Александар Вулин: Знам да је разграничење добро чим се Запад противи

М. БАБОВИЋ

четвртак, 05. 09. 2019. у 23:50

Александар Вулин: Знам да је разграничење добро чим се Запад противи

Александар Вулин ,фото Министарство одбране

Не искључујем сценарио по којем би Шиптари оружјем кренули на север КиМ. Западне силе желе слабу власт у Србији која не може да се одупре притисцима, навео је министар одбране и лидер Покрета социјалиста

КАДА знате ко води Шиптаре и на шта су све спремни, не искључујем сценарио по којем би оружјем кренули на север КиМ, али искључујем могућност понављања таквих злочина без реакције Србије. На првом месту мислим на одвраћање пре него што до злочина дође. Председник Вучић је у неколико важних историјских прилика рекао да се Јасеновац, мартовски погром и "Олуја" неће више никада поновити. То је порука и за пријатеље и за непријатеље, нека се свако пронађе у њој како мисли да треба. Наређење врховног команданта било би испуњено, сигурно и безусловно.

То, у разговору за "Новости", поручује министар одбране Александар Вулин, дан после сазнања нашег листа да Американци и Албанци покушавају да тзв. Војску Косова укључе у војну вежбу која се од 21. октобра одржава на албанској територији. Ти маневри би, по оцени безбедносних кругова, могли да предстваљају тренинг за интервенцију на север КиМ, који је деценијама политичка опсесија и трн у оку властима у Приштини.

* Може ли безбедносна ситуација на КиМ да се погорша у време изборне кампање? Пре неки дан избоден је српски дечак у Косовској Митровици...

- Шиптари као једину тему своје политике имају обрачун са Србима и Србијом, а у време избора само су још гласнији. Пошто Шиптаре воде неосуђени терористи, од њих се може очекивати свако зло. Будно пратимо све што се дешава на КиМ.

* Могу ли вашу идеју о хитном разграничењу са Албанцима да помогну Американци? Наводно, Џон Болтон је један од заговорника поделе Косова...

- Што се пре разграничимо, пре ће Србија моћи да се посвети себи и Србима изван својих граница. Велике силе нису заговорници разграничења, оне хоће јединствено, целовито и недељиво Косово. Не желе они да Србија ојача, да заустави "велику Албанију". Председник Вучић се са мало наде и нимало помоћи бори против воље великих сила, Шиптара, намерног неразумевања и напада у Србији. Волео бих да мој став о разграничењу постане и став председника и Владе, али о томе морају да одлуче Срби. Знам да су против разграничења Немачка, Хрватска, Црна Гора, Албанија, Приштина... Ако нас је историја нечему научила, онда је то да када постоји таква сагласност да се Србима нешто не сме дати, онда Срби морају да се боре за оно што им се забрањује и одбија, јер је то добро за Србију.

Прочитајте још - САД ЗОВУ "ВОЈСКУ КОСОВА" НА ВЕЖБУ: У Албанији тренирају са НАТО да покоре север!

* Да ли би Београд требало да позове Москву и Пекинг да се укључе у финиш дијалога о статусу КиМ?

- Нема стабилног, трајног и одрживог решења без договора Срба и Шиптара, а онда и договора великих сила. Овако важна тема не може да се закључи без Русије и Кине, САД, ЕУ.

фото Министарство одбране

* Видите ли идеје о такозваној прелазној влади као проигравање Запада?

- Запад жели слабу власт, која неће моћи да се одупре притисцима. Погледајте као су постављане владе у окружењу. У Румунији су мењане после сваког мало већег протеста, иако партије које је чине имају апсолутну већину у парламенту. Тако је било и у Северној Македонији, где је референдум одједном постао необавезујући. Србија има стабилан политички систем, стабилну парламентарну већину, и покушаји да се представи као несигурна земља на ивици ванредног стања коју треба спасавати су злонамерни и подмукли.

Прочитајте још - Вулин о косовским снагама: Позвали у Хрватску терористе да глуме војску

Када таква идеја дође изван граница наше земље онда је то мешање у наше унутрашње односе. Занимљиво је да то никоме из партија ДОС није засметало. Двери одједном немају никакав анти ЕУ став и радују се мешању странаца само да и они буду део власти коју изборима не могу да добију. Прича о прелазној влади је помогла да се свако покаже таквим какав јесте. Видели сте да су и Чеда Јовановић и Бошко Обрадовић једва дочекали да се сложе да странци треба да их доведу на власт, када већ Срби неће. Није више питање да ли би Двери радиле за странце, већ само колика је цена њиховог ангажовања.

* Вучић је најавио велике резове у Влади? Да ли ћете остати у Немањиној 11 и после избора на пролеће?

- Најпре да народ Србије на изборима каже шта мисли о оном што је свако од нас до сада урадио. Ја се нисам родио као министар и сигурно нећу умрети као министар. Шта год да грађани кажу, и како год да одлучи председник Вучић, ја страну нећу мењати, могу да будем и не будем министар, могу да будем у политици или изван ње, могу да будем власт или опозиција, али страну нећу променити. Не мењам идеје, не мењам пријатеље, ни под којим условима не бих био уз партије ДОС. Све остало је мање важно.

* Да ли је скраћивање квота за партнере на изборној листи СНС оправдан потез? Кога Вучић тиме "гађа"?

- Вучић је у праву, и требало је да буде оштрији и одређенији. Многи из коалиције мисле да су вешти и мудри јер се крију иза њега и избегавају сукобе са политиком ДОС, или нападима који долазе споља. Не знам како може да има мандат онај коме је свеједно што шефу његове коалиције куну децу и нападају породицу. Ово нема везе са политиком, па где је људска солидарност, ако нема спремности да се бори за тим, за земљу, ма за пријатеља на крају крајева, зашто би били заједно. Вучић нас је последњом изјавом подсетио да је био стрпљив, да је гледао и када су многи мислили да не види и да је време да се сви суочиомо најпре са собом. Мене су због овог става хистерично напали, назвали ме мазохистом, а ја једноставно видим да је у праву. Зато су остали у већини ћутали, као што ћуте увек када мисле да ће их одговор увести у сукоб и медијски линч.

фото Министарство одбране

РАНО ЗА ПОВРАТАК ВОЈНОГ РОКА

* ВОЈСКА је последњих година значајно ојачана набавком технике и борбених средстава.Али имамо ли довољно обученог кадра за попуну јединица?

- Војска све своје задатке испуњава у потпуности. Наређењима врховног команданта посебно је побољшан положај дефицитарних весова у свим нашим видовима. Откако је Вучић постао министар одбране у војсци се улаже и у технику и у људе.

* Колико је реално да се опет уведе обавезно служење војске? Разматра ли се та опција?

- То је и економска и војничка и политичка одлука. Рано је говорити о томе.

САРАДЊА С КИНОМ ЋЕ НАС ОЈАЧАТИ

* У НАШУ земљу у петак стиже највиша војна делегација из Кине.Како оцењујете развој војне сарадње и које пројекте издвајате?

- Какву сарадњу имамо са Народноослободилачком армијом Кине говори да нам у посету долази генерал Џанг Јоусја, потпредседник централне војне комисије, тела које руководи кинеском армијом. Председник комисије је председник Си, а нама долази његов заменик. Ово је највиша војна посета у историји наше досадашње сарадње и она је дошла као наставак сарадње два врховна команданта Вучића и Сија. Од Кине има много да се научи, а и ми можемо много да понудимо. Кина поседује високу технологију која нама недостаје и сарадња са њима ће нас ојачати. Идуће године стижу беспилотне летилице што ће нас унапредити и ојачати.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

veselnik

06.09.2019. 02:06

"Mogu li vašu ideju o hitnom razgraničenju sa Albancima ... - Što se pre razgraničimo..." A USTAV, "gospodine" ministre vojni?

roper

06.09.2019. 02:25

Jako postujem naseg ministra odbrane.Zna covek svoj posao.I mislim da bi za nasu zemlju bilo dobro da se uvede sluzenje vojnog roka,sto pre.

Doni Z

06.09.2019. 04:28

Goreg ministra odbrane nismo imali.Razgranicenje?Da vratis ono sto si dao Briselskim sporazumom,a ostalo da poklonis bandi iz sume?Krsis ustav Srbije,koji treba da branis

Kiril

06.09.2019. 07:13

o cemu ovaj prica ??? granice Srbije se znaju godinama nam pricaju kako nesto "mora" za "dobrobit svih" ne zivi se lose u Srbiji zbog Kosova lose se zivi jer sve pokradoste od 05.10.2000 druskane nista nije vecno nista se ne mora

Šumadinac pali topa!

06.09.2019. 07:14

I ja znam da govoriš protivzakonito, i da zbog toga u normalnim zemljama ne bi mogao ni da skupljaš lišće po kasarnama.

Анти Антифа

06.09.2019. 07:21

Разграничење може да иде на линији Драч-Елбасан

Igor

06.09.2019. 07:26

Koliko gluposti na jednom mestu. Kada pričate o razgraničenju, a nikad konkretno da kažete šta podrazumevate pod tim. Razgraničenje povući liniju izmedju nas i njih, a šta raditi sa našim narodom koji živi ispod te linije,šta raditi sa šiptarima koji žive u Srbiji. Kako se razgraničiti, znači li to da će mo proterati sve šiptare iz Srbije. Ništa konkretno ne preduzimate, samo mlatite te komunističke izlizane floskule. Zna se dobro gde je granica od Skadra,Drača pa nadalje.

Vojislav

06.09.2019. 07:27

Ma ništa ja ne brinem. Kada si ti završio vojnu obuku od 15 dana minus 14 dana koje si proveo na raznim sednicama, znam da smo sigurni i bezbedni.

Mića

06.09.2019. 07:39

Za koga je razgraničenje dobro:za Srbiju,za Srbe sa severa Kosova,za Srbe južno od Ibra ili za grupu ucenjenih političara koji nemaju drugi izbor?

Neban

06.09.2019. 07:46

Ajde nemoj da te deportujemo! Idi u Izrael da vidiš kako su narod i država složni i neuništivi . 500 godina smo se borili protiv Turske i izašli još jači , samo zato što smo bili složni

ИХИ

06.09.2019. 07:47

Разграничење?Кад се разграничимо шта ће бити са оних 90.000 несрећника јужно од Ибра? Остаће у Великој Албанији и нестаће као Срби у Скадру.Аутопут са којим се толико дичите у случају разграничења биће прекинут код Прешева јер ће Бујановац,Прешево и део Медвеђе да буду припојени Р. Косово. Албанци ће наставити да купују земљу по тзв. југу Србије. У догледно време почеће и да се досељавају и да ли ћемо други круг разграничења кад буду већина у Топличком округу, или кад у Пазару затраже исто?

Србин

06.09.2019. 07:50

Ни признање ни разграничење господине Вулин. Ко призна Косово или га на било који начин изда, стићи ће га Лазарева клетва!!!

Рашо

06.09.2019. 08:16

Господине министре, прво, Србија нема парламент него Народну Скупштину. Друго, Србија нема никаквог врховног команданта. Треће и најважније, на основу којих овлаштења би Ви делили српску земљу? Ко Вам даје право да део територије поклоните најкрволочнијим злочинцима данашњице. Како бисте приватно власништво људи пребацили у "иностранство"? На основу чега бисте истерали из државе тај део народа који би се наша иза такве границе? Када и где је у свету такав приступ донео бољитак и трајно решење?

Deda Panta

06.09.2019. 08:19

DOKLE ćeš da prosipaš prazne priče i fraze, i ti i ostali? Ako Šiptari krenu na sever Kosova nećete uraditi ništa sem što će te se drati iz vaših fotelja i kukati kojekome i kao navodno brinuti za te jadne ljude na Kosovu. Svuda samo hrabre parole.

Мома

06.09.2019. 08:49

Е Вулин. ово си могао да прескочиш. Као министру задатак ти је да одржаваш добре односе са иностранством и да пазиш шта причаш. Ово у наслову је толико свадљиво да ти не приличи.

Huškači,Sačekuše

06.09.2019. 10:03

Svi vi koji kritikujete Vulina bi kao da ratujete,a prvi bi pobegli iz zemlje. Imati li neki pametan i izvodljiv predlog za rešenje Kosovskog problema.Nemate ,niste ga nikad ni imali.Onda je bolje da ćutite.

Vatro Marx

06.09.2019. 11:17

Svi vi u Vladi sve naj bolje poznajete situacijuna Koetu. Sta to sve vrijedi kada nista mepreuzimate, Stace Srbinu Kosmet kad dobijemetal u celo, treba odmah zaustaviti okupatorai agresora, da Srbi zive u miru bez straha.Sta da preko noci udju okupator u Srpsko naselje i napravi masakar, tko snosi odgovornost. Dosta je tih praznih prica.

Savetnik

06.09.2019. 12:39

@Vatro Marx - VatroMax - samo jos recite kako da praktično realizujte tu vašu pamet.