Вучић: Србија ће остати војно неутрална; Земан: Тзв. Косово предводе ратни злочинци, разговараћемо о могућности повлачења признања

Д.Р.Ђ./Танјуг

среда, 11. 09. 2019. у 10:51

Вучић: Србија ће остати војно неутрална; Земан: Тзв. Косово предводе ратни злочинци, разговараћемо о могућности повлачења признања

Фото Н. Фифић

За председника Чешке Милоша Земана приређен је свечани дочек уз црвени тепих, гарду и интонирање химне

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Чешке Милошем Земаном, да су две земље утростручиле спољнотрговинску размену и да ће она ове године изосити 1,15 милијарди евра, те истакао да та сарадња може да буде још много боља.

Вучић је рекао да му је част да разговара са Земаном, који је искрени пријатељ нашег народа и један од људи који има импресивну биографију, коју би пожелео сваком ко се бави било којим јавним послом.

"Желим му да још много година сачува бриљантно бистар ум и репутацију човека који мисли увек својом главом и у интересу свога народа, а не у интересу дневне политике моћних земаља", казао је Вучић.

Каже да је разговор са Земаном био свеобухватан и ефикасан, о билатералним односима и конрекретним проблемима.

Када је реч о економској сарадњи, Вучић каже да је 2008. године размена две земље износила 340 милилна евра, прошле године 1,04 милијарде евра, као и да се очекује да ове године буде 1,15 милијарди евра.


Навео је да је Чешка постала једна од највећих инвеститора - четврти у Србији, а нарочито после последње инвестиције чешке ППФ групе у Теленор, као и да је Карловарска купила Књаз Милош...

Вучић каже да су бројне и друге инвестиције и пројекти посебно у области саобраћаја и осветљавања градова.


"Наша сарадња може још много боље бројеве да донесе", нагласио је Вучић и истакао да можемо да учимо од Чешке.

Најавио је да ће бити гост Земана и Вишеградске групе у Прагу 3. октобра.

Чешка има једну од најнижих стопа незапослености од 2,2 одсто, а Србија 10,3 одсто, напоменуо је председник Србије и подсетио да је наша земља много снизила незапосленост претходних година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Земан: Волим Србију и српски народ, али не и Косово

"Верујем да можемо много више да урадимо, значајна је наша сарадња у области иниовација, науке, вештачке интелигенције и роботике. Верујем да ћемо и у одбрамбеној индустрји, са Збројевком и Тратром, наћи заједницкци интерес за сарадњу", рекао је Вучић и подсетио да ће данас бити организован и бизнис форум српских и чешких компанија.


Вучић је пренео и да му је Земан сугерисао да Србија мора да примени политику "свих Азимута", као што је некада говорио Шарл де Гол - да гледа на различите стране, да има своју европску агенду, да буде део ЕУ, а да се не стиди добрих односа са Кином и Русијом.

"Рекао ми је да се тиме поносимо, да имамо бољу сарадњу и да на тај начин као земља на раскрсници путева под бројним притисцима успевамо да обезбедимо себи напредак и напредак у животу грађана", пренео је Вучић.

Он је подвукао да Земан не крије да искрено воли Србију и српски народ, те да су ретки такви пријатељи наше земље.


Вучић је захвалио ческом колеги на посети и пожелео му да се осећа као код куће.

У погледу ческе националне мањине у Србији, Вучић је рекао да Чеси живе у Белој Цркви и многим другим местима, да су то дивни људи који воле Србију.

"Морамо да урадимо све што можемо за те људе. Желим да им се захвалим, и Србима и Чесима, који бескрајно воле Србију, боре се за земљу, унапређују пријатељство и братство и блискост између два истиснки пријатељска и блиска народа", рекао је Вучић.

Вучић је претходно приредио свечани дочек у Палати Србија за председника Чешке, затим је уследио тет-а-тет састанак двојице председника, а онда и пленарни састанак са члановима две делегације.


ЗЕМАН: ВЕОМА ЦЕНИМ ПРИЈАТЕЉСТВО ДВЕ ЗЕМЉЕ

Чешки председник Милош Земан поручио је данас у Београду да веома цени пријатељство српског и чешког народа и истакао значај привредне сарадње две земље.

Како је рекао, обе земље су земље средње величине, и обе имају заједничке судбине.

"Још једном желим да се захвалим Србији што је стала на нашу страну и `38 и `68 године, када су нас окупирали Совјети. Ми имамо шта да отплаћујемо и зато сам овде", каже Земан.


ВУЧИЋ: УВЕК ЋУ БИТИ ЗА БОЉУ САРАДЊУ СА ХРВАТСКОМ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се увек залагати за боље односе са Хрватском и да они код нас могу да се "шетају" где год хоће.

Он је то рекао поводом изјаве Зорана Милановића да ће, ако победи на председничким изборима у Хрватској, свести на минимум односе са Србијом и да Вучић неће моћи да се шета "лијепом њиховом".

"На то да би желели у Хрватској да се смање односи са Србијом на минумум и да се неко не шета... ја се врло ретко шетам било где, нисам ни атлетичар, нити као министри Зоран Ђорђевић и Синиша Мали. Не шета ми се нигде, не идем на море у Хрватску, нити сам ишао од распада Југолсавије, нити планиран да идем", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише Милановићеву изјаву.

Каже да је чак и оном комичару, "фејк Милановићу" то рекао, када су покушвали да га наместе како прича са Милановићем.

"Увек сам желео бољу сарадњу са Хрватском и желећу и у будућности. Код нас они могу да се шетају где год хоће. Надам се да више воле шетњу од мене", председник Србије.

Поручио је да не тражи ни од кога да воли Србију и Србе, нити да ће некога за то да моли.

"Нећу да се неком извињавам зато што он мисли да му је политички насушна потреба да им се Срби извињавају. Време када су Срби себе добровољно понижавали и клечали и молили да добију лепу реч од неког од страних представника је прошло. Мене интересују дела која остављамо грађанима Србије, а све друге ћемо да поштујемо једнако или и више него они нас", навео је Вучић.

Такође, каже да нема ништа против Хрвата и да могу да раде шта хоће, али да ће политику у Србији увек водити грађани Србије, а не неко са стране.


ВУЧИЋ О ИЗБОРУ ТРОЧАНЈИЈА: ВЕРУЈЕМ У ЗНАЧАЈНУ ПОДРШКУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом кандидатуре Ласла Трочањија за европског комесара за проширење, да се ради о пријатељу и региона и Србије и да очекује да ћемо имати његову велику подршку.

"Много већу, него да су неки други били избарани, да будем искрен", додао је он.

"Србија поздравља његов избор. Важно је да је то неко из региона, али неко ко има балансирани приступ, неко ко је искрени пријатељ региона, неко ко је све само не непријатељ Србије. Ми га познајемо, реч је о изузетном човеку, марљивом, посвећеном и верујемо да ће то значити пуно у даљем напретку Србије", казао је Вучић.ЗЕМАН: ВИДЕЋЕМО ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА СЕ УРАДИ НЕШТО ПО ПИТАЊУ ПОВЛАЧЕЊА ПРИЗНАВАЊА ТЗВ. КОСОВА

Земан је најавио да ће за месец дана, приликом саветовања са представницима свих грана власти у Чешкој поставити питање да ли је могуће да се уради нешто по питању повлачења признавања тзв. Косова, с обзиром на то да је званични Праг признао самопроглашено Косово, али Земан такву одлуку не подржава.

„Драго ми је да је министар одбране Лубомир Метнар изјавио да је била грешка признање Косова. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој видећемо“, казао је Земан на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем.
Он је претходно подсетио да је Хашки трибунал покренуо истрагу ратних злочина на Косову, због чега је косовски премијер поднео оставку.

„Изразио бих с тим у вези лично мишљење да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да буде део заједнице демократских земаља“ подвукао је Земан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић угостио златне одбојкашице

Вучић је истакао да је Србија захвална Земану на његовим ставовима о КиМ и пренео да га је упознао са проблемима са којима се суочавамо.

„Нисам очекивао да ће да покреће неке иницијативе. Веома сам захвалан што се чује његов глас“, казао је он.

Додао је да се глас Земана далеко чује, и да ће његове речи све више допирати до ушију у Европи, јер људи разумеју да ствари нису црно-беле, како су приказиване.

Указао је да га је Земан позвао на састанак Вишеградске групе, 3.октобра у Праг, где ће бити једини председник из региона, што показује колико поштовање Земан има према нашој земљи.

„Рекао сам да само компромисом, а не ултиматумима, можемо да дођемо до решења проблема“; нагласио је он.


ЗЕМАН: ДО МОЈЕ СЛЕДЕЋЕ ПОСЕТЕ, ОЧЕКУЈЕМ ЈОШ БОЉУ САРАДЊУ

Чешки председник Милош Земан изразио је очекивање да ће привредна сарадња Србије и Чешке, која је иначе čетврта земља по броју инвестиција у Србији, додатно порасти до његове наредне посете Београду.

Томе ће, како је оценио, допринети и отварање сталног простора при амбасади и у Ческом дому, за разговоре привредника.

Земан је подсетио да је увек говорио, како каже, "непријатну чињеницу" - да је добро када тргујемо јабукама, али да је боље садити стабла.

"Зато ми је драго, не само сто "садимо стабла" у Теленору, Теленор банци и Књаз Милошу", рекао је Земан и свима пожелео да саде она "стабла" од чијих плодова ће корист имати и њихова деца.

Земан је, на отварању Српско-ческог пословног форума у Палати Србија, у присуству више од 150 најуспешнијих привредника, оценио као веома добро што постоје такве прилике за сусрете и што министри имају билатералне састанке.

Међутим, још лепше ће бити ако простор за ове сусрете буде перманентан, рекао је Земан и додао да је разговарао са амбасадором, те да ће се "Чех трејд" преселити у амбасаду.

Он је навео да је то корак који води ка унапређењу сарадње.

"Ако бисмо успели да реконструишемо Чешки дом, то било друго место за сталне сусрете и искористили бисмо га за чешко-српску сарадњу", рекао је Земан.

Подсетио је да између Србије и Чешке не постоје никакве препреке, па ни у области трговине.

"Не уводимо сувишне царинске мере, као сто то раде неки други, већ супротно, и због тога се повећава обим тговине између две земље", рекао је председник Чешке.

"Надам се, када следећи пут дођем као председник, а имам још три и по године мандата, а доћи цу још једном, да ћемо успети да међусобна трговина буде још већа", рекао је Земан.

Чешки председник је говорио и о Авала филму, студију и сарадњи која може утицати на даљи развој.


СРБИЈА ЈЕ ВОЈНО НЕУТРАЛНА, ТО ЈЕ НАЈБОЉА ОДЛУКА


Србија ће наставити са политиком војне неутралности, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је таква одлука српког парламента, али и народа.

"Сматрам да је то најбоља одлука Србије, јер тиме бринемо о себи, чувању свог неба и заштити земље", рекао је Вучић одговарајући на питање ческог новинара у вези са НАТО-ом, на заједничкој прес конференцији са председником Чешке Милошем Земаном.

Вучић је навео да Србија има добре односе и сарадњу са НАТО-ом, као и да ће се увек трудити да гради такве односе да нам се не би поновила 1999. година.

Ране српског народа из 1999. године нису зацелиле, подвукао је Вучић.

"Гледамо у будућност, радимо свој посао, чинимо све да земља има мир и сигурност, да нам се не понове ратови из 20. века, већ да ово буде век мира. Али, да можемо заборавимо шта се дешавало пре 20 година, или у светским ратовима, то за Србе није ни лако ни једноставно", рекао је Вучић.

Уколико Србија, рекао је чешки председник Милош Земан, настави овом правцем она ће се једном учланити у ЕУ.

"И онда неће бити проблема јер је тамо већ Аустрија а свима је познато да Аустрија има исти модел ", рекао је Земан.

ЗЕМАН: ОДЛИКОВАЊЕ ЗА КУСТУРИЦУ

Чешки председник Земан је најавио да ће 28. октобра доделити одликовање за заслуге режисеру Емиру Кустурици, а што ће бити симбол, како је рекао, за све људе који су студирали у Прагу а делују у Србији.


САРАДЊА У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ И ИНОВАЦИЈА

Министри Србије и Чешке данас су, у оквиру посете делегације те земље, потписале два споразума о сарадњи, у присуству председника, Александра Вучића и Милоша Земана.

Споразум о сарадњи влада Србије и Чешке у области одбране потписали су министри одбране Александар Вулин и Лубомир Метнар.

Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Србије и Министарства индустрије и трговине Цешке о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике потписали су министри Ненад Поповић и Карел Хавличек.ЦЕРЕМОНИЈА У ХОЛУ ПАЛАТЕ СРБИЈЕ

За председника Чешке Милоша Земана приређен је свечани дочек уз црвени тепих, гарду и интонирање химне, али је ова церемонија одржана у холу Палате Србија уместо као што је уобичајено, на платоу испред зграде.

Разлог је што чешки председник тешко хода, па је на тај начин избегнуто да се пење степеницама. Док је корачао црвеним тепихом, са штапом, уз Земана је све време био његов сарадник који је хтео да га придржи док је пролазио кроз шпалир гардиста, али је чешки председник потезом руке показао да то није неопходно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Mirjana

11.09.2019. 11:13

Lep gest naseg predsednika. Predsednik Ceske je docekan i ispostovan kako dolikuje a shodno njegovom zdravstvenom stanju.

star

11.09.2019. 11:58

Nadam se da će ovaj sastanak naša dva predsednika doneti mnoge dobrobiti našoj prelepoj Srbiji.

Draxa

11.09.2019. 13:08

Povucite priznanje red je da ih EU urazumi ili ce mo mi na nas nacin. Znaju oni kako to kod nas ide.

hana

11.09.2019. 13:19

Predsednik Vučić sve učiniti za svoj narod na KiM i nikada se neće odreći onoga što je oduvek bilo naše.

Serbinator

11.09.2019. 13:50

Vidi se da Zeman poštuje i ceni Srbiju i nadam se da će Češka povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Serbinator

11.09.2019. 13:51

Zeman je uputio teške reči Prištini, ali istinite, i hvala mu na potpunoj podršci Srbiji.

Joksa

11.09.2019. 15:52

Zarad još bolje saradnje ne bi bilo loše za obe strane da povuku priznanje takozvane države Kosovo

SaleA

11.09.2019. 18:25

Kako se ko s kim sastane, tako hvali saradnju i ekonomiju, kako je sve bolje i bolje. Pa gde je taj napredak u stvarnom zivotu? A?

Гојко

11.09.2019. 18:25

Zaprepastio sam se kakvim sve najmodernijin autobusima kosovskih Albanaca,raspolaže firma za prevoz njihovih gastarbajtera od Nemačke do kosovskih gradova,sa češkim registracijama....

nadnaciovnalni ateista

11.09.2019. 18:37

Zločina je na Kosovu bilo obostranih, to je nesumnjivo, ali kada je u pitanju regularnost Kosova kao države u sadašnjim okolnostima zločini su sekundarni.Primarne su statistika i demografija na potpuno isti način kao kad su u pitanju i sve ostale države nastale na prostoru bivše SFRJ.

Milan

11.09.2019. 22:42

Ovo je jedina prava političlka borba naše diplomatije, povlačenja priznanja su nešto što najviše boli trenutnu prištinsku političku elitu

JUGO

12.09.2019. 01:13

Hvala Ceskom Persedniku i Ceskom Narodu na podrska i pavilnom razmisljajnu barem jedana drzava da je na stranu slaviskom narodu ,,USA I nemacka francuska engleska to su maffiske drzave hocu da ukradu I stvoru terroristicku drzavu una Balkan ko njima daje to pravo neka stvaraju nove drzave na svoju teritoriju ne na tude.samo me cudi one koji smo branili od te naciticku nemacku da su protiv nas a dali smo toliko zrtva radi njih izgleda da brzo zaboravljaju pomoc od Srbskog naroda..

Rade

12.09.2019. 08:50

Nasa geografska pozicija nam i ne dozvoljava nikakvu pripadnost, ili bi pogazili sopstvene principe.

Vatro Marx

13.09.2019. 20:30

Srbija nece biti neutralna i nesmije biti.Agresor i okupator bi Srbiju za kratko vrijemeunistio sve Srpsko na Kosmetu. Kosmet jeu rukama okupatora i kolonija agresora, USA.Agresor jos nije zavrsio sa Srbijom.