Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да ће на заседању Генералне скупштине Интерпола у октобру у Чилеу указати на то да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози да тзв Косово буде примљено у ту организацију.


"Нећемо да дозволимо да заседање Генералне скупшстине Интерпола прође без наше борбе. Ја ћу предводити нашу делегацију и отићи ћемо и раније, како бисмо разговарали са великим бројем министара унутрашњих послова који суштински одлучују о гласању", навео је Стефановић за тв Прва.

Он је додао да Србија на спречавању пријема тзв Косова у ту полицијску организацију већ темељно ради са партнерима, али и са земљама које су на прошлом заседању радиле против наших интереса.

"Хоћемо да их уверимо да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози за пријем тзв Косова у Интерпол и да не можемо на тај начин да нарушавамо интегритет Интерпола и да би то нанело штету угледу те полицијске организације", нагласио је Стефановић.

Он је оценио да ће борба бити тешка, јер није у питању само Приштина, већ и светске силе које су признале независност тзв Косова и које заједно са Приштином лобирају за пријем у Интерпол.

"Они желе да привремене приштинске институције буду примљене у што више међународних организација како би тиме подржали тзв независност", рекао је Стефановић гостујући на ТВ Прва. Министар је изразио уверење да ће Србија, у сарадњи са пратнерима, имати шансу да се бори да оствари своје националне интересе, без обзира на то што ће борба, како је рекао, бити изузетно тешка.

Он је оценио да је Србија већ постигла напредак у односу на прошлогодишње гласање у Интерполу и истакао да је кампања за предстојеће заседање почела 21. новембра поршле године, дан након што је завршено претходно.РАДИМО НА ПОБОЉШАЊУ ИЗБОРНИХ УСЛОВА


Министар унутрашнхјих послова Небојша Стефановић, који је на челу радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом око изборног процеса, изјавио је данас да Србија као одговорна дрзава хоће да унапреди изборни процес, али да не жели да експериментише и примењује оно што не постоји у свету.

"За грађане је вазно да имамо чисту, транспаренту кампању у којој могу да остваре своја права", рекао је Стефановић за тв Прва, ддоајући да је вазно да се грађанима пруже најбољи услови.

"Све што можемо да променимо у кратко време, да побољшамо изборне услове, ми ћемо то урадити", рекао је Стефановић.

Он је навео да власт жели да имамо што чистији и што регуларнији изборни процес, али да неки људи не могу да добију добар резултат, па тразе алиби да не изађу на изборе.

Упитан да ли ће се изаћи у сусрет захтевима дела опозиције, он је навео да се о свему у друштву разгвора.

"Унапређење изборног процеса нас занима, ми се тиме бавимо дуги низ година, излазимо у сусрет грађанима, хоћемо да имају бољи изборни процес", истакао је Стефановић.

Поводом проимедби опозиције да дрзавни функционери не могу ићи на предизборне манифестације, Стефановић каже да се слаже да они не могу да користе возило и јавни ресурс када иду у кампању, али да се не може спречити председник државе да у кампањи учествује.


фото П.Милошевић


"Не можемо да победимо Вучића, хајде да га избацимо, јел Тадић изасао из процеса," запитао је Стефановић напомињући да он као предсеник мора да ради и ради за своју земљу.

Када је питању приступ медијима, Стефановић оцењује да је и ту ситуација побољшана и да се променила у односу на 2012. када како каже, нико од нас из опозиције није могао да се појави.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СТЕФАНОВИЋ ПОТВРДИО: Именован за председника радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом

Сада су у политицким емисијама РТС једнако заступљени и представници опозиције, оцењује Стефановић, и напомиње да се они не могу мерити са председником републике, посебно што су неки од њих и ван парламента.

Каже да РТС има известаје о сваком скупу опозиције, као и да се власт не меша у уређивачку политиклу телевизија.

"То би била цензура, а они би да врате та времена када су диктирали медијима", додаје Стефановић.

Наводи да су разговарали и са Цесидом и Цртом и да има доста предлога који могу да прихвате, али понавља да ни у једној држави нема да председник републике не уцестује у кампањи.

Стефановић је навео и да Канцеларија ОЕБС-а постоји у Србији и дуго времена посматрају изборне процесе, а да ће се са њима разговарати и о ономе што се још може урадити.

Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година, рекао је Стефановић.

Он је навео да су бирачки спискови чистији него раније, повезани, као и да бирачи могу да провере да ли су у њима.

Указао је и да су бесмислене примедбе представника опозиције о могућим неправилностима, да су наводно подаци измишљени или да се нешто лажно може може заокруживати.

Стефановић је навео и да Влада већ дуже времена ради на унапређењу изборних услова, али да има простора да се они још унапреде.

"Били смо суочени са изборним катастрофама 2012. и 2014. године. Много се променило од тада. Данас имамо неупоредиво регуларнији изборни процес", закључио је Стефановић.


фото П.МилошевићСЗС "ПАТИ ОД КЛЕПТОМАНИЈЕ"


Члан Председседништва СНС Небојша Стефановић каже да је Савез за Србију, чији су представници јуче оспорили здравствено стање председника Александра Вучића, оболео од "клептоманије" и да у прилог томе говори њихови резултати у прошлости.

Стефановић је рекао да би он могао да каже да би поједини из СзС требало да се подвргну специјалиштицким прегледима, али да неће, већ ће, каже, само подсетити на приватизације и гашење на стотине хиљада радних места.

- Оно што могу да кажем јесте да је СзС оболео од једне теже болести и то је клептоманија и ту не треба лек, не треба неко из медицинске струке. Видели смо у претходним годинама шта су радили. Беже када их питате како су изгубили стотине хиљада радних места, када их питате о затвореним фабрикама, или како су уништавали српску привреду и економију - рекао је Стефановић . Он је оценио да то грађани Србије јако добро знају.

Стефановић је, реагујући на информацију да ће од садашњих чланова владе, после избора, и после промене у редовима напредњака, остати само један министар СНС, казао да данас "пише коме шта падне на памет", подсетивши да је он сам казао да није заинтресован да пензију дочека у фотељи.

Он је додао да њега лично интересује да уради нешто за грађане и да ће, док год буде имао поверење Александра Вучића и председнице владе, обављати функцију за коју је изабран, то чинити.

- Док год то буде важно грађанима, а и МУП-у, ја ћу давати свој допринос. Али, верујте да се не борим по сваку цену да будем министар и да останем на функцији. Вучић јако добро тестира, проучава, гледа ко какав резултат може да да... - рекао је Стефановић.

Он је поручио да они који су давали резултате имају право да се поново кандидују за функцију, али да функције нису приоритет. Упитан о насловима у медијима да социјалисти условљавају подршку Дачићевим премијерским местом и да један министар СНС "прети" да ће променити страну, уколико не остане на функцији, Стефановић каже да многи причају о кадровским решењима, а да избори нису још ни расписани.

- Прво мора да се заврши изборни процес, да имате резултате, да видите коме народ даје поверење, онда можете да разговарате о свему томе. Много је важније шта ћемо да урадимо за људе и да они имају веће плате и пензије - рекао је Стефановић.