У ПОСЛЕДЊИХ шест месеци незнатно је пала подршка грађана Србије уласку наше земље ЕУ, али би и даље више од половине гласало за чланство у Унији.

Према најновијем истраживању јавног мњења "Европска оријентација Србије", које је почетком јула спровело Министарство за европске интеграције, за ЕУ се изјаснило 53 одсто испитаника, 25 одсто би било "против", док 10 одсто испитаних не би гласало уопште, а 12 одсто не зна шта би одговорило.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је и ово истраживање показало стабилну подршку грађана европским интеграцијама, будући да се и у 2018. години, у јуну и децембру, 55 одсто грађана изјаснило да би подржало улазак Србије у ЕУ.

Највећа подршка грађана за улазак у ЕУ била је у новембру 2009. (73 одсто), а најнижа у децембру 2012. и јуну 2016. - само 41 одсто.

Прочитајте још - Јоксимовић: ЕУ интеграције подржава 55 одсто грађана Србије

Иначе, грађани као највеће "кривце" за успорен и отежан улазак наше земље у ЕУ виде, на првом месту, политику условљавања и уцена коју Брисел примењује према Србији (26 одсто), затим ситуацију унутар ЕУ (14 одсто) и менталитет наших људи и неспремност да се мењају (14 одсто).

Такође, највећи проценат грађана, њих 59 одсто, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ, односно више од половине испитаника подржава опредељеност Владе Србије за наставак дијалога са косовским Албанцима и спремност да се на тај начин дође до одрживих решења.