СРБИЈА ће наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, посебно у области владавине права. Када је реч о предстојећим изборима, Београд је спреман за усвајање предлога за побољшање изборног процеса. Чврсто подржавамо и дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем Уније, али наставак разговора могућ је тек након укидања такса.

Ове три кључне поруке послао је у понедељак председник Александар Вучић током састанка са Дејвидом Мекалистером, председавајућим Oдбора за спољне послове Европског парламента.

Вучић и Мекалистер констатовали су да Србија спроводи веома успешне економске реформе, као и да је прогрес у сфери економије најјаснији. Српски председник изразио је очекивања да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут наше земље.

Мекалистер је позитивно оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона. Он је још једном позвао Приштину да укине таксе.

Прочитајте још - САСТАНАК ВУЧИЋА И МЕКАЛИСТЕРА: Приштина да укине таксе и да се успостави дијалог

- Када је реч о раду парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је ЕК на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања - рекао је Вучић.

Током разговора са министром за ЕУ Јадранком Јоксимовић, Мекалистер је рекао да "Србија има углед као фактор стабилности у региону, да је конструктиван партнер ЕУ и да је показала да јој је место у Унији". Он је изразио очекивање да ће до краја године бити отворена нова преговарачка поглавља.


ПРОТИВ БОЈКОТА ИЗБОРА, ПАРЛАМЕНТ КЉУЧАН

МЕКАЛИСТЕР, којег је у Београду "дочекало" писмо лидера ПСГ Сергеја Трифуновића са захтевом да ЕУ организује дијалог власти и опозиције у Србији, како би се "дошло до договора о реалном оквиру у ком би се одржали избори следеће године", састао се у понедељак и са посланицима српског парламента. Поједини посланици опозиције искористили су и ову прилику да запрете бојкотом избора. Мекалистер је поручио да то не не би допринело јачању демократских институција и да је парламент кључно место за дебату, због чега је важно усресредити се на унапређење услова рада Скупштине.