СНС на 53,4 одсто; Дачић и Палма стижу Ђиласове

С. С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

28. 08. 2019. у 10:05

СНС на 53,4 одсто; Дачић и Палма стижу Ђиласове
И августовско истраживање "Ипсоса" о рејтингу показало да коалиција око напредњака има натполовичну већину и да СзС бележи пад. Друга снага је СзС са 11,3 одсто, док би СПС-ЈС добили 11,2

КОАЛИЦИЈА окупљена око Српске напредне странке има подршку 53,4 одсто бирача, показало је најновије истраживање "Ипсоса" рађено овог месеца. Тиме је још једном потврђен тренд да напредњаци имају натполовичну већину гласача Србије.

Друга политичка снага, према истраживању достављеном "Новостима", јесте опозициони блок "Савез за Србију" који би, да су избори данас, освојио 11,3 процента. Двоцифрени резултат остварила би још само коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије и то 11,2 одсто бирача. Цензус би прескочили још само Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића и Српска радикална странка Војислава Шешеља који су по рејтингу изједначени и имају по 5,4 процента подршке бирача.

Карту са улазак у Скупштину Србије могла би да освоји коалиција СПАС Александра Шапића и ДСС Милоша Јовановића који су тренутно на коти од 3,7 процената. Покрет обнове Краљевине Србије Жике Гојковића остварио би резултат од 2,6 одсто, а Доста је било Саше Радуловића 2,3 процента. Остали учесници добили би укупно 4,8 одсто.

Прочитајте још - Вучићу већа подршка после митинга у Београду

Директор "Ипсосовог" сектора за истраживање јавног мњења Марко Уљаревић, коментаришући најновију сондажу, каже за "Новости", да је у "августовском таласу регистровано нешто мало изнад три милиона опредељених бирача, то јест оних који размишљају о изласку на изборе и знају за коју би странку односно коалицију гласали".

- Поред њих, у овом тренутку имамо и око 500.000 бирача који су неопредељени. Они се двоуме између различитих опција, али се један знатан део оријентише слично као и опредељени бирачи. Иако у овом тренутку кажу да не знају за кога би гласали, неки од њих имају своје фаворите, или макар оне према којима више нагињу, међу странкама, коалицијама или лидерима. Међу опредељеним бирачима коалиција окупљена око СНС има натполовичну већину, а за њима следе Савез за Србију и коалиција СПС-ЈС. Осим ове три листе, изнад цензуса су Покрет слободних грађана и Српска радикална странка, а шансе за прелазак цензуса имала би и коалиција Александра Шапића и ДСС

Ранија истраживања "Ипсоса" показала су да се СНС и партије које иду са њима на изборну листу крећу око 55 процената подршке. Највећи рејтинг, 57 одсто, достигли су у априлу после великог митинга "Будућност Србије" који је одржан у Београду. Са друге стране, "Савез за Србију" је са почетних 15 процената дошао на ниво од 10 до 12 одсто.


Истраживачи су се у најновијем испитивању јавног мњења бавили и индикаторима који илуструју оцену стања у Србији.

- Има их много, али бих издвојио правац кретања земље, перцепцију најважнијих проблема, и очекивану промену животног стандарда. Осим тога што добро показују опште расположење у земљи, ови индикатори су и добри предиктори изборног понашања. Од краја 2012. године улазимо у период у ком из таласа у талас региструјемо већи број грађана који сматрају да Србија иде у добром правцу у односу на оне који правац кретања оцењују лошим - наводи Уљаревић.

Од тог тренутка, каже наш саговорник, "периоди у којима смо регистровали већи број грађана који су правац кретања Србије оцењивали негативно су ретки и везују се за спровођење економских мера усмерених на смањивање пензија и плата у јавном сектору". Паралелно са тим, како истиче, перцепција важности проблема незапослености се готово преполовила, што због позитивних ефеката економских мера, што због промене приоритета грађана Србије, јер је у истом периоду перцепција Косова и Метохије као једног од најзначајних проблема са којима се Србија суочава готово удвостручена.

Марко Уљаревић


ДА СМО НА ДОБРОМ ПУТУ, СМАТРА 46,4 ОДСТО

У АВГУСТОВСКОМ таласу истраживања јавног мњења, 46,4 одсто грађана Србије верује да се наша земља креће у добром смеру, док, супротно њима, 34,5 процената сматра да Србија иде у лошем правцу. У истом периоду расло је и очекивање грађана да ће се њихов животни стандард побољшати. У односу на децембар 2012. када је 17,5 процената веровало да ће у следећој години живети боље, сада иста очекивања има 32,1 одсто људи. Истовремено, смањивао се и проценат оних који су имали негативна очекивања, са 25,5 одсто на 14,9 процената - изнео је Уљаревић најновије податке.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

Nikola

28.08.2019. 17:32

Nema nikakve dileme narod je vise nego jasan! Narod bira bolju buducnost,prave vrednosti i marljivost! Politika predsednika je zdrava i garantuje bolji zivot!

mia

28.08.2019. 18:13

SNS ima veci procenat podrske gradjana od procenta zbira svih ostalih stranaka,koje bi bile iznad cenzusa.

Kalina23

28.08.2019. 19:36

SNS je najbolja i najiskrenija stranka uvek je tu za svoj narod i svoju zemlju.

Milan

28.08.2019. 20:42

Zna se da sns I dalje treba da bude na vlasti, iz razloga sto uvek izlazi u susret narodu. Hvala im.

Valerija

28.08.2019. 22:49

SNS vodi odgovornu politiku ljudi to vide, koliko se radi, gradi , investira....

Bica

28.08.2019. 23:07

Narod samo pokazuje da je zadovoljan sa svim sto se radi u Srbiji, ali nazalost uvek ce biti onih koji su slepi kod ociju.

milena

28.08.2019. 23:08

Opet istrazivanje pokazuje da SNS nema premca i da je narod uz stranku koja je pokazala rezultate i ozbiljnost.

Mija

28.08.2019. 23:52

Srpska Napredna Stranka zasluzuje podrsku gradjana.Svojim radom su opravdali poverenje gradjana.Opozicija nikada nece imati podrsku gradjana.Zna se ko radi,a ko gleda samo svoju korist.Sv gradjani vide jasno.

Goran

28.08.2019. 23:53

Tek ce SzS da pada , na dreku oni pokusavaju da skrajnu sve afere koji su iza njih a one ce tek izlaziti.

Dragan

29.08.2019. 16:16

Interesanti ce biti izbori i rezultati, verujem da ce POKS ostvariti i bolji rezultat od ovde predvidjenog. Mislim da narod shvata da je pravi izbor vracanje tradiciji i monarhiji, onome sto ce nas ucvrstiti ekonomski i vratiri kraljevski ugled.

Nik

29.08.2019. 19:45

Da li je ovo jedan ili vise komentatora nazadnjaka koji ostavljaju vise komentara? Pozdrav za vas sto se fokusirate na odredjene vesti u odredjenim elektronskim novinama.Idite radite nesto ljudi,nemojte se prodavati I sramotiti.