Именовање Метјуа Палмера за специјалног представника за Балкан је знак да америчка администрација жели да да погура преговарачки процес Београда и Приштине, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, истичући да се неће мењати формат дијалога и да ће се и даље водити у Бриселу.

"То је знак да САД желе да на неки начин формализују оно што стално говоре, а то је да се подстакне брзо решење овог питања, односно да се подстакну све стране на западном Балкану да се гради регионални мир и стабилност. Није ту круцијалан само овај избор, већ је кључно питање да ли ће се извршити притисак на Приштину да укине таксе", рекао је Дачић за РТС.

Он је нагласио да није изненађен именовањем Палмера за специјалног представника САД за Балкан јер је, како је рекао, и до сада, на неки начин, обављао ту функцију.

Дачић је рекао да Палмер добро познаје ситуацију у региону, али је оценио да је његов "хендикеп" што је био дуго година у Стејт департменту и има утврђен систем вредности и начин размишљања "који можда у одређеном тренутку ствара одређене стереотипе у постојећој ситуацији".

"Али мислим да добро прати ту линију нове америчке администрације и жеље да се постигне решење које ће бити трајно и убрзавање тог решења", рекао је Дачић.

Прочитајте још - Метју Палмер постављен за специјалног представника САД за Балкан

Он је додао да је то потврда свега што је говорио раније.

"Је л'' сам говорио да је америчка администрација променила свој став, је л'' сам говорио да америчка администрација није променила став о независности Косова, него о томе да то питање није решено, и да треба да се решава. Што би именовали специјалног представника да је та ствар решена?", упитао је шеф српске дипломатије.

Дачић је истакао да и даље постоје ствари око којих нема сагласности између Србије и САД, али је рекао да је именовање Палмера знак да америчка администрација жели да да погура преговарачки процес.

Прочитајте још - Палмер: САД се надају договору лидера БиХ о путу напред

"Неће се мењати формат, у Бриселу ће остати да се води дијалог, али неки резултати, видећемо...Зависи и од избора у Приштине. Сви обећавају из Приштине да ће да укину таксе чим се заврше избори, да ли ће то бити, то је сада питање", поручио је Дачић.

Он је рекао да ће Палмер задржати функцију заменика помоћника државног секретара у Стејт департменту и да ће, поред тога, обављати функцију специјалног представника за Балкан.

Шеф дипломатије истакао је да функцију специјалног представника имају и неке друге земље, између осталог Немачка.

Дачић је истакао да је Палмер ожењен Београђанком, али је рекао да не зна колико је то предност, а колико мана јер ће, како је навео, морати да доказује да није пристрасан.

И ЗЕМЉЕ КОЈЕ СУ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО БИЛЕ НЕЗАДОВОЉНЕ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да је позивом представника Приштине на састанак у Хелсинкију направљен лош преседан, истичући да су земље које нису признале Косово, али и оне које јесу, изразиле незадовољство јер нису биле обавештене о њиховом доласку.

Дачић је за РТС истакао да је ово први пут да је измењен формат тог састанка, али је нагласио да је са аспекта Београда прихватљиво да учествује разним скуповима, ако се испоштује принцип обележавања само имена људи, без државних обележја, такозвани "гимних формат".

"Није било повода да Србија не учествује на састанку", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Шпанија протестовала због промене формата, односно чињенице да на састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата нису позване само кандидати, него и партнери.

"Није само Шпанија изразила протест, све земље које нису признале Косово су изразиле незадовољство, али и земље које јесу признале Косово су изразиле незадовољство јер их (шефица европске дипломатије Федерика) Могерини уопште о томе није обавестила", рекао је шфе српске дипломатије.

Прочитајте још - НЕ ПРИЗНАЈУ НЕЗАВИСНОСТ: Шеф дипломатије напустио састанак у Хелсинкију због Приштине

Он је упитао шта ће се десити кад наследник Могерини, Жозеп Борел, не буде позвао БиХ и самопроглашено Косово на састанак.

"Они ће да се љуте што нису позвани? То је лош преседан који је направљен, а нарочито јер за то није било разлога пошто није било позитивних помака у региону, нарочитио од стране Приштине. Напротив, она је имала све те акте који нарушавали регионалну сарадњу", рекао је Дачић.

Каже да је на састанку подсетио да је он потписао Бриселски споразум 2012. године. "Ви сте гарантовали, тако сам им се обратио, да ће то бити реализовано. Данас то више нико не спомиње", нагласио је Дачић.

Говорећи о захтевима да Србија не треба да ради на повлачењу признања Косова, Дачић је рекао да је у Хелсинију упитао да ли друга страна хоце да престане са лобирањем за признање Косова.

"Питам Пацолија, хоћеш ли да престанеш да лобираш за независност. Он ћути. Онда нећемо ни ми", поручио је Дачић. Шеф српске дипломатије рекао је да Приштина жели да се кандидује за Савет Европе и да њихова представница у Стразбуру жели да прави изложбу са одећом коју су жене носиле кад су биле силоване.

"Такве моридне ствари ми треба да поздрављамо и аплаудирамо?", казао је Дачић.

КАД СРБИЈА УЂЕ У ЕУ, РАСКИНУЋЕ СПОРАЗУМЕ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да се позивима Србији да не потписује споразум са Евроазијском унијом не улази у суштину питања и нагласио да није реч о томе да Србија жели да постане члан Евроазијске уније, већ да штити државне, националне и економске интересе.

"Није реч о томе да Србија жели да постане члан Евроазијске уније. Србија има споразуме о слободној трговини са разним земљама, а не само са ЕУ. Кад Србија постане члан ЕУ, она пре тога мора да раскине све те уговоре и поштује спољнотрговинску и царинску политику ЕУ", рекао је Дачић за РТС.

Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајачак оценио је раније да најављено потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом не приближава Србију њеном стратешком циљу, што је чланство у ЕУ, док је председник спољнополитчког комитета у ЕП и донедавни известилац за Србију у овој институцији Дејвид Мекалистер рекао да, уколико потпише споразум са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ), Србија мора да прецизира и клаузулу о отказивању споразума са овим савезом.

Прочитајте још - Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?

"Кад неко тако каже испада да је овде на ћошку, код Таковске, улазак у ЕУ, па сад све да укинемо да бисмо ушли у ЕУ. Откад знам за себе, сваке године су ми прицали - само што не уђемо, а то је на далеком штапу, то није извесна скора будућност, има времена", рекао је Дачић.

Он је додао да ЕУ има више потписаних споразума о слободној трговини с неким земљама с којима Србија нема.

На питање да ли то онда значи да 25. октобра Србија потписује споразум са Евроазијском унијом, Дачић је навео да се није још консултовао са председником Александром Вучићем.

"Али, колико знам, то не иде преко нас него преко Владе Србије, која преговара о свим тим спољнотговинским стварима, између осталог и о питањима слободне трговине", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Хрватска изашла из Цефте чим је постала чланица ЕУ, оценивши да не треба поклањати превише пажње свему томе.

"Ми имамо интерес да штитимо наше државне, националне и економске интересе. Ми имамо споразуме са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, али немамо са целом том економском заједницом, и онда имамо проблем у реализацији одређених извозних пројеката", објаснио је Дачић.

Шеф спрске дипломатије указао је и на чињеницу да је Албанија 100 посто испунила све што тражи ЕУ када је реч о спољној политици, али да не може да отвори преговоре.