ЛОКАЛНИ избори који су за викенд одржани у Медвеђи показали су да је идеја о бојкоту опозиционог блока "Савеза за Србију" пала на првом испиту.

На биралишта је изашло 67,6 одсто бирача, што је више него на претходном гласању 2015. године када позива да се игнорише гласање није било. А, и СНС са партнерима задржао је прву позицију са 65 одсто подршке.

Истовремено, док се разматрају први показатељи о ефектима идеје о бојкоту у пракси, председник ПСГ Сергеј Трифуновић написао је на друштвеној мрежи "Твитер" да "није за бојкот, већ мисли да је излазак уједињене опозиције у једној или две колоне зрелије, сврсисходније и практичније решење, јер можемо да узмемо неке градове и озбиљно уздрмамо тиранију, легално, не на улици". Ова политичка организација још није донела одлуку о томе хоће ли бојкотовати изборе на пролеће наредне године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УБЕДЉИВА ПОБЕДА: Нови мандат владајућој коалицији

Ни ДС још није преломио. О томе ће се расправљати на седницама Главног одбора и Председништва, али се зна да је посланичко крило демократа скептично према идеји неизласка на изборе, док је председник Зоран Лутовац њен заговорник.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за "Новости" да је чињеница да је на изборе у Медвеђи сада изашло више бирача него на претходном гласању, јасан показатељ да позив на бојкот не да није уродио плодим, него је и контрапродуктиван:

- Јасно је да СЗС нема кредибилитет. Локалне изборе могу и да преживе, али републичке свакако не. Они треба да сагледају да ли је бојкот добар за њих.

Зоран Лутовац / Н. Мандић


Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да је победа у Медвеђи показала да грађани цене рад и резултате, а не бојкот:

- Хвала грађанима, дали су подршку резултатима и раду, пре свега, председника државе, Владе и СНС који је стожер Владе.

Сергеј Трифуновић / Фото Н. Скендерија


Председник НС Зоран Живковић позвао је у понедељак ОЕБС да у Србију пошаље најјачу и најбројнију екипу која би надгледала изборни процес и додао да ће од рада те мисије зависити и коначна одлука ове партије да ли ће ићи у изборну трку.

Иначе, одлуку да не иду на изборе већ су донели Народна странка Вука Јеремића, Двери Бошка Обрдовића и ССП Драгана Ђиласа, а извесно је да ће им се придружити и "Доста је било". На изборе ће вероватно ићи ДСС, СПАС, ЛДП, ЛСВ, док радикалима бојкот никад није ни био опција.

Драган Ђилас / Фото ТанјугДИЈАЛОГ НА ФПН: МЕДИЈИ ОПЕТ У ЖИЖИ

На ФАКУЛТЕТУ политичких наука у понедељак је одржана пета рунда разговора власти и опозиције на тему бирачког списка. Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво рекао је да око великог дела предлога постоји сагласност већине присутних:

- Вратили смо се на тему медија и о овоме се жустро расправљало. Могуће је да и представници одређених министарстава буду на наредном састанку.

Из ПСГ у понедељак је саопштено да неће бити део дијалога уколико власт до следећег састанка 19. септембра не усвоји обавезујући документ о медијској заступљености опозиције на РТС и телевизијама са националном фреквенцијом, сређивању бирачког списка, раду РЕМ-а и РИК-а и спречавању функционерске кампање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јованов: Никакве олује у Србији неће бити


БЛОК ОКО СНС НА 64,6 ОДСТО

НА изборима у Медвеђи коалиција СНС-СПС-ЈС освојила је 64,6 одсто гласова, осносно 18 од 25 мандата. Коалиција две албанске партије добила је 9,19 процената што је довољно за два места. Две столице одвојили су и радикали (7,15 одсто). По једног одборника имаће ПУПС (5,95 одсто), ГГ "Српска десница" (6,52 процента) и Партија за демократско деловање (6,4 одсто),