Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је данас да се налази на челу радне групе за праћење примене препорука Организације за Европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), која је недавно формирана одлуком Владе Србије.

Стефановић је новинарима у Нишу казао да радна група треба да служи за унапређивање изборних услова, додајући да је један од њих потпуно транспарентан бирачки списак.

"Србија већ годинама сарађује са ОЕБС-ом, они износе различита запажања за обезбеђивање фер изборних услова, а њихов први извештај за Србију је из 2003. године. Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година", рекао је Стефановић.

Он је додао да се све измене брзо региструју у бирачком списку и да више нема опасности да бирачи буду уписани са погрешним подацима.

Стефановић истиче да осим бирачког списка, радна група жели да разговара и са другим домаћим и међународним институцијама о томе који су други услови које Србија може да унапреди за побољшање изборног процеса.

"То није процес који је почео данас, ми са ОЕБС-ом од 2017. радимо на промени различитих ствари везаних за законодавство и подзаконске акте и надам се да ће ОЕБС видети труд који смо уложили и који је резултирао унапређењем изборних услова", рекао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ВЛАДА СРБИЈЕ ФОРМИРАЛА РАДНУ ГРУПУ: Стефановић задужен за изборне услове

Упитан да ли ће на тај начин бити остварен један од услова опозиције, Стефановић је одговорио да не размишља о њиховим условима, већ о томе шта може, као неко ко је на челу такве радне групе, да учини да грађани Србије буду задовољни.

"Мислим да грађани могу да примете да су изборни услови данас неупоредвио бољи од оних који су били 2004, 2008. и 2012. години. Не постоји ниједан параметар који је данас лошији, напротив, по свим параметрима су услови бољи", истакао је Стефановић.

Говорећи о најављеном бојкоту избора, каже да део опозиције не најављује бојкот избора јер мисли да не постоје довољно добри изборни услови, већ да је то "политичка тактика како да избегну политички пораз".

"Они то раде због очекиваног лошег резултата, неће да ризикују да добију седам, осам или 10 одсто гласова на изборима, па да не могу више да причају како су огромна сила у Србији, зато су се одлучили на бојкот", навео је Стефановић.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У НИШУ ЗА 14.000 ВЕЋА НЕГО 2012.

Потпредседник Владе Небојша Стефановић изјавио је данас да је запосленост у Нишу у последњих неколико година значајно повећана захваљујући новим инвестицијама и да је просечна плата у Нишу за 14.000 динара већа него 2012. године.

"Сведоци смо већ неколико година великих инвестиција у Нишу, нарочито након огромног залагања председника Александра Вучића који је фактички још као председник Владе покренуо нови циклус инвестиција довођењем пет великих компанија које су отвориле радна места у овом граду и који је успео снажним радом и деловањем да повећа број запослених за готово 20.000 људи", рекао је Стефановић након разговара са руководством Града Ниша.

Додао је да осим улагања Владе у изградњу комуналне и локалне инфраструктуре и Град Ниш, захваљујући значајно већем буџету, грађанима обезбеђује боље услове за живот.

Стефановић је навео да се ради и на отварању нових радних места у малим и средњим предузећима у власништву наших држављана.

"Инвестиције попут изградње новог Клиничког центра, фабрика, изградње комуналне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже и у сеоским подручјима, радови на путевима који крећу већ сутра и нови пројекти омогућиће квалитетнији и бољи живот за грађане Ниша и читавог овог округа", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, повећање плата у јавном сектору и повећање пензија, које ће уследити већ током ове године, само су део мера које Влада Србије и председник Републике заједнички реализују и представљају испуњење дела обећања грађанима о квалитетнијем животу.

"Очекујем да ће и локална самоуправа пратити активности Владе. Одговорном политиком Град Ниш успео је да стабилизује јавне финансије и врати део дугова које је оставило претходно руководство. На такав начин Град ће моћи да тај новац из буџета, који износи готово девет милијарди динара, инвестира у комуналне радове, уређење трга, тврђаве и свега онога што грађани Ниша очекују", рекао је Стефановић.

Он је током данашње посете обишао и Полицијску управу и разговарао са полицијским службеницима о безбедносној ситуацији у граду, а истакао је и да ће ова управа бити подмлађена новим кадром и да ће добити 50 нових полицајца који приводе крају обуку у Центру за основну полицијску обуку.

"Министарство унутрашњих послова наставља са инвестицијама. Хоћемо да полицијски службеници имају најбоље услове за рад, имаће нова возила, нове униформе, као што данас имају неупоредиво више него што су имали раније", рекао је Стефановић и додао да ће и ватрогасци добити нова возила и интервентне униформе.

Министар је казао и да од полицијских службеника очекује још више рада и залагања, посебно у борби против наркотрафикинга и додао да ће полиција у сарадњи са локалном самоуправом наставити да се бори да грађани Ниша и читавог округа осећају већу безбедност и искрену бригу за сваког човека.