САСТАНАК ВУЧИЋА И МЕКАЛИСТЕРА: Приштина да укине таксе и да се успостави дијалог

Танјуг

26. 08. 2019. у 13:44

САСТАНАК ВУЧИЋА И МЕКАЛИСТЕРА: Приштина да укине таксе и да се успостави дијалог

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је на састанку са званичником ЕП Дејвидом Мекалистером да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ
Председник Србије Александар Вучић рекао је на састанку са званичником ЕП Дејвидом Мекалистером да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, а када је реч о предстојећим изборима да је Београд спреман за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.


Вучић и Мекалистер, председавајући Одбором за спољне послове Европског парламента, разговарали су о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Председник Вучић честитао је Мекалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове.

Током сусрета двојица саговорника су констатовали да Србија спороводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић сутра у Београду са Мекалистером


Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права.

Он је рекао да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.
Председник Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ У ЊУЈОРКУ: Помпео обара таксе?


Мекалистер је позитивно оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона.


Тим поводом, председник Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.
„Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања“, додао је председник Вучић.

Мекалистер је поздравио и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље.

МЕКАЛИСТЕР: ПРИШТИНА ДА УКИНЕ ТАКСЕ И ДА СЕ УСПОСТАВИ ДИЈАЛОГ


Таксе морају да се суспендују да би се успоставио дијалог између Београда и Приштине, а ЕУ је спремна да помогне што је пре могуће, рекао је данас председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер.


Он је на питање новинара о таксама које Приштина још увек не укида на робу из централне Србије, рекао да је ЕУ веома јасно до сада нагласила да те таксе треба да буду укинуте.


Наводећи да сматра да Приштину домаћа политика онемогућава да се фокисира на то, Мекалистер је рекао - "наш став је исти" и подсетио на саопштење држава Квинте.


Он је рекао да дијалог између Београда и Пристсине не постоји и да од обе стране зависи када ће дијалог бити настављен.


Како је рекао, постоје озбиљне препреке, а ЕУ је веома јасно до сада нагласила да би таксе требало да буду укинуте.


Мекалистер је, такође, приметио да није било рекација у Приштини на саопштење Квинте и казао да претпоставља да треба сачекати исход парламентарних избора на Косову.


На питање да ли Европа има додатни аргумент да Приштину позове да укину таксе или то препушта САД, Мекалистер је казао да су Европљани једнако укјучени у то као и Американци и да су на исти начин позвали власти на Косову да суспендују ту одлуку.


"Посладња изјава држава Квинте је јасна у САД и државе ЕУ су рекле исто. Надам се да ће одговорни људи у Приштини послушати савет и захтев са наше стране", рекао је Мекалистер, који је истакао да Приштина откада је увела таксе добија исту поруку у вези са суспензијом.

МЕКАЛИСТЕР СА ПОСЛАНИЦИМА СРПСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер, који данас борави у посети Београду, састао се са посланицима у Скупштини Србије.

Мекалистера је дочекао заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, а састанку присуствују потпредседник парламента Ђорђе Милићевић, посланици Маријан Ристичевић, Петар Петровић, Милорад Мијатовић, Елвира Ковач, као и посланици опозиције Гордана Чомић, Мирослав Алексић, Санда Рашковић Ивцих, Татјана Мацура, самостални посланик Јован Јовановић.

Састанку присуствује и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Раније данас Мекалистер се састао са председником Србије Александром Вучићем, а разговарао је и са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Након свих данашњих сусрета Мекалистер ће разговарати са представницима медијима, који организује Фондација Конрад Аденауер.

МЕКАЛИСТЕР: ЕП ЈЕ ВЕЋ ПРУЖИО РУКУ СРБИЈИ

Председавајући Одбору за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер изјавио је данас да би партије које би бојкотовале изборе након конституисања новог сазива остале без гласа у Скупштини Србије а све то, како је оценио, не би допринело јачању демократије и демократских институција.

Мекалистер, који се по доласку у Београд састао са председником Србије Александром Вучићем, министром Јадранком Јоксимовић и посланицима, са којима је резговарао о бројним темама које се између осталих тичу реформи и примене препорука из последњег извештаја ЕК, је рекао новинарима да је ЕП спреман да активно подрже дијалог власти и опозиције како би се унапредили услови рада у парламенту.

"Бојкот 2020. године значио би да се глас оних странака које се за то одлуче не чује у Парламенту", рекао је Мекалистер.

Подсетио је да је пред сусрет са новинарима разговарао и са 13 посланика и, како је рекао, чуо је све ставове и најразличитија мишљења.

Једна земља, једна нација, један парламент, али разлицита ставови, што је природа парламентарне демократије, казао је.

"У парламенту треба да се одвијају расправе о будућности Србије. Како сам разумео бојкот још није објављен, неке странке размишљају и заговарају бојкот, али још се не зна ни датум када ће они бити одржани", рекао је Мекалистер.

Ја Србију видим како јаку, а то значи да има и јаке инситуције, рекао је он и додао да је посланицима пренео како верује да је парламент место за демократску дебату у којој се чују различити гласови, али и место за усвајање закона који земљу воде ка ЕУ.

Он је подсетио и да постоји читав низ препорука како да се унапреди изборни систем.

Према његовим речима, Европски парламент темељно прати округле столове власти и опозиције, али и разговор владе са представницима ОЕБС-а.

Охрабрујемо да се ти разговори са представницима ОЕБС-а наставе, рекао је Мекалистер и додао да су ЕУ и ЕП спремни да подрже Србију где год је то могуће и када се ради о те три главне теме - наставку реформи, функционисању парламента и припреми избора.

Упитан о захтеву Покрета слободних грађана да ЕУ буде посредник у дијалогу власти и опозиције у вези с изборима, Мекалистер је рекао да није стигао детаљно да прочита писмо ПСГ и да ће одговорити када буде у ситауцији да анализира захтев.

Председавајући Одбору за спољне послове Европског парламента рекао је да је ЕК већ пужила руку Србији. Коментаришући ситуацију у вези с изборима рекао је да "за тај танго ипак није довољно двоје, већ троје, четворо..."

Разговору са новинарима присутвовао је и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, нашта је Мекалисер рекао у шали да је он ту да би одговарао на тежа питања а он на лакша, јер се то тако дели у ЕП.

Новинари су постављали и питања о Косову, конкретно о томе шта је ЕУ као гарант Бриселског споразума учинила да се формира Заједница српских општина, као и да ли је Мекалистер рекао председнику Вучицу шта ЕУ може да учини да би дошло до наставка дијалога и који су то аргументи ЕУ којима би она могла да врати обе стране за сто и подстакне доношње решења, као и да ли ЕУ уопште има те аргументе...

На та питања Мекалистер је више пута рекао је дијалог од кључног значаја , да се на крају тог процеса очекује правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа што би, каже, донело многе предности грађанима на обе стране.

ЕУ ће радити како би се напредовало ка свеобухватном споразуму, што би утрло пут даљим инвестицијама и развоју, рекао је Меклаистер, те додао да је велико питање када ће дијалог бити настављен.

Додао је да је ЕУ, али и земље Квинте, више пута поновиле да је потребно укинути таксе, али да није било реакција.

Надам се да ће одговорни људи у Пришитни послушати тај савет, рекао је Мекалистер, а Фабрици приметио да домаћа политичка дешавања у Пришини онемогућавају косовске званичнике да се фокусирају на то.

Мекалистер је изјавио да су и нови састави Европског парламента и Комисије опредељени за наставак дугорочне политике проширења ЕУ и подршку Србији на том путу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (72)

Jelena

26.08.2019. 14:25

Srbija je u poslednjih godina izuzetno napredovala, rešila u dosta zaostalih problema i ubrzanim korakom ide napred. EU to vidi

Sinisa

26.08.2019. 14:32

Ovaj sastanak ce svakako uticati na dalje jacanje saradnje Srbije sa Evropskim parlamentom.

Vladimir

26.08.2019. 14:43

Još jedan jako važan sastanak koji može doprineti boljoj i lepšoj budućnosti naše zemlje.

Veca

26.08.2019. 14:45

Dragano nam je da smo pohvaljeni za sveukupni ekonomski napredak zemlje ,sto nam je najvaznije ka evropskom putu Srbije.

MilijanaLakić

26.08.2019. 14:53

Vučić u svemu poštuje zakone zakone ove zemlje i prihvata sve preporuke koje mogu da unaprede vladavine prava

ana

26.08.2019. 14:58

Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, a napredak u sferi ekonomije je najjasniji.

Jovana

26.08.2019. 15:04

Sve sto je na nama mi odradjujemo za napredak nase zemlje, ali postoje stvari koje zavise od EU i toga se treba drzati. Postujmo druge, ali insistirajmo da i nas postuju.

lavica

26.08.2019. 15:55

Srbija je zemlja koja želi da bude sastavni deo Evrope na zdravim nogama demokratije i poštovanjem svih zakona i zakonitosti

Rada

26.08.2019. 15:59

Mekalister shvata ozniljnost resavanja pitanja taksi i u skladu sa tim pruza podrsku.

Lara

26.08.2019. 16:34

Dugo, ali baš dugo traju te takse, veliki gubitak za naš narod na KiM, kao i za celu srpsku ekonomiju

VladimirBK

26.08.2019. 16:52

Вучић је увек био спреман на договор, за разлику од Албанаца који су склони провокацијама и опструкцијама.

Goran

26.08.2019. 17:04

Tajse ce se ukinuti ako se ozbiljno pritisnu Albanci , a ne samo da se konstatuje zateceno stanje.

Lol

26.08.2019. 17:14

EU treba da pomogne nasoj vlasti u resavanju problema vezanih za KiM i uticu na Albance da se ukinu takse sto pre a ne da gledaju sve i prave se ludi.

Jovan

26.08.2019. 17:51

Zo već slušamo dugi niz meseci. Treba to jednom sprovesti. Izgleda da je ključ problema u Americi.

МАЈА

26.08.2019. 17:52

Колико видим једино приштина нема жељу да укине таксе и настави дијалог како би се пронашло компромисно решење. Али Србија ће наставити даље да се бори за КИМ

JESINKA

26.08.2019. 18:03

Predsednik ovo govori po hiljaditi put sta treba Pristina da uradi, i to sto govori je ispravna stvar, nadamo se da ce razumeti o cemu se radi.

Daliborka

26.08.2019. 18:28

Srbija je pokazala da je napredovala u svim oblastima i da je u mnogome bolja od pojedinih članica EU. Mekalister bi to mogao da predoči svima u Evropskom parlamentu.

Mirjana

26.08.2019. 18:45

EU treba da preduzme inicijativu da se takse sto pre ukinu kako bi se dijalog nastavio.

danijela1313

26.08.2019. 18:45

To je najmanje sto treba Pristina da ucini. Ne trazimo nista nepravedno ni nemoguce!

Gaga

26.08.2019. 18:49

Pod moranjem su pritisci međunarodnih organizacija na Prištinu kako bi ukinuli lude takse.

Ceda

26.08.2019. 19:17

Srbija je uvek spremna da saslusa i usvoji konstruktivne predloge Evrope na svom putu razvoja.

Lazar

26.08.2019. 19:18

mi ne trazimo nesto nemoguce, samo ukidanje taksi i mozemo nastaviti sa daljim pregovorima sa Pristinom

Mila

26.08.2019. 19:20

Srbija je pokazala da je napredovala u svim oblastima i da je u mnogome bolja od pojedinih članica EU. Potrebna nam je pomoć oko pitanju KiM, ali smo uvek za mirna rešenja.

milena

26.08.2019. 19:22

Pristina je kao i uvek zainteresovana za destrukciju ne za resenje, ali Srbiju takav stav Pristine nece zaustaviti.

Bojan

26.08.2019. 19:54

Naš stav je jasan i nepromenje. Kad Priština ukine takse možemo da pregovaramo.

Zvezdica

26.08.2019. 20:25

Srbija je uvek za dijalog, ali takse da se ukinu i da prekine bahatost od strane Prištine.

Aleksa

26.08.2019. 20:45

Mekalister je jasno stavio do znanja da podrzava pametne i diplomatske poteze Srbije i da je Srbija ta koja zeli u radi za dijalog sa Pristinom.

Hedona

26.08.2019. 21:40

Ovo je vrlo važan sastanak za našu državu i naše građane.EU je važna za našu državu i da pomogne u reformama Srbije.

Mare

26.08.2019. 22:00

Nasa drzava postupa ispravno i bori se za ono sto joj pripada, krajnje je vreme da sankcionisu postupke Pristine.

Krca

26.08.2019. 23:11

Nikako da ih Pristina shvati ozbiljno. A ni ne trude se da budu tako shvaceni. Nazalost, EU prica jedno a radi drugo. Ovo je samo bacanje prasine u oci Srbiji.

monika

26.08.2019. 23:54

Mislim da je vazno da Pristina sto pre ukone takse.Prvenstveno jer takvim ponasanjem nece nista postici.Srbija nece priznati KIM.Prema tome red bi bio da se albanci urazume,ukinu takse i nastave sa dijalogom.Vreme je da prekinemo sa provokacijama.