СЛУЧАЈ ДАЈРЕКТ МЕДИЈЕ: Осумњичени да су оштетили РТС за 688 милиона

В. Н.

28. 08. 2019. у 21:38

СЛУЧАЈ ДАЈРЕКТ МЕДИЈЕ: Осумњичени да су оштетили РТС за 688 милиона

Небојша Стефановић / Фото Танјуг

Ухапшени две запослене у маркетингу националне телевизије и директор "Дајрект медије" под сумњом за малверзације

ДИРЕКТОР "Дајрект медије" и двоје запослених у маркетингу РТС-а, који су у среду ухапшени по налогу Тужилаштва за организовани криминал због сумњи на корупцију у вези с трговином секундама на националној телевизији "тешку" 688,2 милиона динара, данас ће дати исказе. Ово је, за "Новости", потврђено у ТОК-у.

Ухапшени су М. Ђ. Ј., директорка службе маркетинга РТС-а, и М. К., која је шеф у поменутом сегменту, као и Ј. С., први човек "Дајрект медије". Кривичном пријавом обухваћена је и Ј. Д., бивша директорка "Дајрект медије", која је ван земље и за њом је расписана потрага. У време док су се дешавале ове, како сумњају у МУП-у, спорне радње, власник "Дајрект медије" био је Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде.

Министар полиције Небојша Стефановић потврдио је да је истрага о злоупотребама између 2009. и 2018. трајала више година:

- То није политички прогон, већ се ради о великој пљачки грађана. Одговорна лица у "Дајрект медији" осумњичена су да су у договору са запосленима у Маректингу РТС-а закључивала уговоре штетне по грађане који плаћају Јавни сервис. "Дајрект медија" је добијала попусте на цену емитовања реклама, као и на одређени број секунди без накнаде. Реч је о озбиљном кривичном делу, којим је новац грађана Србије завршио у приватним џеповима, и са оптужницом ће се ићи на суд.

Прочитајте још - Стефановић: У афери Дајрект грађани оштећени за 688 милиона динара

Постоје основане сумње да су М. Ђ. Ј., најпре у својству заменика директора маркетинга РТС-а, а затим и у улози директора, у саизвршилаштву са М. К. (шефом одељења маркетиншких пројеката), и уз помагање Ј. Д. из "Дајрект медије", до августа 2019. године, односно Ј. С., који је био директор од августа 2009. до 2018. године, извршиле кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Сви они се терете да су учествовали у закључењу више уговора којима је "Дајрект медија", супротно званичним ценовницима РТС-а, поред попуста на цене, добила право и на одређени број секунди без накнаде. На тај начин су, по основу финансирање фудбалске Лиге шампиона и Лиге Европе, као и серија "Непобедиво срце" и "Мој рођак са села 2", прибавили противправну имовинску корист од 248,9 милиона динара, а на штету РТС-а.

Зарађивали и на серији "Мој рођак са села"


Постоје основане сумње и да М. Ђ. Ј. и М. К. нису извршиле корекцију цена, односно нису смањиле попуст "Дајрект медији", иако је анализа потрошених средстава за 2009, 2011, 2012. и 2013. годину показала да ово предузеће није утрошило буџет на који се уговором са РТС-ом обавезало и на основу којег је добило озбиљне попусте за оглашавање. Да су приказали стварно утрошен буџет, морало би доћи до корекција цена, односно изгубили би право на попуст. Штета настала по овом основу је око 400 милиона динара. По истом основу терете се и у случају агенције "Медија пул", која такође није испунила износ годишњег буџета за неопходни попуст. Тако је у 2009. и 2010. причињена штета РТС-у од око 39,3 милиона динара. Суштина приче је да је рекламно време које је добила за џабе, "Дајрект медија" продала даље својим клијентима оглашивачима по регуларним ценама, чиме је остварила енормну добит.

Министар одбране и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин казао је да се може очекивати да ће Ђилас покушати привођења да представи као политичка хапшења.

- Хапшење представника Ђиласове компаније, због које је он постао богатији за 500 милиона, а грађани Србије сиромашнији за ко зна колико милијарди, добра је вест, која говори да је Србија изнад свега правна држава.

Потпредседница СНС-а Марија Обрадовић истакла је да све оно што је СНС говорио о политичкој злоупотреби и криминалу Драгана Ђиласа сада полако добија доказе:

- Имамо обрисе те медијско-корупционашке политичке хоботнице о којој смо много говорили раније, и то не само функционери СНС-а, него и истражни органи.

Она је навела да су истражни органи интензивирали рад у последњих месец и по, истражујући како је Ђилас преко "Дајрект медије", а мимо закона и уговора, прибављао себи рекламни простор и продавао га крајњим оглашивачима, укључујући и минуте које је добио бесплатно.

- Отимајући рекламни простор мимо уговора и закона, Ђилас је директно завлачио руку у џеп грађана - рекла је потпредседница СНС-а.


С друге стране, Ђилас је изјавио је да су директор "Дајрект медије" и двоје запослених у РТС-у "ухапшени на основу одлуке председника Србије Александра Вучића, а не на основу правних ствари". Он је новинаре испред Председништва подсетио да је пре 45 дана најавио како ће бити ових хапшења под "лажним оптужбама о наводним уговорима који су нанели штету РТС-у".

- Тада сам показао папир који је потписао Драган Бујошевић, а у коме се каже јасно да по мишљењу свих стручних служби РТС-а ниједан од уговора из 2009. године не да није штетан, него су сви били корисни и на њима је РТС остварио профит - рекао је Ђилас.


МЕНАЏЕР У ИТАЛИЈИ

УПИТАН да ли се чуо са Ј. Д., некадашњом директорком "Дајрект медије", за којом је расписана потрага, Ђилас је одговорио да је она као врхунски менаџер тренутно ангажована у Италији и да ће одлучити, са својим адвокатима, како ће се опходити према актуелној ситуацији.

Ђилас није искључио могућност ни да сам буде ухапшен, а од Вучића је тражио да изнесе податке о оптужби да је украо 500 милиона евра.


БУГАРИ САКРИВЕНИ ИЗА ОФШОР КОМПАНИЈА

ПРЕДУЗЕЋЕ "Дајрект медија", тадашња чланица Ђиласове "Мултиком групе", саопштило је 2013. године да је постало део компаније бугарског бизнисмена Красимира Гергова. Касније су се у јавности појављивале информације да је продато за 17,7 милиона евра и да су нови власници скривени иза осам компанија регистрованих у више офшор локација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

MILOŠ

28.08.2019. 22:08

Jel sme Insajder da istražuje Đilasovo učešće u ovim kombinacijama, mislim da ne sme.

jovan petrovic

28.08.2019. 23:14

Ti ces nekog da hapsis ? Falsifikator i prevarant za to delo ovde u Holandiji bi dobio do 5 godina robije. Sta sve ova j narod trpi !! Jedinstveno u svetu to nije moguce ni u Gvineji Bisao samo u Srbiji . Pa koji smo mi onda faktor u svetu ? Ugled nula

tomkarlo

29.08.2019. 00:22

Normalno da je znao da će njegovi potčinjeni odgovarati jer je znao šta je protiv pravno rađeno.Voleo bih da nas i za ostale nepravilnosti unapred obavesti.Kajanje je dobro za dušu.

Storm

29.08.2019. 18:03

Sve čestitke srpskoj policiji ! A što se tiče Đilasa ko je tada 2009. bio ministar policije, direktor policije, direktor tajne policije, načelnik UKP, načelnik poreske policije i kako je moguće da ti isti nisu radili ništa po tom predmetu, već ga odlagali u fijoke. Da li će i oni odgovarati za to i gde su ti ljudi sada i na kojim položajima ?