Одлука покрајинске изборне комисије да административном мером одузме право гласа Србима са личном картом Републике Србије, односно са важећим личним документима, не само да је противна важећим законима које је донела сама скупштина у покрајини, већ је реч о покушају да се обичном административном мером Срби, у политичком смислу, збришу са Косова и Метохије, изјавио је данас Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је оценио да је то показатељ да некоме не одговара да Срби на овим изборима учествују, "да некоме не одговара српско јединство, српска слога и српска снага".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОРИ НА КиМ: Расељенима одузимају гласове

"Они желе да, злоупотребљавајући сопствене прописе, избришу Србе са Косова и Метохије и њихово право да гласају", оценио је Ђурић и додао да је реч о врсти политичког прогона који не сме да буде дозвољен.

Ðурић је поручио да разуме огорченост Српске листе и свих српских представника због тога што се Србима одузима глас.

"Међународна заједница мора да реагује, иначе ово неће бити легитимни избори", рекао је Ђурић.

Он је рекао да се разговара са ОЕБС-ом, међународним институцијама и ЕУ и да се очекује да до овог елементарног кршења људских права не сме да дође.

Ðурић је рекао да неки имају велики страх од Српске листе и српског јединства.

"Зато и неки који су, нажалост, Срби по имену и презимену, жао ми је што морам тако да кажем, а који су ангажовани и унајмљени од стране Албанаца и ко зна још кога, да наступе мимо државне политике и неопходног јединства, поздрављају овакву одлуку", рекао је и Ђурић и оценио да је то показатељ страха Приштине, а не тих људи који су најобичнији "најамници".

На питање шта ће бити ако нико не реагује на упозорење да се крши изборни закон, он је одговорио да ова одлука мора да се промени.

"Мора да буде Србима омогућено, на овај или онај начин, да гласају са свим важећим исправама", рекао је Ђурић и додао да ће пратити ситуацију до тренутка када не буде потпуно јасно на који начин ће се ствари поставити.

"Садашње стање је неодрживо, увек до сада су Срби имали право да гласају са својим личним исправама, тако мора да буде и даље", рекао је Ђурић.