Мађару Трочањију ресор проширења

Г. ЧВОРОВИЋ

10. 09. 2019. у 12:45

Мађару Трочањију ресор проширења

Дубравка Шуица и Ласло Трочањи

Нови састав Европске комисије иде наруку нашој земљи. За кочничара Србије Дубравку Шуицу - демографија

БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


БИВШИ мађарски министар правосуђа Ласло Трочањи биће нови европски комесар за суседство и проширење. Тиме је пао камен са срца свима који истински подржавају европске интеграције Србије, јер је "у игри" била и Дубравка Шуица из Хрватске, која је као европосланица оштро критиковала нашу земљу, а амандманима покушавала да кочи наш европски пут. Њој је сад припао ресор демократије и демографије.

Избор бившег мађарског министра је добра вест, јер и Будимпешта и Трочањи здушно подржавају интеграцију Србије у ЕУ. Он је правник, судија, адвокат, универзитетски професор и дипломата. Специјалиста је за уставно, европско и упоредно право, а био је амбасадор Мађарске у Белгији, Луксембургу и Француској.

Изузетно је важно и што ће функцију високог представника од Федерике Могерини наследити Шпанац Ђузеп Борел, из земље која није признала једнострано проглашену независност Косова, имајући у виду да високи представник посредује у дијалогу Београда и Приштине. Борел ће, истовремено, бити и један од осам потпредседника Европске комисије.

У новом саставу ЕК, којом ће председавати Немица Урсула фон дер Лајен, извршни потпредседници ће бити Летонац Владис Домбровскис као комесар за привреду у корист грађана, Холанђанин Франс Тимерманс задужен за климу и Данкиња Маргрет Вестагер с портфељом дигиталног доба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Урсула фон дер Лајен на челу европске владе

Потпредседници ће још бити доскорашњи портпарол ЕК Грк Маргаритис Схинас задужен за заштиту европског начина живота, Словак Марош Шефчович за међуинституционалне односе, Чехиња Вјера Јурова за вредности и транспарентност, као и поменута Дубравка Шуица.

Доскорашњи комесар за проширење Аустријанац Јоханес Хан сада ће бити задужен за буџет и администрацију.


ЈОКСИМОВИЋЕВА: ДВЕ ДОБРЕ ВЕСТИ

ЗА Србију је значајно што је Трочањи из Мађарске, јер та земља у континуитету, врло гласно, подржава политику проширења и најгласнији је заговорник брзог напретка Србије на путу у ЕУ - каже министар за европске интреграције Јадранка Јоксимовић.

Као другу добру вест за Србију, она је навела то што је бивши комесар за проширење Јоханес Хан предложен за ресор буџет и администрација, па ће водити рачуна и о одредбама новог буџета којима се праве пројекције за пријем нових чланова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Vera

10.09.2019. 12:51

Hrvatica Šuica je dobila onaj najbitniji resor za RH a to je demokratija i demografija a Plenković je uveo Zakon u EU da se iz EU Fondova daje novac za demografsku obnovu tako da će hrvatice imati za svako dete po 5-10 000E.

Ljube

10.09.2019. 16:11

Koja EU ,...? Ovakva ni sama preziveti ne moze .Srbijo cisti se odsopstvenih " parazita " i kojekakvih " zapadnih antibiotika " .Zatrovana si ...do bola .