Вулин: Војна вежба је порука и пријатељима и непријатељима

Танјуг

уторак, 10. 09. 2019. у 09:51

Вулин: Војна вежба је порука и пријатељима и непријатељима

Александар Вулин Фото Танјуг

Министар одбране је додао да је војска јача у смислу наоружања, састава, опреме, обуке, материјалног статуса и у смислу поштовања које се осећа према њој у земљи и у иностранству

Свака војна вежба је порука и пријатељима и непријатељима, поручио је у уторак министар одбране Србије Александар Вулин, додајући да је порука иста и за пријатеље и за непријатеље - да је Србија стабилна и спремна да чува себе, мир и Србе, где год они живели.

Вулин је за РТС рекао да председник Србије Александар Вучић као врховни командант Војске Србије има свакодневни увид у све што се дешава у војсци и да, када он каже да је војска јача него што је икада била, онда му се може веровати.

Он је додао да је војска јача у смислу наоружања, састава, опреме, обуке, материјалног статуса и у смислу поштовања које се осећа према њој у земљи и у иностранству.

Министар је навео да је тачно да су војне вежбе све чешће, али да би до тога дошло, како је рекао, прво је требало да Србија има новац за то и да прође и победи политике штедње.

Нагласио је да је свака војна вежба порука и пријатељима и непријатељима, а како је истакао, свако нека се сврста где мисли да треба и нека то тумачи.

Вулин сматра да ће пријатељима бити драго што је Србија снажнија јер, кад год је у историји Србија била јака, читав Балкан је био миран.

Прочитајте још - Кина жели јаку Србију и вечно пријатељство! (ФОТО)

"Свако ко воли Србију, срећан је због тога", рекао је Вулин и додао да онај ко жели да угрози Србију сигурно не може да буде задовољан што је видео јаку српску војску.

Вулин је нагласио да је јака српска војска добра вест за Балкан јер то значи мир.

Он је рекао да је војна неутралност темељна и стратешка одлука Србије која ће, док год је Александар Вучић председник, бити војно неутрална и неће ући ни у један војни савез.

Министар је оценио да је то најчаснији и најбољи пут за Србију.

У случају невоље, нико неће доћи да нам помогне и зато сами морамо да јачамо војску и подижемо свест о потреби припремања за одбрану земље, истакао је Вулин

Он је, међутим, додао да Србија не мора да слуша наређења и да ради неком малом и слободном народу оно што је рађено Србији.

Говорећи о посети високе кинеске војне делегације Србији, Вулин је навео да не треба посебно представљати армију Кине и да је свакоме јасно да је то једна од најмоћнијих сила света.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОСЛЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ "БЕГЕЈ 2019": Наставићемо да снажимо све родове војске (ФОТО)

Он је оценио да је посета велика част за Србију, истичући да никада у историји није дошла тако висока делегација а да се код Кинеза води рачуна о томе и годинама унапред се планирају посете, што говори колико је Кини стало до некога.

Како каже министар, у разговорима с кинеском делегацијом се не осети несразмера у величин, и Кина се према Србији понаша у складу с пријатељством и стратешким партнерством председника Вучића и Си Ђинпинга.

Вулин је поручио да Кина поштује слободну политику Србије и да се види разлика у односу према њој у односу на ранији период.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације