима живота српског народа у нашој јужној покрајини и сталним настојањима Приштине да ограничи људска и политичка права Срба.

Прочитајте још - Париз шаље у Београд експерта за безбедност

Посебан акценат Ђурић је ставио на анализу последица антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и све чешће провокативне акције Приштине са северу покрајине.

На састанку је било речи и о предстојећим парламентарним изборима на КиМ и констатовано да је веома важно да они протекну мирно и у демократској атмосфери.

фото Танјуг

Ђурић је упозорио на све израженије антисрпске поруке албанских политичких актера у предизборној кампањи и онемогућивање гласања са српским документима.

Констатовао је и да је недавна посета председника Емануела Макрона Београду била веома важан догађај за односе две земаље и да је то била изузетна прилика за продубљивање сарадње председника Србије Александра Вучића и председника Француске.